• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Sıcak çay ömrü uzatıyor!

Sıcak çay ömrü uzatıyor!
Reem Nöroloji Merkezi Kurucusu Dr. Mehmet Yavuz çay gibi sıcak tüketilen bazı besinlerin ömrü uzattığını ifade etti.

Yavuz, "Yemeklerden sonra sıcak çay ya da su içmek kişileri, kalp krizi ya da beyin damar hastalıklarından korumaktadır" dedi.

Reem Nöroloji Merkezi Kurucusu Dr. Mehmet Yavuz çay gibi sıcak tüketilen bazı besinlerin ömrü uzattığını ifade etti. Yavuz, "Yemeklerden sonra sıcak çay ya da su içmek kişileri, kalp krizi ya da beyin damar hastalıklarından korumaktadır" dedi.

Dr. Mehmet Yavuz, yemeklerden sonra sıcak çay ya da su içmenin kişileri, kalp krizi ya da beyin damar hastalıklarından koruduğunu ifade ederek, "Aynı şekilde birçok ülkede de yemeklerden sonra çay içmek bir alışkanlıktır. Çinliler ve Japonlar da yemeklerinden sonra soğuk su değil sıcak çay içmektedirler. Bizim ülkemizde de çoğu bölgelerimizde yemekten sonra çay içmek bir gelenektir" ifadelerini kullandı.

YEMEK ARASINDA SU İÇMEK ZARARLI DEĞİLDİR
Yemek arasında su içmenin zararlı olmadığını sözlerine ekleyen Yavuz, "Fakat yemeklerden sonra su, kola, ayran ve benzeri soğuk şeyler içmek damar hastalıklarına neden olabilir. Yemekten sonra soğuk bir şeyler içmek sizi rahatlatabilir, ancak tükettiğiniz soğuk su katılaşarak yağlı bir madde haline döner ve yavaş bir şekilde sindirilir" dedi.

Alınan gıdaların mide de ya da ince bağırsakta en iyi şekilde sağlıklı olarak sindirimi için öncelikle bunların mide asidi ve enzimlerle çok iyi parçalanmasının gerekli olduğunu dile getiren Yavuz, "Bu sitemin sağlıklı işlemesi için de sıcak ortama ihtiyaç vardır. Gıdaları parçalayacak enzimler sıcak ortamlarda çok iyi fonksiyon görürken soğuk ortamlarda ise görevlerini tam yapamazlar. Besinler tam parçalanamaz ve kana geçen moleküller iyi parçalanamadıkları içinde damar lümenlerinde kolesterol ya da yağ zerrecikleri halinde birikirler. Bu ise vücudun hayati bölgelerinde ilerleyen zaman süreci içinde damar hastalıklarının (kalp krizleri, beyin damar hastalıkları gibi) gelişmesine neden olur" şeklinde konuştu.

YEMEKTEN SONRA SICAK ÇAY İÇİLMESİ YAĞLARIN ERİMESİNİ SAĞLAR
Yemeklerden sonra çay gibi sıcak bir şeylerin içilmesinin mide ve bağırsakta yağların tam eritilmesine ve damar duvarlarına yapışmadan enerji molekülleri halinde dokulara taşınmasına sebep olduğunu ifade eden Yavuz, "Aynı şekilde yemek öncesi içilen çorbalarda yağların tam eritilmesi için yardımcı olur. İçilen çay ise açık ya da en fazla normal koyulukta olmalıdır. Dolayısıyla yemeklerden sonra açık ya da hafif sıcak çay içmenin ömrü uzattığını, yaşlanmayı ve yaşlılıkta görülen hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, Alzheimer gibi hastalıkları da oldukça azalttığını söyleyebiliriz. Fakat gece yatmadan önce çayı pek tavsiye etmiyoruz çünkü içerdiği kafein sayesinde uyku bozukluğuna sebebiyet verebilir. Bu yüzden yatmadan önceki periyotta sıcak çay yerine yağsız sıcak süt ya da sıcak limonata tercih edilmelidir" dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3610 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim