• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Sigaranın dumanın bebeklere etkileri...

Sigaranın dumanın bebeklere etkileri...
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Dağlı: "Çok sayıda bilimsel çalışma, bebeklerde görülen solunum yolu hastalıklarının yarısına yakınının erişkinlerin kullandıkları tütün ürünlerinin dumanına bağlı olduğunu ortaya koymuştur"

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çok sayıda bilimsel çalışmanın, bebeklerde görülen solunum yolu hastalıklarının yarısına yakınının erişkinlerin kullandıkları tütün ürünlerinin dumanına bağlı olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Dağlı, yaptığı yazılı açıklamada, sigara içenlerin nefes yollarına çekip dışarı üflediği havaya ana akım duman, sigaranın yanan ucundan açığa çıkana ise yan akım duman denildiğini, pasif sigara dumanının da ana akım ve yan akım duman karışımından oluştuğunu bildirdi.

Pasif tütün dumanı solumanın çocukların solunum yollarında önemli sağlık sorunları yarattığını kaydeden Dağlı, "Çok sayıda bilimsel çalışma, bebeklerde görülen solunum yolu hastalıklarının yarısına yakın kısmının erişkinlerin kullandıkları tütün ürünlerinin dumanına bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu bilgi dikkate alınmadan büyütülen çocuklar istismar ediliyor sayılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Bunların başında da hırıltılı solunum, astım, solunum yolu enfeksiyonları ve solunum işlevinde bozulma geldiğine dikkati çeken Dağlı, şu bilgileri verdi:

"1985-2012 yıllarında yapılmış 71 bilimsel araştırma sonuçları, annenin hamilelikte sigara içmesinin doğan çocuğun 18 yaşına kadar hırıltılı nefes alma olasılığını 1,5 kat arttırdığını göstermiştir. Hamile kadınların sigara içmesi doğan bebeklerin hırıltısında 2 yaşına kadar 1,4 kat, 3-4 yaş arası 1,3 kat ve 5-18 yaş arası 1,5 kat risk artışı getirdiği bulunmuştur. Annenin hamilelikte sigara içmesi 2 yaşına kadar astım riskini 1,9 kat arttırmaktadır. Annenin doğumdan sonra sigara içmesi, beş yaş altı çocuklarda hırıltı riskini 1,7 kat arttırmaktadır. İki ebeveynin de sigara içmesi halinde buna maruz kalan süt çocuklarının solunum yolu enfeksiyonunun 1,8 kat, evde başka bireyin sigara içmesi halinde 1,4 kat daha fazla olduğu anlaşılmıştır. Sadece annenin sigara içmesi halinde bu risk 1,6 kat."

Pasif sigara dumanının çocukların solunum yolu işlevleri üzerine etkisini araştıran 24 çalışma yayınlandığını, annenin sigara dumanına maruz kalan bebeklerin akciğerlerinde hava akımının azaldığının saptandığını kaydeden Dağlı, "Anne ve babanın bebeğe karar vermemek için tütün ürünü kullanmamaya karar vermeleri, bebeğin doğumundan sonra kimsenin evde sigara içmemesi ve bebeğin tütün dumanı bulunan yerlere götürülmemesi son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4416 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim