Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, uzun süre dini motivasyonla aç kalabilen insanların sigara içme aktivasyonundan da uzak kalabileceklerini söyledi. Pazarlı, uzun saatler boyu tutulan orucun sigarayı bırakmak isteyenlere bir fırsat olabileceğini kaydetti.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mediko Sosyal Merkezi Müdürü, Tütün Kontrolü Koordinasyon Kurulu Başkanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, CİHAN'a yaptığı açıklamada, Ramazan ayının, sigarayı bırakmak isteyen kişiye motivasyon sağlaması konusunda yardımcı olabileceğini ifade etti.
Pazarlı, "İnsanlar iftardan sonra sigaraya da açlık çekebiliyorlar, ancak oruçluyken uzun saatler boyunca sigara içmeyenlere sigarayı bırakma konusunda bir motivasyon sağlayabilir. Gerçekten sigarayı bırakmak isteyen, bunun için karar veren, bir başlangıç, bir tetikleyici, bir motivasyona ihtiyaç duyan kişiler için Ramazan uygun bir zaman olabilir." dedi.
Sigara bağımlılığının çeşitlilik gösterdiğini, davranışsal, sosyal, bedenen (nikotin) bağımlılığından söz edilebileceğini vurgulayan Pazarlı, bu sebeple sigarayı bırakmak isteyenlerin desteğe ihtiyacı olabileceğini dile getirdi. Bazı insanların sosyal ve davranışsal bağımlılıklarının baskın olduğunun altını çizen Pazarlı, şu bilgileri verdi:
"Bu tür bağımlılık gösteren kişilere çok ciddi bir motivasyon olur ve sigarayı birden yardım almadan da bırakabilirler. Oruç böyle bir motivasyonu oluşturabilir. Bazı insanların nikotin, bedensel bağımlılığı farklı bir boyuttadır onlar da desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı hekimle birlikte belirleyebilirler."
Sigarayı bırakma konusunda hekim yardımı da alınabileceğini dile getiren Pazarlı, "Oruçluyken nasıl gün boyu aç duruyorsunuz ve iftarda açlığınızı gideriyorsanız, sigara içenler de nikotin açlığı çekebilir. Bu sebeple bazı kişileri zorlayacak nikotin ihtiyaçlarını da bir takım medikal tedavilerle yerine koymak mümkün. Oruç sigara içenlerin ağız alışkanlığı bakımından da faydalı. 'Oruç bitti, iftar vakti geldi ne yapacağım' diyen insanlar için de o döneme denk gelen nikotini yerine koyma tedavileri iyi gelecektir." diye konuştu.
İFTARDA AÇ KARNINA SİGARA İÇMEYİN
Bazı kişilerin iftar yapmadan aç karnına sigara içtiklerini belirten Pazarlı, sigarada 4 bin çeşit zehirli gaz ve nikotin bulunduğunu belirterek, "İftar yapmadan aç karnına yani vücut direncinin en zayıf olduğu anda içilen sigaranın içindeki nikotin ve toksit gazlar bedene olan zararı katlıyor. En iyi ne iftardan önce, ne de iftardan sonra sigara içmemektir." uyarısında bulundu.
CİHAN