• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Sigara İçen Her 5 Kişiden 1'i KOAH

Sigara İçen Her 5 Kişiden 1'i KOAH
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), dünyanın en sık görülen, en çok öldüren, en fazla sakat bırakan ve en yüksek tedavi maliyetlerine yol açan hastalıklar listesinde en başlarda yer alıyor.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), dünyanın en sık görülen, en çok öldüren, en fazla sakat bırakan ve en yüksek tedavi maliyetlerine yol açan hastalıklar listesinde en başlarda yer alıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, KOAH’ın müzmin tıkayıcı akciğer hastalığı anlamına geldiğini, sigaraya bağlı oluşarak nefes darlığıyla karakterize ve ilerleyici olduğunu söyledi.

Halk arasında pek bilinmemesine karşın KOAH’ın dünya genelinde önemli ve öncelikli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Özlü, “KOAH, dünyanın en sık görülen, en çok öldüren, en fazla sakat bırakan ve en yüksek tedavi maliyetlerine yol açan hastalıklar listesinde en başlarda yer alıyor. İş günü kayıpları, maluliyet ve erken ölümler yoluyla ekonomik bilançosu çok ağırdır. Türkiye gibi dünyanın en fazla sigara içilen bir ülkesinde, KOAH öncelikli bir sağlık sorunudur” dedi.

EN ÖNEMLİ NEDENİ SİGARA

Prof. Özlü, KOAH’ın çok nadir istisnalar dışında tamamen sigaraya bağlı olarak meydana gelen bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Sigara içen her 5 kişiden 1’i, yaşamının son yıllarını KOAH hastası olarak geçirmektedir. KOAH, kişide sigaranın ilk içildiği gün başlamaktadır. Yıllarca yavaş yavaş ilerleyen hastalık, akciğeri içten içe kemirip tüketir fakat hasta bunu uzun süre fark edemez. Farkına vardığında ise zaten iş işten geçmiş olur. İçilen tek bir sigaranın bile akciğerde çok ciddi hasara yok açtığı bilinmektedir.”

BAŞKALARINA BAĞIMLI, TIK NEFES BİRİ HALİNE GETİRİR

Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigara içildiği müddetçe KOAH’ın çok hızlı ilerlediğini belirterek, şöyle devam etti:

“Hastalık kişinin yaşam kalitesini sınırlayıp, yürüyemeyen, günlük işlerini göremeyen, başını yastığa koyup rahatça uyuyamayan, başkalarına bağımlı, tık nefes bir kişi haline getirir. Halbuki sigarayı bıraktıktan sonra ilerleme hızla azalır ve bu süreç uzar. KOAH, erken dönemde öksürük ve balgam ile kendini belli eder. Sağlıklı bir kişi öksürmez ya da balgam çıkarmaz. KOAH, tedavi ile ortadan kaldırılamaz. Akciğerlerde oluşan hasar geri dönüşlü değildir. Hastalar sigarayı bırakıp önerilen tedaviye uyduklarında kuşkusuz bundan fayda görürler. Şikayetleri azalır ve yaşam kaliteleri artar. Ancak büsbütün hastalığı kontrol altına almak, şikayetleri ortadan kaldırmak ilerlemeyi tamamen durdurmak olası değildir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3397 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim