Eczane Medula Provizyon sistemi, sürekli kesintiye uğrayarak, eczacıların ve vatandaşların kâbusu olmaya devam ediyor.
Özellikle E-reçete uygulamasının kısmen hayata geçmesiyle birlikte, pazartesi ve cuma günleri sekteye uğrayan sistem yüzünden eczacılar hastaların hiç bir bilgisine ulaşamıyor, ilacını alamayan hastalar ciddi anlamda mağdur oluyor, hasta ve eczacı yine karşı karşıya geliyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, sistemin yıllardır düzenli bir şekilde çalışmamasını eleştirdi. Saydan, ''İlaç ne zaman, nasıl, nerede, kime lazım olacağı bilinmeyen bir üründür. Eczanelerimiz 24 saat açık ama kesintisiz çalışmayan sistem yüzünden hizmet veremiyoruz. Artık bahane istemiyoruz. Kesintisiz çalışan bir sistem istiyoruz'' dedi.
Saydan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
''Neredeyse her pazartesi ve cuma günü Medula provizyon sisteminde yaşanan sıkıntılar yüzünden eczacılar ve vatandaşlar mağdur ediliyor. İlginç olan; sistemin hastane, doktor kullanıcı girişlerinde herhangi bir sorun ya da arıza yokken, eczacı girişlerinde ise arızasız gün geçmiyor.
Öte yandan E-reçete yazıldığında hastaların elinde yazılı reçete bulunmuyor. Hasta 'ilacım acil', 'iğnemi yaptırmam gerek', 'hastaneye yetişeceğim' diyor. Biz eczacılar sistem çalışmadığı için doktor e-reçeteye hangi ilacı yazmış göremiyoruz. Göremediğimiz için vatandaşların acil ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyoruz. Bu yüzden de yıllardır olduğu gibi vatandaşla yine karşı karşıya bırakılıyoruz.''
''Böyle bir sistemle tamamen e-reçeteye geçilirse neler olacak?''
Sistemin bu haline rağmen kısmen uygulanan e-reçeteye 1 Ocakta tamamen geçildiğinde sorunların daha da artacağını savunan Saydan, şu ifadeleri kullandı:
''Yetkililer 2013'ten itibaren Medula kesintisi olmayacağı sözünü veriyor ama sistem 10 Aralık Pazartesi günü de çalışmadı. TEİS olarak merak ediyoruz; 20 gün içinde ne olacak da sistem tıkır tıkır çalışacak? Kaç yıldır düzelmeyen sistemde 20 günde nasıl bir mucize yaşanacak? Madem tüm sorunlar 1 Ocak 2013'te düzeltilebilecek; o zaman bize neden 5 yıldır provizyon çilesi çektiriliyor? TEİS olarak tüm bu sorularımıza cevap bekliyoruz.
Eczacı ve hasta mağduriyetinin giderilmesi için, SGK'nın, Sağlık Bakanlığının E- reçetelerin mutlaka 'yazılı olarak hasta eline verilmesi' talimatına uyup bunu mecbur tutması gerekmektedir. Haftanın beş mesai gününün ikisinde çalışmayan sistem istemiyoruz. Vatandaşın ilacını sorunsuz alabilmesi için SGK'nın sistemdeki problemi çözmesi, Medula sistemini 24 saat hizmet verir hale getirmesi gerekiyor. Veritabanı hataları, Telekom kaynaklı çıkış hataları, sistem hataları veya İTS'den kaynaklı hatalar, sebebi ne olursa olsun artık bu bahaneleri duymak istemiyoruz. Bizler, eczacılar olarak kesintisiz çalışan bir Medula provizyon sistemine reçete girerek hastalarımızın ilaçlarını vermek istiyoruz.''
TEİS BASIN BÜROSU/11/12/2012