• BIST 8603.16
  • Altın 3018.781
  • Dolar 34.3391
  • Euro 37.3726
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 14 °C

Sigara bulaşıcı bir hastalıktır!

Sigara bulaşıcı bir hastalıktır!
Ülkemizin tütün tüketiminde dünya genelinde yüksek sıralarda yer aldığını belirten Annakkaya, sigaranın zararları denildiğinde çoğu insanın aklına öncelikle göğüs hastalıklarının geldiğini oysaki sigaranın akciğerden çok kalp damar hastalıklarına neden ol

Ülkemizin tütün tüketiminde dünya genelinde yüksek sıralarda yer aldığını belirten Annakkaya, sigaranın zararları denildiğinde çoğu insanın aklına öncelikle göğüs hastalıklarının geldiğini oysaki sigaranın akciğerden çok kalp damar hastalıklarına neden olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Annakkaya, Dünya genelinde can kayıplarıyla neticelenen hastalıklar arasında birinci sırada kalp krizlerinin yer aldığını, kalp krizlerinin başlıca sorumlusunun da sigara olduğunu belitti. Listenin ikinci sırasında bulunan inmelerin ardından yine üç ve dördüncü sıralarda sigaraya bağlı akciğer kanserlerinin ve KOAH’ın yer aldığını ve yine beşinci sırada ise sigaranın etkisinin yadsınamayacağı zatürrelerin yer aldığını söyledi. Neticede, can kayıplarının başlıca sorumlusu beş hastalığın oluşmasında sigaranın büyük payının bulunduğunun altını çizen Annakkaya, sigarayla mücadelenin halk sağlığı için büyük önem taşıdığını bildirdi.

Ülkemizde sigaraya başlama yaşının çok küçük olduğunun altını çizen Annakkaya, şimdiye kadar sigarayla mücadelenin, içmeyenleri başlatmama şeklinde yürütüldüğünü ancak sosyal ortamlarda bulaşıcılığın yüksek olmasından dolayı her geçen gün sigara tüketicisi sayısının arttığını, bunun önüne geçebilmek için de içenleri bıraktırma yoluna gidilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Annakkaya sigaranın özenme ve örnek alma yoluyla yüksek bulaşıcılığının altını çizerek, ”Tütün kontrolü müdahalesi ile bir kişinin bile sigarayı bırakması yüzlerce kişinin sigaraya başlamasının önüne geçecektir” dedi.

Günümüzde kullanımı artmaya başlayan elektronik sigaralar hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Annakkaya, “Cihazın kullanımı esnasında kimyasal yanma meydana gelmiyor bu nedenle halkımız elektronik sigaraları zararsız buluyor ancak sigara bağımlılığını ortadan kaldırmadığı gibi özenti ve görme yoluyla da bulaşıcılığını arttırıyor. Bununla beraber, cihazda kullanılan sıvı nikotin sigaraya nazaran maliyetli olduğundan hasta bir süre sonra tekrar sigaraya dönüyor” dedi.

Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı vatandaşı doğru yönlendirmesi açısından olumlu bulduğunu sözlerine ekleyen Annakkaya, bu hattın yanı sıra ek mücadele yöntemlerinin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.Sigara bağımlılığının psikolojik boyutlarından bahseden Annakkaya, hastaların hayatlarının keyif aldıkları anlarından sigarayı uzaklaştırmalarının önemli olduğunu ifade etti.

Tütün ürünlerinin fiyatlarına yönelik yapılan yukarı yönde fiyat düzenlemelerinin tüketim miktarını azalttığını belirten Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya, tütün tüketiminin halk sağlığı konusu olduğunu vurgulayarak, mücadelenin sadece polikliniklere bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi sigara bıraktırma polikliniğinde 2011 yılından beri gönüllülük esasıyla vatandaşa hizmet verildiğini belirtti. Hastaya ayrılan zaman miktarıyla sigarayı bırakma başarısının doğru orantılı olması sebebiyle sigarayla mücadele eğitiminin tüm hekimlere verilmesinin önemli olduğunun altını çizerek sözlerine son verdi.


ALİ YILDIZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4318 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim