• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 18 °C

Sigara ve içki pankreasın baş düşmanı

Sigara ve içki pankreasın baş düşmanı
Pankreas kanseri vakaları hızla artıyor. Avrupa'da her yıl yaklaşık 50 bin kişi bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Raf ömrü uzun konserve gıdaların yanı sıra, ...

Pankreas kanseri vakaları hızla artıyor. Avrupa'da her yıl yaklaşık 50 bin kişi bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Raf ömrü uzun konserve gıdaların yanı sıra, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar da pankreas kanserine davetiye çıkarıyor

Pankreas kanseri; Amerika'daki kanser ölümlerinde dördüncü sırada yer alıyor. Her yıl artarak 50 bine yaklaşan vakaların, yaklaşık 45 bini hayatlarını kaybetmektedir. Avrupa'da her yıl pankreas kanserinden ölenlerin sayısı 50 bindir. En az bir, en fazla beş yıl yaşama süresi olan en kötü tümörlerin başında gelir.
ra f ömrü uzun gıdalar riskli Çevresel faktörler; her kanser türünde olduğu gibi pankreas kanserine neden olan etkenler arasında da baş sırada yer alır. İnorganik beslenme, fazla miktarda doymuş yağ tüketimi, aşırı alkol ve sigara kullanımı; pek çok hastalığa olduğu gibi pankreas kanserine de davetiye çıkarır. Şeker hastalığı, bazı mide hastalıkları, kimyasal maddelere ve tarım ilaçlarına maruz kalma gibi etkenler de pankreas kanserine neden olur. Sucuk, sosis, konserve gıdalar ile raf ömrü çok uzun maddeleri tüketenlerde pankreas kanserine sıklıkla rastlanır.

HASTALARIN ÇOĞU GEÇ KALIYOR
En sık görülen pankreas kanseri belirtileri şöyledir: Karın ağrısı, sarılık, iştah ve hızlı kilo kaybı, bulantı, hazımsızlık, hıçkırık ve ishal. Hastalar, doktora genellikle geç gittikleri için yarısında karaciğer metastazı da görülür. Hastaların üçte ikisi, metastazlı olarak karşımıza gelir.

HER GÜN BİR KAŞIK SUSAM TOHUMU
Pankreas kanseri hastalarını sık ve küçük öğünlerle beslemek gerekir. Hastayı güçlendirmek için balık, kanatlılar, yağsız kırmızı et, köy yumurtası, yoğurt, baklagillerden zengin bir beslenme programı oluşturulmalıdır.
Susam tohumu fırınlanarak, hastaya her gün bir çorba kaşığı verilebilir. Düşük dozda çiçek balı, kara üzüm pekmezi de kullanılabilir.

KUŞKONMAZ TÜMÖRÜ KÜÇÜLTÜR
Çok faydalı bir bitki olan karahindiba, salatalarda kullanılmalıdır. Hastanın diyabeti yoksa havuç ve portakal suyu da verilebilir.
Her gün yarım kilo ev yoğurdu, semizotu, ısırgan yaprağı ve kökü; hastanın beslenme listesinde olmalıdır. Ev yoğurdu çok faydalıdır.
Kuşkonmazın içindeki apigenin denen maddenin tümörü küçülttüğü hayvan deneyleri ile kanıtlanmıştır. Kuşkonmaz, suyu sıkılarak ya da yemek halinde hastaya verilebilir.
Zencefil de tümörü inhibe eder. Radyoterapi ve kemoterapi sırasında hastanın bağışıklığını güçlendirir.

HASTALIĞIN EVRESİNE GÖRE TEDAVİSİ FARKLI
Pankreas tümörlerini; ameliyat olan, ameliyat olmayan ve uzak metastazlı olarak üç bölümde incelemek gerekir. Lokalize evrede sağ kalım süresi 19 aya kadar uzarken ameliyat olamayan lokal ileri tümörlerde bu süre10 aya düşmektedir. Metastatik evredeki pankreas hastasının yaşam süresi ise üç aya kadar inebilir.

ÖNCE KEMOTERAPİ
Bu hastalığın tedavisinde, gereksiz yere operasyondan kaçınmak ve hastalığın evresini çok doğru belirlemek gerekir.
Ameliyat olamayacak hastalara, kemoterapi ile tümör küçültüldükten sonra nadir de olsa cerrahi müdahale yapılabilir.
Bazı çalışmalarda, kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinin birlikte kullanılarak; hastanın yaşam süresinin 13 aya kadar uzatılabildiği görülmüştür.
Hasta sarılık olur ve safra yolları tıkanırsa stent konabilir. Kandaki bilirubin (kandaki sarılık seviyesi) yüksekse kemoterapi şansı yoktur; sarılığı düşürmek gerekir.
Hastalığın son aşamasında flourousin, gemsitabin, sisplatin ve xeloda gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlardan özellikle gemsitabin'in devreye girmesiyle hastanın yaşama seviyesi uzatılabilir.

TEŞHİS İÇİN TOMOGRAFİ
Pankreas kanserinin teşhisinde, bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi kullanılır.
Ultrasonografi; iki santimetreye kadar olan tümörleri gösteren en uzun yöntemdir. Ayrıca karaciğer metastazlarını, safra yolu genişliğini ortaya çıkarır.
Kontrastlı bilgisayarlı tomografi; bütün batını ve şüpheli lenfleri göstermede ultrasondan daha iyidir. Bir santim ve daha küçük lezyonları gösterebilir. Eğer hastaya uygulanan ileri teşhis yöntemleri lezyonu göstermezse, laparoskopi yapılmalıdır.

AVOKADO ÇOK FAYDALI

Pek çok araştırma; K3 vitamininin pankreas kanserinde tümörü küçülttüğünü ortaya koydu. Avokado ve ananas ise enzim eksikliğini gideren meyvelerdir. Böğürtlen, kara üzüm, karaturp, kayısı, yer fıstığı ve ceviz de faydalı yiyeceklerdir. Pankreas kanseri hastasının bitkisel takviye kullanmasında dikkat edilecek en önemli ayrıntı; hastanın diyabet olup olmadığıdır.

Pr. Dr. Erkan TOPUZ



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3978 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim