• BIST 9972.03
  • Altın 3010.824
  • Dolar 35.3398
  • Euro 36.6759
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

Sigara ülseri de tetikliyor

Sigara ülseri de tetikliyor
Halk arasında en çok bilinen ve birçok kişinin yakalandığı mide hastalığı olan ülseri sigara ve alkol tetikliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Memik, ülseri `mide ve barsağın iç yüzünü kaplayan ince duvarın yaralanarak açılması` olarak tarif et

Memik, hastalığa sebep olan en önemli faktörün bulaşıcı bir mikrop olan `helikobakter pilori`nin ağızdan alınması olduğunu söyledi. Gastritli hastada mide ağrıları, yanmalar, gaz, geğirme, ağız kokusu gibi şikâyetler olduğunu anlatan Prof. Dr. Faruk Memik, şunları söyledi:

`Bu durum yıllarca sürebilir. Kişinin direncine bağlı olarak ya ülser çabuk ortaya çıkar veya uzun süre sonra daha şiddetli ağrılarla, hatta kanama ile hastayı doktora gitmeye zorlar. Ülserde artık midenin içini kaplayan duvar bozulmuş olup zımba ile delinmiş gibi içi çukur ve kanamaya hazır veya kanayan bir görünüm vardır. Hasta tedavi edilmediği takdirde tehlikeli kanamalar ortaya çıkabilir ve daha ileri giderse mide duvarı delinerek hastanın hayatı tehlikeye girebilir.

` Mide ve duodenum ülserinde hastanın başlıca şikayetlerinin midede yanma hissi, yemeklerle oluşan ağrılar, iştahsızlık, paslı dil, sinirlilik hali, hazımsızlık, mide ekşimesi ve ağırlık hissi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Memik, hastanın ağzına sık sık ekşi su geldiğini, şiddetli ağrılar nedeniyle hastanın gece uyuyamadığını söyledi. Memik, ağızdan alınan `helikobakter pilori` mikrobundan başka içki, sigara, stresli hayat, alınan ağrı ilaçları, asitli, acılı ve zararlı yiyecekler, fazla içilen çay, kahve veya asit yapıcı meşrubatın da gastrite ve ülsere sebep olabildiğini vurguladı. Ülser hastalığının teşhisinin zor olmadığını dile getiren Prof. Dr. Memik şu bilgileri verdi: `Tecrübeli ve bu konuda eğitimli bir hekim hastayı dinleyip muayene ederek ve gerekirse röntgen veya endoskopik muayeneler yaparak hastayı kolayca teşhis eder.

Tedavide; eğer bulunmuşsa öncelikle `helikobakter pilori` mikrobu ortadan kaldırılır. Bunun için uygun antibiyotikler ve bazı mide ilaçları beraber kullanılır. Son yıllarda bu mikrobun uzun süreler midede taşındığında mide kanserine de sebep olabileceği gerçeği ortaya çıkarılmış ve mikrop uluslar arası tıp literatüründe birinci derecede `kanser yapıcılar` listesine dâhil olmuştur. Bulaşması insanlar arasında yakın ilişkiler, bulaşık kaplar, öpüşme, su veya kirli yiyeceklerle olur. Mide problemi olan herkeste aranması ve tedavi edilmesi gerekir.`
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3341 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim