Ramazan ayında günün büyük bir bölümünde sigaradan uzak kalan sigara tiryakilerinin, iftar ve sahurda üst üste sigara içmesinin sağlık açısından ciddi tehlikeleri olduğu bildirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişinin sigara içtiğini hatırlatarak, ramazan nedeniyle bağımlıların günün büyük bölümünde sigara içemeyeceğini, bunun da sigarayı bırakmak için önemli bir fırsat olabileceğini söyledi.
Sigaranın her dozu ve şeklinin zararlı olduğunu vurgulayan Kılınç, ''Ancak sahurda ve iftarda üst üste içilmesi yüksek konsantrasyonda nikotin ve diğer zehirli maddelerin kana karışmasına yol açar. Bu da altta yatan ya da tanısı konmamış hastalıkların ciddi boyutlara ulaşmasına neden olabilir. Hatta ani kalp krizleri ve beyin kanamaları gelişebilir'' şeklinde konuştu.
Sigarayı desteksiz, kendi başına bırakmanın kolay olmadığına dikkati çeken Kılınç, sigara içenlerin yüzde 70'inin bırakmak istediğini, her yıl sadece yüzde 40'ının bırakma girişiminde bulunduğunu bildirdi. Destek almadan sigara bırakma girişimlerinin çok büyük kısmının sigaraya tekrar başlamakla sonlandığına işaret eden Kılınç, sigara bırakma girişiminde bulunanların yüzde 80'inin ilk bir ay içinde tekrar sigaraya başladığını söyledi.
-''Sigarayı bırakmak geçici bir süreç olarak kodlanmamalı''
Sigara bağımlılığının fiziksel kısmının nedeninin nikotin olduğunu ve nikotin alınmadığında ''huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, anksiyete, depresyona eğilim, iştah artışı'' gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıktığını anlatan Kılınç, sigarayı bırakmak isteyenlerin davranışsal bilişsel destek ve farmakolojik tedavi ile desteklenmesinin bırakma başarısını artıracağını ifade etti.
Ramazan süresince bağımlıların sigaradan uzaklaşabileceklerini, bağımlılıklarını kontrol altına alabileceklerini ifade eden Kılınç, şunları kaydetti:
''Sigara bağımlılarının beyinlerinde bunu geçici bir süreç olarak kodlamamaları gerekiyor. Tütün kullanımını kurtulmaları gereken bir davranış olarak algılamaları lazım. Bu sadece ramazanda kurtulacak bir davranış değil, yaşam boyu kurtulmaları gereken bir davranış. Böyle düşünürlerse, sadece ramazan ayında değil 'bütün ömür boyu sigarayı bırakacağım' derlerse ve yola bu şekilde çıkarlarsa ramazan sigarayı bırakmak için gerçekten bir vesile olabilir.''
Kılınç, ramazan vesilesiyle sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin, hekimlerden yardım almaları durumunda bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle sigarayı bırakmalarının kolaylaşabileceğini sözlerine ekledi.