• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Sigarayı bırakmak için büyük fırsat

Sigarayı bırakmak için büyük fırsat
Uzun saatler boyu tutulan oruç sizin için de bir fırsat olabilir... Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, uzun süre dini motivasyonla aç kalabilen insanların sigara içme,..

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, uzun süre dini motivasyonla aç kalabilen insanların sigara içme aktivasyonundan da uzak kalabileceklerini söyledi. Pazarlı, uzun saatler boyu tutulan orucun sigarayı bırakmak isteyenlere bir fırsat olabileceğini kaydetti.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mediko Sosyal Merkezi Müdürü, Tütün Kontrolü Koordinasyon Kurulu Başkanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, CİHAN'a yaptığı açıklamada, Ramazan ayının, sigarayı bırakmak isteyen kişiye motivasyon sağlaması konusunda yardımcı olabileceğini ifade etti.

Pazarlı, "İnsanlar iftardan sonra sigaraya da açlık çekebiliyorlar, ancak oruçluyken uzun saatler boyunca sigara içmeyenlere sigarayı bırakma konusunda bir motivasyon sağlayabilir. Gerçekten sigarayı bırakmak isteyen, bunun için karar veren, bir başlangıç, bir tetikleyici, bir motivasyona ihtiyaç duyan kişiler için Ramazan uygun bir zaman olabilir." dedi.

Sigara bağımlılığının çeşitlilik gösterdiğini, davranışsal, sosyal, bedenen (nikotin) bağımlılığından söz edilebileceğini vurgulayan Pazarlı, bu sebeple sigarayı bırakmak isteyenlerin desteğe ihtiyacı olabileceğini dile getirdi. Bazı insanların sosyal ve davranışsal bağımlılıklarının baskın olduğunun altını çizen Pazarlı, şu bilgileri verdi:

"Bu tür bağımlılık gösteren kişilere çok ciddi bir motivasyon olur ve sigarayı birden yardım almadan da bırakabilirler. Oruç böyle bir motivasyonu oluşturabilir. Bazı insanların nikotin, bedensel bağımlılığı farklı bir boyuttadır onlar da desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı hekimle birlikte belirleyebilirler."

Sigarayı bırakma konusunda hekim yardımı da alınabileceğini dile getiren Pazarlı, "Oruçluyken nasıl gün boyu aç duruyorsunuz ve iftarda açlığınızı gideriyorsanız, sigara içenler de nikotin açlığı çekebilir. Bu sebeple bazı kişileri zorlayacak nikotin ihtiyaçlarını da bir takım medikal tedavilerle yerine koymak mümkün. Oruç sigara içenlerin ağız alışkanlığı bakımından da faydalı. 'Oruç bitti, iftar vakti geldi ne yapacağım' diyen insanlar için de o döneme denk gelen nikotini yerine koyma tedavileri iyi gelecektir." diye konuştu.

İFTARDA AÇ KARNINA SİGARA İÇMEYİN
Bazı kişilerin iftar yapmadan aç karnına sigara içtiklerini belirten Pazarlı, sigarada 4 bin çeşit zehirli gaz ve nikotin bulunduğunu belirterek, "İftar yapmadan aç karnına yani vücut direncinin en zayıf olduğu anda içilen sigaranın içindeki nikotin ve toksit gazlar bedene olan zararı katlıyor. En iyi ne iftardan önce, ne de iftardan sonra sigara içmemektir." uyarısında bulundu.

CİHAN
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2595 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim