• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Sigara kullananlarda kısırlık riski artıyor

Sigara kullananlarda kısırlık riski artıyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş sigara içenlerde kısırlık riskinin sigara içmeyenlere göre daha fazla olduğunu kaydederek, ...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş sigara içenlerde kısırlık riskinin sigara içmeyenlere göre daha fazla olduğunu kaydederek, "Sigara, kadınlarda yumurtalık kalitesini düşürürken, yumurta verimi ve üreme performansını da olumsuz etkilemektedir. Sigara içimi, erkek üreme sağlığına da olumsuz etki etmektedir" dedi.

Ankara Akay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, sigara içmenin kısırlık oranını arttırdığını ifade ederek Sigara bağımlısı kadın ve erkekler, tüp bebek yönteminde de risk altında olduğunu belirtti.

Op. Dr. Tolga Ecemiş, sigara içenlerin sigara içmeyenlere oranla kısırlık riski ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek çocuk sahibi olmak isteyen anne ve babaları uyardı. Op. Dr. Ecemiş, "Sigara, kadınlarda yumurtalık kalitesini düşürürken, yumurta verimi ve üreme performansını da olumsuz etkilemektedir. Sigara içimi ile alınan nikotin, yumurta hücrelerini bozarken, menopozun beklenenden erken gelmesine neden olabilir. Sigara ve alkol kullanımı doğal gebe kalmayı zorlaştırırken, düşükleri de hızlandırmaktadır. Sigara içimi, erkek üreme sağlığına da olumsuz etki etmektedir.Günde 1 veya 2 paket gibi yoğun sigara içen erkeklerin, spermlerinde daha fazla olarak şekil ve hareket bozukluklarına ve anomalilere rastlanmaktadır.Ayrıca alkol de çok belirgin biçimde sperm üretimi üzerinde olumsuz etkilerde bulunmaktadır" dedi.

Op. Dr. Ecemiş, sigara bağımlısı kadınların tüp bebek yöntemi ile gebe kalma şansının sigara içmeyenlere göre en az 2 kat daha düşük olduğunu çalışmaların gösterdiğini ifade etti. Tüp bebek tedavisi görmeyi düşünen anne adaylarını sigara konusunda uyaran Op. Dr. Ecemiş, şöyle konuştu:

"Anne adaylarının tedaviden en az 3 ay önce sigarayı ve alkolü bırakmaları gerekmektedir. Sigara içiminin tüp bebek tedavisinde yumurta gelişimi, yumurtlama, döllenme ve embriyonun erken gelişimi üzerine olumsuz etkilerinin bulunduğu tespit edilmiştir.Tüp bebek tedavisinde sigara içenlerde içmeyenlere göre, aynı sayıda embriyo transfer edildiğinde gebelik oranının azaldığı ve gebelik için yaklaşık daha fazla uygulamaya gerek olduğu bildirilmektedir. Aynı zamanda yumurta gelişiminin uyarılması tedavisine cevap daha kötü olabilmektedir."
Sigara içen erkeklerin de tüp bebek tedavisini olumsuz etkilediğini kaydeden Op. Dr. Ecemiş, "Sigara bağımlısı erkeklerin spermleri ile tüp bebek (ICSI) yapıldığında gebelik şansı, içmeyenlere göre belirgin olarak azalmaktadır. Kısırlık tedavisinde 6 ay önceden sigarayı bırakmak bile tedavinin sonucuna oldukça olumlu etki etmektedir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3125 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim