Yaklaşık 20 yıl süreyle günde en az bir paket sigara içenler gırtlak kanseri riskiyle karşı karşıyadır. Alkol kullanımı da hastalığın oluşmasında çok önemli rol oynar. Gırtlak kanseri, ses kısıklığıyla belirti verir
Gırtlak kanseri; en çok, orta yaşlı olan ve sigara-alkol kullanan erkeklerde görülür. Bu tümörlerin yüzde 65'i yassı epitel (dokunun oldukça kalın olmasını sağlayan birçok hücre tabakası) kanseridir. Hastalık; cilt kanserlerinden sonra boyun bölgesinde ikinci sıklıkla görülür.
YEMEK YERKEN ZORLANIRLAR
Çok erken evrede ses kısıklığıyla ortaya çıkabilir. İleri evrede ise belirtileri; nefes darlığı, beslenme sırasında gıdaların nefes borusuna kaçması ve yansıyan kulak ağrısıdır. İlk muayene sırasında rastlanan bulgu; boyun kitlesidir. Tanı konulan tümörlerin yarıdan fazlası ileri evre tümörlerdir.
Glottik bölge dediğimiz ses tellerindeki gırtlak kanserleri, lenfatik açısından fakirdir ve metastaz olayı düşüktür. Metastatik lenf nodu saptanma olayı, yüzde 10'un altındadır. Subglottik (kıkırdağın iç yüzü) bölgedeki tümörlerde ise zengin lenfatik drenaj nedeniyle lenfatik metastaz oranı yüzde 30-35'tir.
FARKLI TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Bu tip tümörlerin en önemli sebebi, akciğer kanserlerinde olduğu gibi günde bir paketin üzerinde sigara içmek ve bunu ortalama 20 sene devam ettirmektir. Alkol kullanımı da gırtlakta tümör oluşumuna neden olur.
Hastalığın çok erken evrelerinde; boğazın içini muayene etmeye yarayan ışıklı bir alet olan lareknoskopi eşliğinde, ses tellerine hasar vermeden soyulma işlemi etkili olur.
Tümörün tüm sınırlarının izlenebildiği erken evre lezyonlarda; lareknoskopi ile yapılan rezeksiyon uygulaması (sağlam kısımları korumak için tümörlü dokunun kazınması) ucuz, hızlı ve etkin bir tedavidir.
KEMOTERAPİNİN ÖNEMİ ARTIYOR
Gırtlak kanseri tedavisinde kemoterapinin önemi giderek artmaktadır.
Neoadjuvan kemoterapi (Tedavi öncesi kemoterapi üstüne radyoterapi uygulanması) organ korumasını sağlamada başarılı sonuçlar vermektedir.
Lokal tedavi sonrası uygulanan kemoterapi, uzak metastaz ihtimalini azaltabilir. Bu işlemin, sağ kalımını uzattığına dair veriler mevcuttur. Bu tedaviye cerrah, medikal onkolog ve radyasyon onkoloğu birlikte karar vermelidir.
NEFES BORUSU İLE AĞZIN BAĞLANTISI KESİLİYOR
İlerlemiş vakalarda, gırtlağın tümüne yakın bölümünün ameliyatla çıkarılması gerekebilir. Ancak bu tip hastalarda, ameliyat sonrası dönemde önemli sorunlar ortaya çıkabilir. Nefes borusuna kaçan bazı maddelerin akciğer enfeksiyonlarına sebep olması da bu sorunlar arasındadır.
LARENJEKTOMİ...
Daha ileri vakalarda genellikle radikal olarak boyun diseksiyonu (hastalıkların tanısı ve tedavisi amacıyla organdan uygun yöntemle parça alma) uygulanır. Subglottik kanserlerin erken evrelerinde, radyoterapi ile birlikte larenjektomi uygulanır.
Larenjektomi; gırtlağın tamamen çıkartılması ve nefes borusunun ağızla bağlantısının kesilerek boynun ön kısmında açılan bir deliğin ağızlaştırılmasıdır. Bu tip kanserlerde, cerrahi sonrası radyoterapi ya da eş zamanlı kemoradyoterapi uygulanmalıdır.
HAFTADA İKİ GÜN KIRMIZI ET FAYDALI OLUR
Baş ve boyun tümörlerinde genellikle hastanın ümmin sistemini korumak amacıyla betakarotenden zengin gıda takviyesi yapılır.
Hastada kilo kaybı varsa, domates suyu, havuç suyu, karadut, böğürtlen, nar suyu önerilir. Hastaların betakarotenden zengin olan brokoli, karnabahar, kereviz, yer elması gibi yeşil gıdaları sık tüketmeleri gerekir.
YUMURTA DA İYİ GELİYOR
Protein ihtiyacını karşılamak için hastaya haftada iki kez nohut ya da fasulye, haftada iki kez kırmızı et verilmelidir. Her gün bir yumurta tüketmek, beyaz peynir, keçi peyniri, ev yoğurdu yemek de gırtlak kanseri hastalarına iyi gelir.
E vitamini ve selenyumdan zengin olan yer fıstığı, badem, fındık gibi yağlı tohumları tüketmeleri de gerekir. Hap olarak da betakaroten, Omega 3, E vitamini ve selenyum takviyesi almaları iyi olur.
Pr. Dr. Erkan TOPUZ
Sigara ve içki içenler risk altında
Yaklaşık 20 yıl süreyle günde en az bir paket sigara içenler gırtlak kanseri riskiyle karşı karşıyadır. Alkol kullanımı da hastalığın oluşmasında ...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4194 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldıBurdur'da doğuştan safra yolu bulunmayan bebeğe, 8 aylıkken annesinden 200 gram ağırlığındaki karaciğer parçasının nakledildiği ameliyat sırasında bağırsaktan da safra kesesi yolu yapıldı.
Babasının böbreğiyle hayata tutunan genç kız, üniversitesi hayaline kavuşmak istiyorAntalya'da doğuştan kronik böbrek yetmezliği olan ve "kahramanım" dediği babasının sağ böbreği nakledilen 21 yaşındaki Sudenur Arslan, yarım kalan eğitim hayallerini gerçekleştirmek istiyor.
Medipol'den obeziteye karşı önerilerMedipol Mega Üniversite Hastanesinden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Özdenkaya, özellikle gençlerin obeziteye daha yatkın olduklarını bildirdi.
Yanlış teşhisle rahmini aldırmak üzere olan hasta apandisit ameliyatıyla sağlığına kavuştuYaşadığı ülkede gittiği doktorların yumurtalık kistinin patladığı teşhisi sonrası yumurtalık ve rahmini aldırmak üzere ameliyata hazırlanan hastanın İzmir'de yapılan muayenesinde apandisitinin patladığı anlaşıldı.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim