Türk Eczacıları Birliği (TEB) ise evlere ilaç anketörleri göndermenin fiziken mümkün ve doğru bir davranış olmadığını bildirerek uygulamaya tepki gösterdi. “İlaç anketi” çalışması ile ilgili dün SGK’dan bir açıklama yapıldı. Çalışmanın asıl amacının, halkın ilaç kullanım alışkanlıkları ve elde bulundurulan ilaçların tespiti ile ilaç israfı konusunda bir çalışma yapılması olduğu vurgulandı. Evlerde süresi geçmiş veya çeşitli sebeplerle kullanılmayan çok sayıda ilacın atıl olarak bulunduğu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Araştırma, alanında uzman özel profesyonel bir firma tarafından Türkiye’yi temsil edecek şekilde 12 ilimizde, bin hanede anket yöntemi uygulanarak gerçekleştirilecek ve anket sonuçlarına göre değerlendirme yapılacaktır. Anket, kişilere firma personeli eğitimli anketörler tarafından uygulanacak. Araştırmaya katılım gönüllük esasına dayalı olarak gerçekleştirilecek olup kişi mahremiyetine özellikle dikkat edilecek.” SGK’nın MEDULA sistemi üzerinden doktorların izlenmesi ile ilgili bir açıklama yapmaması ise dikkati çekti.
Anketör doğru değil
TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay ise, “Biz eczacılar, ilaçta tasarrufu son derece önemli bir konu olarak görüyor ve ilaçta tasarrufun sağlanabilmesi için de Akılcı İlaç Kullanımı’nın şart olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de son birkaç yıldır Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili olarak çeşitli projeler yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz” dedi.
Evlere ilaç anketörleri göndermenin ise fiziken mümkün ve doğru bir davranış olmadığını belirten Kızılay, “Türkiye’de ilaç kullanımı Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol altında olup, bununla birlikte SGK tarafından da baskı altındadır. Sağlıklı bir toplum yaratmanın hepimizin sorumluluğu olduğu gerçeğinden yola çıkarak; sağlığınız için ve kamuda rasyonel tasarruf sağlanması için ilaçlarınızı akılcı kullanın ve bu konuda tek doğru bilgi kaynağı olan eczacınıza danışın” ifadesini kullandı.