• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Sıcak havalar en çok çocukları etkiliyor

Sıcak havalar en çok çocukları etkiliyor
Son günlerde havaların iyice ısınması ve en sıcak günlerin yaşanması insanlar üzerinde psikolojik olarak olumlu etkiler gösterse de biyolojik olarak da bazı sıkıntılara yol açıyor.

Yetişkinler sıcak havalarda kendi önlemlerini alarak bu olumsuzlukları en asgari düzeye indirmeye çalışsalar da çocuklar için bu o kadar da mümkün görünmüyor. Kaldı ki çocukların sıcaklardan yetişkinlere oranla daha fazla etkilendikleri düşünülürse anne babalara büyük görevler düşüyor. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Türkiye Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü doktorlarından Uzm. Dr. Şükrü Çido, neler yapılabileceği konusunda da tavsiyelerde bulundu.

Öncelikle sıvı tüketimine dikkat çeken Çido, çocukların vücutlarından sıvı kaybının daha hızlı gerçekleştiğini söyledi. Bu sebeple sıvı alımlarının arttırılması gerektiğini belirten Çido, "Gün içinde çocuğunuz oyuna dalarak ya da başka sebeplerden dolayı yeterli sıvı almayabilir. Siz bunu takip ederek yapacağınız sıvı takviyeleri ile çocuğunuzun yetersiz sıvı tüketiminin önüne geçmelisiniz" dedi.

Hava sıcaklığı ile birlikte güneşin etkilerinin de tehlikeli boyutlara çıktığına vurgu yapan Çido, gün içinde çocuklara rahat, geniş ve açık renkli giysiler giydirilmesini tavsiye etti. "Dışarı çıkmak zorunda kaldığınızda çocuğunuzun başına mutlaka bandana tarzı bir başlık giydirin." diyen Çido, bu sayede çocuğun başının güneş ışınlarının direk etkisinden korunacağını belirtti.

"Bununla beraber uzun süre dışarıda kalacaksanız (örn. Denize gidecekseniz) çocuğunuzun cildine uygun güneş kremlerini uygulamalısınız." diyen Çido, çocukların ciltleri hassas olduğu için güneş yanıklarının oluşabileceğini belirterek 30 koruyucu faktör ve üzeri kremlerin tercih edilebileceğini söyledi.

OYUN SAATLERİNİ AYARLAYIN

Okullarında tatil olması nedeniyle oyun oynayan çocukların güneşe daha fazla maruz kalabileceklerine dikkat çeken Çido, bu sebeple çocukların açık alandaki oyun saatlerinin öğlen saat 11.00'dan önce ve öğleden sonra 15.00'dan sonra olmak üzere düzenlenmesinin faydalı olabileceğini ifade etti.

Ani ısı değişimlerinin enfeksiyon riskini arttırdığını belirten Çido, "Evinizde klima ve fan gibi serinletici araçlar çok uzun süre çalışıyorsa derecelerinin çok iyi ayarlanmış olmasına özen gösterin. Çok düşük derecelere ayarlanmış klimalar faydadan çok çocuğunuzun hasta olmasına sebep olacaktır" ifadelerini kullandı.

Terlemenin pişik ve çeşitli kızarıklıklara yol açabileceğini ifade eden Çido, bunun için çocuklara bol bol duş aldırılabileceğini söyledi. Bu tip bunaltıcı havalarda yüzme aktivitesinin de çocuk için faydalı olabileceğini belirten Çido, "Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatler dışında yüzme aktivitesi çocuğunuzun sıcak havalarda bunalmasını engelleyecektir. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan bir tanesi yüzülen yerin temiz olup olmamasıdır. Çocuğunuzun girdiği havuzun temiz olmasına özen gösterin, temizliğinden emin olmadığınız havuzlarda çocuğunuzun yüzmesine müsaade etmeyin" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3190 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim