• BIST 11156.8
  • Altın 2620.923
  • Dolar 33.084
  • Euro 36.2614
  • Ankara 34 °C
  • İstanbul 34 °C
  • Bursa 37 °C
  • Antalya 32 °C
  • İzmir 40 °C

Sigara Yasakları Akciğer Kanserinin Önüne Geçti

Sigara Yasakları Akciğer Kanserinin Önüne Geçti
En sık görülen kanser türlerinin başında gelen akciğer kanseri konusunda Kasım ayı tüm dünyada "Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı", 17 Kasım ise "Akciğer...

En sık görülen kanser türlerinin başında gelen akciğer kanseri konusunda Kasım ayı tüm dünyada "Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı", 17 Kasım ise "Akciğer Kanseri Farkındalık Günü" olarak kabul ediliyor.

Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü kapsamında bir açıklama yapan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray, uzun süredir uygulanan sigara politikası sayesinde Türkiye'de kadın ve erkeklerde akciğer kanseri görülme oranlarının önceki yıllara göre azaldığına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, Türkiye'de akciğer kanseri görülme sıklığının erkeklerde ilk sırada, kadınlarda ise dördüncü sırada yer aldığına değinen Prof. Dr. Mutlu Demiray; "Akciğer kanserinin yüzde 56,5'inin geç evrede teşhis ediliyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün Ekim ayında yayınlanan yıllık raporuna göre, akciğer kanserinin hem kadınlarda hem de erkeklerde azalma eğiliminde olduğu görülüyor. Bu sevindirici haberin büyük oranda sigara konusundaki bilinçlenme ile ilişkili olduğunu düşünüyoruz. TÜİK'in 2019 yılı verilerine göre, Türkiye'nin, yüzde 28'i her gün tütün mamulü kullanırken, yüzde 54,5'i hiç sigara ve benzeri ürün kullanmadığını belirtiyor. Günlük hayatımıza baktığımızda sigaraya yönelik önlemler sayesinde sigara kullanımının sınırlandığını gözlemliyoruz" dedi.

"Sigara içmek Rus ruleti oynamak gibidir"

Akciğer kanserini, akciğerdeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesiyle ortaya çıkan kötü huylu tümör olarak tanımlayan Demiray, "Kötü huylu tümörleri incelediğimiz zaman DNA seviyesinde meydana gelen mutasyon adını verdiğimiz bazı değişiklikler olduğunu tespit ediyoruz. Mutasyonlar hücrelerin çalışma şeklini ve işlevini bozarak hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalmasına neden oluyor. Amerikan Science dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre içilen her 50 sigara, akciğer hücrelerinde kanserle bağlantılı bir DNA mutasyonuna sebep oluyor. Çalışma, New Mexico'da sigara içen 2500 ve sigara içmeyen 1000 kişinin tümör DNA'larını karşılaştırarak gerçekleştirildi. Bazı sigara içicilerinin, binlerce mutasyona rağmen kanser olmadığını biliyoruz ama bu tamamen şans işi. "Sigara içmek Rus ruleti oynamak gibidir: Daha fazla oynadıkça kansere yol açan genlere isabet etme olasılığı artar" dedi.

Sigaranın kansere nasıl sebebiyet verdiğine de değinen Demiray şu bilgileri verdi: "Sigara dumanında bulunan toksinler hücre ile temas edince DNA seviyesinde mutasyon dediğimiz değişimlere neden oluyor. DNA vücudumuzun kütüphanesidir. Vücudumuzu bir şehir olarak düşünün, o şehirdeki herkes kütüphaneden aldıkları bilgilere göre günlük işlerini gerçekleştirir. Eğer kütüphanedeki bilgide hata varsa günlük işlerde hatalar, aksamalar ve hatta şehirde büyük kazalar olacaktır. Hepimizin DNA'sında kanser oluşumunu baskılayıcı bazı genler var. Bu genlerde mutasyon oluştuğu takdirde bizi kanserden koruyan genlerin işlevi bozuluyor, hücreler kontrolsüzce çoğalmaya başlıyorlar".

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 803 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim