• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

"Sıcak çarpmalarına dikkat"

"Sıcak çarpmalarına dikkat"
Hava sıcaklığı ve nemin arttığı günlerde, özellikle kronik hastalığı olan, özel yaş gruplarındaki kişilerin gerekli önlemleri alarak dışarı çıkması gerektiği bildirildi.

CİHAN DEMİRCİ

Hava sıcaklığı ve nemin arttığı günlerde, "sıcak çarpması"na karşı önlem alınması gerektiği bildirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücudun terleme yoluyla ısısını kontrol edememesinin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Yaz mevsiminde yüksek sıcaklık ve yüksek nemin kişinin sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Yorulmaz, şöyle konuştu:

"Önlem almadan uzun süre güneşte kalmak, sıcak çarpmasına neden olur. Sıcak çarpmasına maruz kalmış kişide adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, aşırı terleme, mide krampları, kusma, bulantı, bilinç kaybı, hayal görme, hızlı nabız belirtileri görülür. Bu belirtileri olan kişiler serin ve havadar bir yere alınmalıdır. Vücudu serinletebilmek için giysiler çıkarılmalı, kişi sırt üstü yatırılarak kol ve bacaklar yüksekte tutulmalıdır. Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa sıvı verilmelidir. Bulantı varsa ya da bilinci açık değilse mutlaka doktora başvurulmalıdır."

Yorulmaz, sıcak çarpmalarında genellikle özel bir risk grubu olmadığını ancak diğer hastalık ya da yaralanmalar konusunda hassas olan kişilerin sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok etkilendiğini vurguladı.

Kalp, tansiyon, şeker, guatr, böbrek, kanser hastaları, çok zayıf ya da şişman kişiler, gebeler, psikolojik rahatsızlığı olanlar, 65 yaşın üzerindeki kişiler ve 5 yaş altı çocukların özellikle bu mevsimde sıcak havaya dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Yorulmaz, şöyle devam etti:

"Ağır işte ya da sıcak ortamda çalışanlar ile güneş altında açık havada iş yapanlar yeterli miktarda su içmelidir. Sıcak çarpmasıyla birleşen diğer bir hastalık ölüme dahi neden olabilir. Kişiler, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Sıcakta suyun yanında tuz kaybı da önemlidir. Kaybedilen tuzu yerine koymak için maden suyu içmek faydalı olacaktır." 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4837 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim