• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 6 °C

Sıcaklar ve nemli hava, böcek ısırmalarında deri reaksiyonunu farklılaştırıyor

Sıcaklar ve nemli hava, böcek ısırmalarında deri reaksiyonunu farklılaştırıyor
Özellikle son dönemlerde havaların ısınmasına ve nemin artmasına bağlı olarak böcek ısırmalarının yarattığı deri reaksiyonlarında da farklılık gözleniyor. Bu konuda polikliniklere gelen hasta sayısında artış ...

Özellikle son dönemlerde havaların ısınmasına ve nemin artmasına bağlı olarak böcek ısırmalarının yarattığı deri reaksiyonlarında da farklılık gözleniyor. Bu konuda polikliniklere gelen hasta sayısında artış gözlemlendiğini söyleyen Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, özellikle allerjik bünyeli kişilerde bu etkinin daha şiddetli olabildiğine dikkat çekti. 

 

Sadece ısırılmaların değil, haşeratların salgıladığı ve derimize bıraktıkları maddelerin de allerjik reaksiyonları artırma ihtimali olduğunu söyleyen Dr. Figen Akın konuyla ilgili şöyle konuştu; “Bu durumu havanın çok nemli ve sıcak olmasına bağlayabiliriz. Reaksiyonların, kişinin bünyesinin allerjik olup olmadığı ve haşeratın ısırdığında vücudumuzda bıraktığı maddenin miktarı ile bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Allerjik bünyeli kişilerde tepkiler daha fazla, uzun süreli reaksiyon da daha yoğun olarak gözlemleniyor.”  

 

Isırılan bölgede öncelikle kızarıklık, içi dolu kabarcıklar, yanma gibi reaksiyonların görülebileceğini söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Vücutta haşeratın ısırdığı bölge de önemlidir. Örneğin, bacak bölgesinin lenfatik akımı yavaş olduğu için bu bölgedeki ısırıklar daha şiddetli seyreder ve iyileşmesi daha uzun zaman alır ya da yüzdeki ısırıklarda şişlik daha fazla olabilir. Hatta bazen çok ender olarak reaksiyonların vücudun farklı bölgelerine yayılma ihtimali de olabilir” dedi. Alerjik bünyeli kişilerin vücudunun farklı yerlerinde benzer tepkiler görülebileceğini ekleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Akın, böyle durumlarda mutlaka uzman hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

 

Farklı böcek ısırıklarına karşı verilen reaksiyonlar ve yapılması gerekenlerle ilgili de bilgiler veren Dr. Figen Akın,

Vücudun verdiği tepki haşereden haşereye değişir. Örneğin örümcek ısırıkları, daha şiddetli yaşanır. Çünkü, örümcek zehrinin böbrek ve karaciğer üzerinde toksik etkisi vardır. Bu durumlarda sistemik tedaviler gerekli olabilir. Kişilerin hastaneye yatırılması ve böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yakından takip edilmesi gerekir. Örümceğin bazı türleri bu etkiyi yaratabilir. Arı sokmaları da aynı örümcek gibi özel ve ciddi durumlardır. Bazı kişilerin arı sokmalarına karşı alerjik durumları vardır. Arı sokmalarında larinks ödemi dediğimiz hayati tehlikesi olabilecek durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle arı sokmalarına karşı alerjisi olan kişilerin, kırlık ya da açık alanlara gittiklerinde yanlarında mutlaka içinde antihistaminiklerin bulunduğu acil çantası taşımaları önerilir. Isırık nereden olursa olsun ani bir anafilaktik şok meydana getirebilir ve ölümcül olabilir” dedi.

Böcek ısırıklarından nasıl korunabileceğimize yönelik birkaç ipucu;

·         Korunmak için tüm camları açarak yatmaktan kaçının.

·         Koruyucu spreyler kullanın.

·         Açık alanlarda ince ama uzun kollu kıyafetler giymeyi tercih edin.

·         Yanınızda antihistaminik ilaç veya pomatlar bulundurun.

·         Isırılan yere buz uygulanması tepkinin şiddetini azalatacaktır. Özellikle yüz bölgesinde oluşan ısırıklar, bölgenin hassas dokusu nedeniyle fazla şişer ve daha fazla ödem oluşmasına neden olabilir.

·         Hiç dokunmadan/kaşımadan bir uzmana başvurun.

·         Vücudun herhangi bir yerinde oluşan ısırığı kaşıyarak ikincil olarak biz de enfekte edebiliriz. Bu nedenle kaşımayı tırnakla değil de ovalama şeklinde yapın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim