• BIST 10638.58
  • Altın 2581.412
  • Dolar 33.1016
  • Euro 35.8239
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 33 °C
  • İzmir 33 °C

Sıcaklıklar Artınca Çocuklarda Yaz İshalleri Görülmeye Başladı

Sıcaklıklar Artınca Çocuklarda Yaz İshalleri Görülmeye Başladı
Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, yaz sıcaklarının çocuk ishal vakalarını arttırdığını söyledi.

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, yaz sıcaklarının çocuk ishal vakalarını arttırdığını söyledi.

Türkiye'nin en sıcak illerinden Adana'da hava sıcaklığı 40 dereceyi aşıyor. Hal böyle olunca besin zehirlenmeleri ve çocuk ishal vakaları da artıyor.

"Ani ısı değişimleri yaz ishallerinin en büyük nedeni"

Konuyla ilgili Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, İhlas Haber Ajansı'na konuştu. Doktor Erkman, "Yaz ishalleri özellikle havaların ısınmasıyla çocukluk yaş grubunda sık rastladığımız gerekli önlemler alınmadığı zaman ciddi sorunlar oluşturan bir hastalıktır. Çok fazla sıvı kaybına yol açtığı için çocuklar ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Anne babaları bir konuda uyarmak isterim; bir kere ishal olması çocuğun hastalandığına işaret sayılmaz. Dikkat etmeliler; eğer çocuğun dışkısı 24 saat içerisinde 3 veya 4 defa sıvı olursa biz buna ishal diyoruz. Fakat anne sütü alınan dönemde de bebeklerin sıvı dışkı yaptığını akılda tutmak gerekir. Anne sütünün içeriği, büyük oranda sindirildiği için bebeğin kakası, sıvı olur. Aynı zamanda bu bebekler sık sık kaka yaparlar. Bunlar normal" dedi. Yazın görülen ishallerin en önemli nedeninin mikroplar olduğunu vurgulayan Dr. Erkman, "Ayrıca mikrobik ishallerin yanı sıra aşırı şekerli gıda tüketme, aşırı yemek yemek, antibiyotik gibi çeşitli ilaçların yan etkileri ve aşırı ve ani ısı değişimleri yaz ishallerine yol açar" dedi.

"Hijyen çok önemli"

Mikroplardan korunma yöntemleri arasında en önemlisinin hijyen olduğuna vurgu yapan Erkman, "Mikrobik olarak, virüsler ve parazitler bu yaz ishallerine yol açıyor. Bu mikroplar, yazın daha çabuk üreyip yayılabiliyorlar. Mikrobik hastalıklardan korunmak için sık sık el yıkamak gerekiyor. Aynı zamanda yiyecek ve içeceklerdeki hijyen de çok önemli. Temiz olmayan su içmek, bu suyla yıkanmış sebze ve meyve yemek, sıcak ortamlarda bekletilen gıdaları tüketmek zararlı bakterileri vücudumuza almak demektir. Yazın besin zehirlenmelerinde de artış ortaya çıkıyor. Besin zehirlemeleri ishalden farklı olarak besin üzerindeki bakterilerin toksin dediğimiz zehirlerin bağırsaklarda birikmesiyle ishal tablosuna yol açıyor. Diğer belirtiler olarak ise kusma, karın ağrısı, halsizlik ve güçsüzlük ortaya çıkıyor" diye konuştu.

"Besinlere dikkat"

Besinleri tüketirken de dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, "Yumurta ve kümes hayvanlarının etleri yazın riskli oluyor. Pastorize edilmemiş süt ve süt ürünleri, pirinç pilavı uzun süre beklerse, makarna uzun süre beklerse, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler tüketilirse, iyi pişmemiş deniz ürünleri de besin zehirlenmesi ve ishale yol açabilir. Yaz ishallerinin belirtileri ise, iştahsızlık, kusma, karın ağrısı, günde 3-4 kez sulu dışkı olursa ince bağırsak kökenli, 10 ve sütü olursa kalın bağırsak kökenli ishalleri belirtiyor. Su kaybı fazla olursa bu tehlikelidir" dedi.

"İlk 6 ay anne sütü önemli"

Bebeklerde ilk 6 ay anne sütünün önemine vurgu yapan Doktor Erkman, "Çocuklarda susuzluk hissi, ağız ve dudakta kuruluk su kaybı olarak kendini gösterebiliyor. Nabızda hızlanma, göz kürelerinde çökme bir diğer belirtiler olarak kendini gösterebiliyor. İdrar miktarı azalabiliyor. Hasta olanlarda ise beslenme şekli olarak bol sıvı tüketimi, yağsız makarna, yağsız köfte, ayran tüketimi, pirinç pilavı, haşlanmış patates, yoğurt tercih edilmeli. Anne sütü alan hasta bebeklerde ise anne sütüne devam edilmeli, bebeklerin doğum sonrası ilk 6 ay sadece anne sütü alması çok önemli" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 104 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim