• BIST 9477.34
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Sigara ve fazla kiloya son

Sigara ve fazla kiloya son
Sigara içenleri ‘Sigarayı seviyorum, bırakmayı düşünmüyorum’ diyenler yani ‘Umutsuz vakalar’ ve ‘Sigara içiyorum ama bırakamıyorum’ diyenler olarak ikiye ...

Sigara içenleri ‘Sigarayı seviyorum, bırakmayı düşünmüyorum’ diyenler yani ‘Umutsuz vakalar’ ve ‘Sigara içiyorum ama bırakamıyorum’ diyenler olarak ikiye ayırabiliriz. İkinci gruptakilerin sigarayı bırakmamasındaki nedenlerden biri de kilo alma korkusudur. 15-20 yaş arası gençlerin yüzde 20’si sigara içmektedir. Özellikle15-20 yaş arasındaki hafif toplu kızlar sigaraya zayıflamak için başlıyor.

Sigarayı bırakanlar ortalama 4.5 kg alıyor. KSigara bırakıldıktan sonraki ilk haftada vücutta su birikir ve ağırlık 2.5 kg artar. Bu durum sigarayı bırakan kişinin vucüt imajında ve dış görünüşünde bozulmaya sebep olarak bireyi tekrar sigaraya başlamaya iter.

Kafein alımına dikkat

Bu kötü alışkanlığı bırakmaya niyet eden kişi daha sigarayı bırakmadan beslenme alışkanlığını değiştirmeli ve egzersiz programına başlamalıdır. Spor yapan kadınların sigarayı bırakma başarısı iki kat daha fazladır. Sigarayı bıraktığınızda şekeriniz düşecek, metabolizmanız şeker tüketmek isteyecek ve siz tatlı krizine gireceksiniz. Bunu önlemek için şekersiz çiklet çiğneyin, şeker ihtiyacınızı meyvalardan veya taze sıkılmış meyva sularından karşılayın. Sigarayı bıraktıktan sonra kafeinli içecekler içmeyin. Ka fein huzursuzluğu arttırır. Nikotin içeren çikletler iştahı kapayarak kilo artışını önler. Sigarayı bırakmaya niyetli kişi diyet ve egzesiz yaparak 3,4 kiloluk ağırlık artışı problemi ile mücadele etmelidir.

‘Önce zayıflayayım, sonra bırakırım’ fikri yanlış

Kişi zayıflamak ve iştahını kesmek için sigara tüketimini arttırır. Kilo vermeyi başarıp, sigarayı bıraktığında ise sigara içme tutkusunu daha fazla yemek yiyerek veya atıştırarak bastıracak ve sonuçta tekrar kilo alacaktır. Buna morali bozulacak kişinin tekrar sigaraya başlaması kaçınılmazdır. Kişi sigarayı bırakmayı kendi hayatı için pozitif bir olay olarak görmeli, bunu başardığında hayatında açığa çıkan boşluğu fazla yiyecek tüketimi gibi negatif bir davranışla değiştirmemelidir. Gelişmiş batı toplumlarında sigara kullanma oranı her geçen yıl daha fazla düşmektedir. Ancak düşüşün önemli bir kısmı erkeklerde olmaktadır.

Kadınlarda sigara bırakılınca vücut ağırlığının artacağı korkusunun sigara içim hızındaki düşüşüengellediği görülmektedir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2777 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim