Yurtdışından getirilen 1.5 milyar TL'lik ilacın oluşturduğu pazar, kavga çıkardı. Rekabet Kurulu, kanser başta olmak üzere yurtdışından ithal edilen bu ilaçları getirme yetkisinin sadece Türk Eczacıları Birliği'nde (TEB) bulunması nedeniyle soruşturma açmıştı. Soruşturmada, dün Rekabet Kurulu'nda sözlü savunma toplantısı yapılması kararlaştırıldı.
TOPLUM İÇİN REKABETE AÇILSIN
TEB, soruşturmaya tepki olarak sözlü savunma toplantısına katılmadı. Rekabet Kurulu'nun soruşturma heyeti, TEB'in yurtdışından ilaç temin pazarında hâkim durumda olduğuna dikkat çekerek birlik için idari para cezası talep etti. Rekabet Kurulu, kararını 7 Aralık'ta açıklayacak. Habertürk'ün haberine göre, Sağlık Bakanlığı, 2013'te 29 ecza deposuna da yurtdışından ilaç getirme hakkı tanımış, TEB, Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay, Sağlık Bakanlığı'nın bu kararının yürütmesini durdurmuştu. TEB, Danıştay'ın bu kararı üzerine, Rekabet Kurulu'nun soruşturmasının ortadan kalktığını savunuyor.
Sözlü savunma toplantısına katılan şikâyetçi İlaç Dağıtım Merkezi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Burhan İsen, TEB'in yurtdışından ilaç temininde tekel konumunda olduğunu belirtti. Bu ilaçların toplum için önemine işaret eden İsen, bu alanın rekabete açılmasını istedi.
'TEB YETERSİZ KALIYORDU'
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, TEB'in tek başına bu ilaçları getirmekte yetersiz kalması nedeniyle şikâyetler aldıklarını belirterek “Bunun üzerine 29 ecza deposuna onay verdik. TEB, yürütmeyi durdurma kararı alınca şu anda bu konuda tek yetkili yine TEB oldu. Çözüm için kanun değişikliği gerekiyor” dedi.
'BİZ GETİRİP PTT İLE DAĞITACAĞIZ'
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, yurtdışından ilaç getirme kararı aldıklarını belirtirken, “Yıl sonunda faaliyete geçecek dağıtım merkezi kuruyoruz. PTT ile dağıtım yapacağız” ifadesini kullandı.