• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Sigara anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?

Sigara anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?
Anne adayının hamilelik sürecinde sigarayla aldığı zararlı maddeler, tıpkı yediği besinler gibi göbek kordonu aracılığı ile bebeğe ulaşıyor.

İSTANBUL - Ne kadar zararlı olduğu bilinse de bazı anne adayları hamilelik döneminde sigara içmeye devam ediyor.

Sigarada bulunan katran, karbon monoksit, nikotin gibi maddelerin sadece anneye değil, bebeğe de zarar verdiğini söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, nikotindeki damar büzücü etkinin, göbek kordonundaki damarlarda da görüldüğünü söylüyor.

"Nikotin nedeniyle, bebeğe giden kan miktarı azalmaktadır. Bunun yanı sıra karbon monoksit, oksijen taşıyan kan hücrelerine bağlanır ve oksijeni yerinden söker. Böylece, bebeğe az kan gider ve kandaki oksijen miktarı da düşer" diyen Dr. Keskinel, hamilelikte içilen sigaranın gebelik sürecini ve bebeği nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor:

"Anne adayının sigara içmesi, dış gebelik (döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesi), düşük ve ölü doğum riskini artırır. Plasenta adı verilen bebeğin eşinde sorunlara yol açar, bebekte büyüme geriliği yapabilir. Erken doğan bebekler daha küçük dünyaya gelmelerinin yanı sıra akciğerleri de henüz doğuma hazır olmadığından solunum sorunları yaşayabilir. Bu çocuklarda nedeni bilinmeyen “ani bebek ölümü sendromu” ya da “beşik ölümü”, sigara içmeyen annelerin çocuklarına göre daha sık görülmektedir. Gebeliğinde sigara içen annelerin bebeklerinde solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski artar. Bu çocuklarda solunum yolu ve kulak enfeksiyonlarının yanı sıra astım görülme olasılığı da artmıştır. Doğum öncesi sigaraya maruz kalan çocuklar büyüdüklerinde öğrenme güçlükleri, dikkat ve davranış bozuklukları yaşayabilirler."

BEBEĞİNİZİ OBEZİTEYE MAHKUM ETMEYİN
"Son yıllarda bebek daha doğmadan sigara yüzünden maruz kaldığı yeni bir zararı daha saptanmıştır" ifadesini kullanan Uzm. Dr. Keskinel, "Yapılan çalışmalarda, gebeliklerinde sigara içen annelerin çocuklarında, obezitenin daha sık görüldüğü bulunmuştur. Bu çocuklarda, iştah ve enerji metabolizmasını düzenleyen bir takım maddelerin bozukluğu söz konusudur. Ayrıca sigara nedeniyle glikoz intoleransı ve insülin direnci sıklığı da artmıştır" diye konuşuyor.

BABA ADAYLARI DA DİKKAT ETMELİ
Sadece annenin değil, babanın içeceği sigaranın da bebeğe zarar verdiğini belirten Dr. Keskinel, "Babanın giysilerine ya da derisine sinen nikotin ve diğer zararlı maddeler bebeğe yanında sigara içilmişçesine taşınmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında, anne ve baba adayının daha gebelik öncesinde sigarayı bırakmaları önerilmektedir" diyor.

ntvmsnbc.com



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4010 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim