• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 13 °C

Sıcak yaz günlerinde bebek bakımı tüyoları

Sıcak yaz günlerinde bebek bakımı tüyoları
Sıcak yaz günleri yetişkinleri bunaltırken bebekleri de hasta edebiliyor. Bazı önemli noktalara dikkat ederek bebeğinizi rahat ettirin.

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, yaz aylarında bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Bebeğiniz için ince, bol ve rahat kıyafetler seçin

Bebekler vücut ısılarını yetişkinler gibi ayarlayamadıklarından, yaz aylarında uygun bebek kıyafetlerinin tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle 1 yaş altı bebekler için tek kat, ince, pamuklu ve hava alan giysiler seçmelidir. Bebeklerin sentetik kumaşlardan ve kat kat giydirilmesinden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde bebeğin vücut ısısı artabilir. Bu da sıvı ihtiyacını artırır, su ve tuz kaybı halsizlik ve iştahsızlığa yol açar. Yine ortam ısısı artınca fazla çalışan ter bezleri tıkanır ve deride benekler halinde görülen isilik lekelerini oluşturur. Bu durumu önlemek için ince ve bol kıyafetler seçmelidir.

Bezini değiştirdikten sonra bir süre altını açık tutun

Yaz aylarında bebeği en çok rahatlatan yöntemlerden biri de ılık suyla günlük banyo yaptırılmasıdır. Ancak her gün sabun ve şampuan kullanmak cildin koruyucu bariyerini bozarak mantar gibi deri hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle haftada 2 kere uygun bir bebek şampuanı kullanmak yeterli olacaktır. Banyo sonrası yağlı kremler sürmek de ter bezi kanallarını kapatarak isiliğin artışına yol açabilir. Bunun yerine cildi nemli tutmak için hafif bir losyon tercih edilmelidir. İsilik gibi, bebek bezi pişikleri de yaz aylarında daha fazla oluşmaya meyillidir. Sık bez değiştirmek, bebeğin poposunu ılık suyla yıkayıp bir süre açıkta bırakmak, böylece hava temasıyla cildin kurumasını sağlamak, parfüm-boya içermeyen tercihen çinko oksitli koruyucu kremlerin incecik bir tabaka halinde kullanılması pişiği önlemek için yeterli olacaktır.

Bebeğinizin sıvı tüketimine ayrıca özen gösterin

Bebeğin rahat bir yaz geçirmesi için beslenmesine de özen gösterilmelidir. Sadece anne sütü alan bebeklerin ayrıca su ihtiyacı olmadığı düşünülür. Ancak sıcakta annenin sıvı ihtiyacı da artacağından bazen süt içeriğinde su oranı azalabilir. Bunun için annenin sıvı tüketimini artırmasının yanı sıra bebeğine de mutlaka kaynamış su içirmesi önerilir. Sıvıya ihtiyacı olan bebek, suyu itirazsız içecektir.

Yaz ishali tehlikesinden korunun

Sıcaklarla birlikte mikroorganizmaların daha çabuk üremesi ve gıdaların daha çabuk bozulması, yaz aylarında ishal vakalarının artmasına yol açar. Anne sütü alan bebeklerin ishalden daha az etkilendiği bilinmekle birlikte bu durumdan hiç ishal olmazlar anlamı çıkarılmamalıdır. Burada temel prensip, hijyen kurallarına dikkat etmek ve sık el yıkamaktır.

D vitamini alımı için doğru saatlerde güneşe çıkarın

Yaz aylarında bebek bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta güneşten yeterli ölçüde ve doğru olarak faydalanmaktır. Bebeğin güneş ışınlarına ve bu ışınlar yoluyla vücudunun üreteceği D vitaminine ihtiyacı vardır. Ancak son yıllarda güneş koruyucu kremlerin aşırı kullanımı, bebekleri doğal D vitamininden mahrum bırakmakta ve giderek artan sayıda D vitamini eksikliği yaşayan bebek görülmesine yol açmaktadır. Bebeklerin her gün sabah 10.00 öncesi ve akşam 16.00 sonrasında güneşin yumuşak ışınlarından faydalanmalarına izin vermelidir. Bu sırada sadece şapka gibi bir mekanik koruyucu yeterli olacaktır, güneş koruyucu sürülmesine gerek yoktur.

Sineksavar spreylerden kaçının

Yaz aylarında bebekler böcek ve sinek ısırıklarından da korunmalıdır. Bu amaçla bebeğin yatağının etrafında cibinlik kullanmak tercih edilebilir. Ortama sıkılan spreyler toksik etkileri nedeniyle çocuk odalarında kullanılmamalıdır. Ultrasonik cihazlar çok gerekliyse kullanılabilir. Son zamanlarda piyasada doğal aromalar kullanılarak üretilmiş bilezik ve losyonlar bulunmaktadır. Doğal içeriğinden emin olmak koşuluyla bu ürünler de kullanılabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4410 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim