• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Sıcaklığın 46 dereceye çıktığı Hindistan'da eğitim, tarım ve enerji kaynakları zorda

Sıcaklığın 46 dereceye çıktığı Hindistan'da eğitim, tarım ve enerji kaynakları zorda
Hindistan'da 46 dereceye ulaşan hava sıcaklıkları eğitimi, tarım üretimini ve enerji kaynaklarını sıkıntıya sokuyor.

Hint basınında yer alan haberlere göre, Hindistan Meteoroloji Departmanından (IMD) yapılan açıklamada, ülkenin bazı kesimlerinde hava sıcaklığının 46 dereceye kadar çıktığı belirtildi.

Son haftalarda hava sıcaklığının tehlikeli derecede yüksek seviyede seyrettiği Hindistan'da sıcaklığa bağlı sağlık sorunlarının da arttığına işaret edilen açıklamada, kronik rahatsızlıkları olanlara kapalı alanlarda kalmaları tavsiye edildi.

Açıklamada, yüksek hava sıcaklıklarının sağlığın yanı sıra mahsulleri ve enerji kaynaklarını da olumsuz yönde etkilediğine işaret edildi.

Bu arada IMD, ülkenin kuzeyinde ekstratropikal fırtına nedeniyle sarı alarm verdi. Meteoroloji yetkilileri, fırtınanın hemen ardından ülkenin bazı bölgelerindeki hava sıcaklıklarının belirli bir süreliğine de olsa düşmesini bekliyor.

- Haryana'da eğitim öğleye kadar verilecek

Haryana eyalet yönetimi, aşırı sıcaklar nedeniyle eyaletteki tüm okulların saatlerinde değişikliğe gidilmesi kararı aldı.

Eyaletteki tüm özel ve devlet okullarındaki 1 ila 12. sınıfları kapsayan karara göre, eğitim 4 Mayıs'tan itibaren 07.00 - 12.00 saatlerinde verilecek.

Haryana'nın yanı sıra başka eyaletlerde de okul saatleri değiştirildi veya eğitime ara verildi.

- Aşırı sıcaklar buğday üretimi için tehdit

Dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan'da etkili olan sıcak hava, tarım sektörünü de tehlikeye attı.

Halihazırda Rusya - Ukrayna Savaşı'nın küresel buğday tedarikini kesintiye uğraması nedeniyle birçok ülke buğday açığını kapatmak için gözlerini Hindistan'a çevirdi.

Ancak Hindistan'daki aşırı sıcaklar, mahsul verimini de tehlikeye atarak söz konusu tedarik sorununu büyüttü.

Erken gelen sıcak hava dalgasının tarımı olumsuz etkilediği ülkede, 1901'den bu yana en yüksek seviyelere erişen mart ayı sıcaklıkları nedeniyle buğday verimi oldukça düşmüştü.

- Enerji kaynakları sıkıntıda

Diğer yandan, ülkedeki enerji santrallerinde kömür açığının yaşandığı bir dönemde hava sıcaklıklarının artmasıyla halk, klimalara başvurdu.

Ülkenin bazı eyaletlerinde günde 8 saate varan elektrik kesintileri yaşanırken söz konusu durumun bir enerji krizini tetikleyebileceği uyarısında bulunuluyor.

Delhi Ulusal Başkent Bölgesi Enerji Bakanı Satyendar Jain, 29 Nisan'da yaptığı açıklamada, ülke genelindeki birçok enerji santralindeki kömür sıkıntısına dikkati çekmişti. Jain, bazı santrallerde sadece bir günlük kömür kaldığını belirtmişti.

Hindistan Enerji Bakanlığından 30 Nisan'da yapılan açıklamada, ülkedeki elektrik talebinin 26 Nisan'da tüm zamanların zirvesine ulaştığı ve mayıs-haziran aylarında da bu talebin yüksek seviyede seyredeceği bildirilmişti. Açıklamada, artan elektrik talebini karşılamak için seferleri iptal edilen yüzlerce yolcu treninin kömür taşımaya yönlendirildiği kaydedilmişti.

Elektrik üretimi kömüre bağlı olan Hindistan'ın pek çok eyaletinde kesintiler ise sürüyor.

Hindistan Meteoroloji Departmanı, ülkenin kuzey ve orta kesimlerinde nisan ayında kaydedilen hava sıcaklığının son 122 yılın en yüksek hava sıcaklığı olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1301 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim