Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yasası'nda değişiklik getiren kanun tasarısı, alt komisyondan geçti. Hafta sonunu çalışarak geçiren alt komisyonda, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek metne son şekli verildi. Buna göre şu değişiklikler getirildi:
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yasası'nda değişiklik getiren kanun tasarısı, alt komisyondan geçti. Hafta sonunu çalışarak geçiren alt komisyonda, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek metne son şekli verildi. Buna göre şu değişiklikler getirildi:
MAĞDURİYET OLMAYACAK
SİGORTA BİRLEŞTİRENLER: Bağ- Kur'lu sigortalıların geçmişte SSK ve Emekli Sandığı'ndan kaynaklanan hizmet birleştirmelerinde, basamak farklılıkları ortaya çıkıyordu. Bu durumun alınan emekli maaş miktarını değiştirmesi hatta sigorta prim borcu yapılandırması yapanların etkilenmesi gündeme gelince, önlem alındı. Verilen bir önergeyle, sigorta birleştirmesi yapmış olanların mevcut durumunun korunması kabul edildi. Sigorta birleştiren, ilk tercih ettiği basamaktan devam edecek.
100 BİN KİŞİYE GEÇMİŞ BORÇ AFFI: Kendisinin sigorta prim borcu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan, bu süre içinde anne ve babası gibi başkalarının sigortasından yararlananlar da geçmişe dönük olarak tespit edilerek, zararı tazmin etmesi isteniyordu. SGK'nın geçmişe dönük borç çıkardığı bu kişilere de af geldi. Bu aftan 100 bin civarında kişi yararlanacak.
3 AY İÇİNDE BAŞVURACAK
EMEKLİLİKTEN SONRA İŞ KURANA YAPILANDIRMA: SGK'dan emekli aylığı aldığı halde, esnaf veya sanatkar olarak yeniden işyeri açan ve ödemesi gereken SGK primini vermeyenlere de yapılandırma geliyor. Bu durumda olan 260 bin esnaf, kanun çıktıktan sonraki 3 ay içinde başvurarak, prim borçlarını yapılandıracak.
MAAŞI KESİLMEYENE KOLAYLIK: Emekli olduğu halde bir kamu kurumunda çalışmaya başlayan ama emeklilik maaşı kesilmesi gerekirken kesilmeyenlere de müjdeli haber geldi. Hem SGK'dan emekli maaşı hem de kamu kurumundan maaş alan 750 kişiye de, aldıkları emekli maaşını borç yapılandırmasıyla geri ödeme kolaylığı getirildi.
SAĞLIK İÇİN EK SÜRE: Erkek çocukların lise öğrenimini bitirdikten sonra 120 gün sağlık hizmetlerinden yararlanması da kabul edildi.
3.500 KİŞİ ALINIYOR, ESNAF SGK YÖNETİMİNE GİRİYOR
SGK'ya 470'i merkezde olmak üzere 3 bin 500 kadro veriliyor. Bunların bin 750'si devlet memuru olacak. İşçi, memur, emekli, çiftçilerin temsil edildiği SGK yönetimine esnaf da giriyor. Yönetim kurulu 10 kişiden 12 kişiye çıkarılacak. 1 üye esnaf temsilcisi olurken, 1 üye de mevcut genel müdür yardımcılarından biri olacak. Ayrıca esnaf Genel Kurul'a 9 üye gönderecek. Kısa vadeli sigorta kolları, iş kazası, meslek hastalığı gibi sigortaları kapsayan tehlike prim oranı değiştiriliyor. Garsonlardan madencilere kadar çeşitli iş kollarında yüzde 1-6 arasında uygulanan tehlike primi yüzde 2 olarak tüm iş kollarında sabitleniyor. Normal prime, bu yüzde 2'lik oran da eklenecek.
(TAKVİM)