• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 11 °C

SGK yeniden yapılandırma nasıl yapılır?

SGK yeniden yapılandırma nasıl yapılır?
Yazımızdan merak ettiğiniz SGK yapılandırma hakkında detayları takip edebilir ayrıntıları bulabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2016 yılında yapılandırmalarla ilgili bir takım yeni düzenlemeler getirdi. Vatandaşlar ise yeni sistemin nasıl ve ne şekilde yapılacağını merak etmeye başladı. Siz de yazımızdan borç yapılandırma SGK (4A) detaylarını takip edebilirsiniz. İşte konu hakkında bazı detaylar ve ayrıntılar...

Milyonlarca vatandaşın merak ettiği konuların başında gelen SGK yeniden yapılandırma hakkında ayrıntıları yazımızdan takip edebilirsiniz. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni torba kanun, başta Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere devletin bazı alacaklarına yapılandırma getiriyor. Kısa sürede TBMM’de kabul edilip yasalaşması beklenen tasarı, tahakkuk ettiği halde ödenmemiş ve SGK tarafından izlenmeye başlanmış alacakları yapılandırmayı içeriyor. Peki borç yapılandırma nasıl yapılır? Yapmanız gereken işlemler nelerdir? İşte merak ettiğiniz bazı ayrıntılar...

Vatandaşların merak ettiği SGK yapılandırma hakkında ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz. 2 Haziran 2014 tarihinde verilen kanun teklifinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçların türü, hesaplanması, taksitlendirilmesi ve ödenmesinin nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz. Ayrıca SGK yapılandırma hakkının hangi durumlarda kaybedileceğini de yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.

NE KADAR BORÇ SİLİNECEK?

Borcu olan vatandaşlar en çokta borçlarının ne kadar yada kaç oranda silineceğini merak etmeye başladı. Düzenlemeyle, yapılandırma kapsamına giren alacakların ana parası korunuyor, sadece bu alacaklara ait gecikme zammı ve faiz siliniyor. Ana para üzerinden Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranı esas alınarak yeniden hesaplama yapılıyor ve kişilerin borçları buna göre güncelleniyor.

SGK YAPILANDIRMA NEDİR?

2014 Nisan ayı ve önceki aylarda SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi kurumlara ödenmesi gereken fakat ödenmemiş olan sigorta primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi kesenek, kurum karşılığı ve primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi borçları SGK borçlarına dahildir. SGK yapılandırma kapsamında isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi borçları, BAĞ-KUR’ luların durdurulan sigortalılık sürelerine ait prim borçları, özel nitelikteki inşaatlar ve ihale konusu işleri kapsayan asgari işçilikten kaynaklanan sigorta primi borçları, idari para cezası borçları, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı borçları, sigortalı olanların Genel Sağlık Sigortası primi borçları, yeniden yapılandırılabilecektir.

SGK BORÇ YAPILANDIRMA İÇİN TIKLAYIN... 

Yukarda yer alan linkten Sosyal Güvenlik Kurumu 2016 borç yapılandırma işlemlerinizi yapabilirsiniz. Kullanıcı Adı - Sistem Şifresi - Sanal Klavyeyi Göster- İşyeri Şifresi - Sanal Klavyeyi Göster - Güvenlik Anahtarı gibi alanları eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. 

ESAS BORÇ HESAPLAMA

SGK yapılandırmaya esas borcun hesaplanması sırasında, borç asıllarının ödeme vadesinin sona erdiği tarihten, kanunun yayımlanacağı tarihe kadar geçen her bir ay için gecikme cezası yerine alınacak olan faiz üzerinden hesaplanacağını unutmayınız. Bunun yanında yukarıda bahsettiğimiz gecikme cezaları da yeniden hesaplanarak yapılandırıldıktan sonra esas borç bu şekilde belirlenecektir. Daha önce SGK yapılandırma sırasında tahakkuk ettirilen idari para cezası asıllarının ise %50’sinin tahsilinden vazgeçileceği düşünülmektedir.

HESAPLAMA

GSS prim borcu olanların kanun yayınlandıktan sonra 4 ay içinde, Diğer borçlularda ise, kanunun yayınlanmasından sonra 3 ay içinde SGK’ ya başvurmaları gerekmektedir. SGK yapılandırmanın ilk taksitinin ödenmesi ve taksit sayısından bahsedecek olursak;

- Borçlarınızı en fazla 18 eşit taksitte ödeyebileceğinizi unutmayınız.

- GSS prim borcu olan vatandaşların kanunun yayınlanması ile 5 ay içinde,

- Diğer borçlular ise 4 ay içinde ilk taksit ödemelerini yapacaklardır.

SGK yapılandırmada ödeme konusunda ilk taksit ödemesi dışındaki diğer taksitler ise 2’şer aylık dönemler halinde ödenebilmesi şeklinde kolaylıklar sağlanmıştır. SGK yapılandırmada taksitlendirme süresinde uygulanacak faiz;

Altı eşit taksit için (1.05),

Dokuz eşit taksit için (1.07),

On iki eşit taksit için (1.10),

On sekiz eşit taksit için (1.15), katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı bu şekilde hesaplanacaktır.

YAPILANDIRMADA TEMİNAT İSTENMEZ

Taksitlendirmenin bozulmaması için bir takvim yılında ikiden fazla ödemenin geciktirilmemesine dikkat etmelisiniz. Ödemenin yapılmaması durumunda ödenmeyen taksitler SGK yapılandırmadan yararlanma hakkını kaybedecektir. SGK yapılandırmada hacizler ve alınmış teminatların iadesinde ise borçlarını SGK yapılandırma yapmak isteyenlerden herhangi bir teminat istenmeyecektir. Ve eğer SGK yapılandırma başvurusunda bulunduysanız daha önce uygulanmış hacizler yapılan ödemelerle kaldırılacak, söz konusu ödemelerle aynı tutardaki teminatlar ise iade edilecektir. Son olarak SGK yapılandırması için başvuran borçluların ödeme süresince sigorta primlerini çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla ödememeniz ya da eksik ödemeniz halinde, yapılandırılan borçların kalan taksitleri SGK yapılandırma hakkını kaybedecektir. SGK yapılandırma kanununun yayınlanması durumunda bu fırsatı kaçırmayarak sağlık ve sosyal güvencelerden yararlanabilmek için başvurunuzu yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Yazımızdan merak ettiğiniz SGK yapılandırma hakkında detayları takip edebilir ayrıntıları bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu 2016 yılında yapılandırmalarla ilgili bir takım yeni düzenlemeler getirdi. Vatandaşlar ise yeni sistemin nasıl ve ne şekilde yapılacağını merak etmeye başladı. Siz de yazımızdan borç yapılandırma SGK (4A) detaylarını takip edebilirsiniz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8109 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim