• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 9 °C

Sigara içiyorsanız dikkat! 3 milyon KOAH hastasından biri de siz olabilirsiniz

Sigara içiyorsanız dikkat! 3 milyon KOAH hastasından biri de siz olabilirsiniz
Dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer alan KOAH hastalığından her yıl 3 milyon kişi hayatını kaybediyor.

İstanbul Medipol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Kunter, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’ndan (KOAH) her yıl dünyada 3 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi. KOAH’ın dünyadaki ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Erdoğan Kunter, “Dünyada 600 milyon, ülkemizde ise 3 milyon KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

Hastalığın özellikle sigara içenlerde görüldüğüne dikkat çeken Kunter, “KOAH, akciğerdeki bronş adı verilen hava yollarında ve akciğer dokusunda harabiyete yol açarak nefes darlığına sebebiyet veren bir hastalıktır. Amfizem ve Kronik Bronşit terimleri de bu hastalık için kullanılabilmektedir. Öksürme, balgam çıkarma ve nefes darlığı hastalığın en önemli belirtileridir” diye konuştu.

Hastalar farkında değil
KOAH’lı hastaların büyük çoğunluğunun henüz hastalığının farkında olmadığını da hatırlatan Kunter, şöyle devam etti: “Sigara içenler öksürük ve balgam çıkarma gibi yakınmalarının sigaranın yol açtığı normal reaksiyonlar olduğunu düşünmektedirler. Halbuki, öksürmek ve balgam çıkarmak bu hastalığın erken belirtilerindendir.”

“Günde birkaç kereden fazla mı öksürüyorsunuz? Çoğu gün balgam çıkartıyor musunuz? Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor? Yaşınız 40’ın üzerinde mi? Şu an sigara kullanıyor musunuz veya daha önce kullandınız mı?” diyen Prof. Dr. Erdoğan Kunter, “Eğer bu soruların 3’üne veya daha fazlasına ‘evet’ dediyseniz, doktorunuza KOAH olup olmadığınızı sormalısınız ve tanı koymak için spirometri (nefes testi) yaptırmalısınız” dedi.

Kunter, çok kolay ve ağrısız olan bu testte, cihaza bağlı plastik bir boruya bütün gücünüzle üflemenin yeterli olacağını ifade ediyor.

Paniğe kapılmayın!..
KOAH olup olmadığınızı ne kadar erken öğrenirseniz ileride akciğerlerinizde oluşabilecek daha kötü hasarlardan kendinizi o kadar erken korumuş olacağınızı da belirten Prof. Dr. Erdoğan Kunter, şunları kaydetti: “Doktorunuza danıştıktan ve nefes testi yaptırdıktan sonra KOAH’lı olduğunuzu öğrenirseniz, sakın paniğe kapılmayın. Öncelikle sigarayı bırakın. Düzenli egzersiz yapın. Her yıl grip aşısı ve 5 yılda bir zatürre aşısı olun. Doktorunuzu önereceği tedaviyi uygulayın. KOAH’ın tedavisinde özellikle nefes yoluyla alınan ilaçlar, akciğer rehabilitasyonu, oksijen tedavisi ve basınçlı hava veren cihazlar (BPAP, CPAP) gibi yöntemler kullanılabilmektedir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3936 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim