• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Sigara bağımlılarına yeni tuzaklar hazırlanıyor!

Sigara bağımlılarına yeni tuzaklar hazırlanıyor!
ABD'de yapılan araştırma, firmaların sigara bırakmayı güçleştirmek için sürekli nikotin aktarımını artırıcı yöntemler geliştirdiklerini ortaya koydu.

Yeni sigara modelleri ve filtreler bağımlıların sigarayı bırakmasını zorlaştırırken, bağımlı hale gelmeyi kolaylaştırıyor.

Dünyanın önde gelen sigara üreticilerinin, tüketicileri bağımlı kılmak için izledikleri yöntem bir bilimsel araştırmayla ortaya çıkarıldı. Firmalar yeni tekniklerle, bağımlılığı daha kılıcı kılıyor ve sigara bırakmaya güçleştiriyor.

Massachusetts Halk Sağlığı Departmanı ve Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin araştırmasına göre, sigara içenler eskiye oranla daha fazla nikotini içlerine çekmeye başladı. Massachusetts halk Sağlığı Departmanı’nda çalışan Thomas Land, sigara üreten firmaların sigaraların nikotini aktarmada eskiye göre daha etkili yöntemler bulduklarını ve bu durumdan haberdar olmayan bağımlıların daha fala nikotini içlerine çektiklerini, bilmeden daha bağımlı hale geldiklerini söyledi.

Araştırmada, dünyanın önde gelen sigara markalarının nikotin oranları ele alındı. 15 yıl geriye giderek yapılan incelemeler, sigaralardaki nikotin oranlarında değişme olmamasına karşın, içim sırasında aktarılan nikotin oranında yüzde 15 oranında artış olduğunu gösterdi. Yani sigara içenler, firmaların tütün işleme ve üretme yöntemlerinde uyguladıkları tekniklerle yüzde 15 oranında daha fazla nikotini içlerine çekmeye başladı. Bu durumda, sigara paketlerinde yazan nikotin oranlarında değişim olmamakla birlikte, vücuda alınan nikotin oranı artırıldı ve bu durum sigara bağımlılığını daha kalıcı hale getiriyor.

1999 yılında sigaralardan ortalama 1.65 miligram nikotin aktarılırken bu oran 2011 yılında 1.89 miligrama çıktı. Bu artış, tiryakilerin daha bağımlı olmasını ve daha zor sigara bırakmasını sağlıyor.

Araştırmacılar, nikotin aktarımındaki bu artışın, sigara içmeye başlayan genç yaştaki insanları daha kısa sürede bağımlı hale gelmesini de sağladığını düşünüyor. Araştırmada görev alan Wenjun Li, nikotin aktarımındaki bu artışı bilmeyen ileri derecedeki bağımlıların, daha az sigara içmek için gayret sarfederken aslında çok sigara içer gibi nikotin almaya devam ettiklerini ve bu şekilde bağımlı olmaktan kurtulamadıklarını söyledi. Sigara bırakmaya çalışanları da olumsuz etkileyen bu aktarım oranındaki artış, siz az sigara içtiğinizi düşünürken veya sigara sayısını azaltarak bırakmaya çalışırken, aldığınız nikotini sabit tutarak, bağımlılığı gizlice pekiştiriyor, nikotinle bağınızı koparmayı zorlaştırıyor.

Sigara üreticileri nikotin oranındaki artışı, yeni sigara modelleri ve filtreler üreterek sağlıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3619 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim