• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Sıcak ve nemli havalarda alınması gereken önlemler

Sıcak ve nemli havalarda alınması gereken önlemler
Ağustos sıcağı adeta kavuruyor. Aşırı sıcaklarla birlikte artan nem oranı için uzmanlardan uyarı var: “Nemli havalarda 40-41 dereceye kadar yükselen sıcaklıklar beyin hücrelerinde tahribat yapabilir”

Yoğun yağışla gelen ağustos ayı sıcak ve nemi buluşturdu. Sıcak hava ve yağmurun buluşması ile ortaya çıkan nem ise özellikle büyük şehirde yaşayanların hayatını kabusa çevirdi. Günlük hayatı zorlaştıran nemli hava koşullarının sağlık için de tehlike oluşturduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, sıcak nedeniyle aşırı yükselen vücut ısısının özellikle beyinde hasarlara neden olabileceğini söyledi. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonunun bozulduğunu anlatan Dr. Duman, “Bu da güneş çarpması dediğimiz ve ölümcül seyredebilen durumlara neden olabilir” dedi.  

DIŞARI ÇIKMAYIN

Dr. Esra Sönmez Duman aşırı sıcak ve nemli havalarda sağlık için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

*Güneşin etkisinin yoğun hissedildiği 10:00-16:00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkmamalı veya gölge alanları tercih etmeliyiz.

*Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketmeli ve terle kaybettiğimiz su ve elektrolitleri yerine koymalıyız.

*Ağır yemekler yemekten kaçınmalıyız.

*İnce açık renkli giyecekler giymeli, geniş kenarlı güneşten koruyucu şapkalar, güneş gözlükleri kullanmalıyız. Güneş koruyucular ile cildimizi güneşin zararlı etkilerinden korumalıyız.

*Sık sık serin su ile duş almalıyız.

Astım ataklarını tetikliyor

Astım gibi kronik solunum yolu hastalığı olan kişiler için sıcak hava ve yüksek nem oranının astım ataklarını tetikleyebileceğini belirten Dr. Duman,  “Ortamdaki havanın en uygun nem miktarı yüzde 30 ile 50 arasındadır;  sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının yüzde 60'ı geçtiği durumlarda astım hastalarının mümkün olduğunca evden çıkmamaları önerilmektedir” dedi. Ev içi nem oranının yükselmesinin de küf mantarlarının üremede artış gösterdiği belirtildi.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7245 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim