İstanbul Eczacı Odası, "Ülkemizin sağlık sistemini yapılandıran en önemli iki kurumunun farklı uygulama ve yorumları yine İlaç Takip Sisteminde ciddi bir belirsizlik sürecini beraberinde getiriyor. " dedi.
İstanbul Eczacı Odası'ndan yapılan açıklama şöyle;
"Son olarak İlaç Takip Sisteminde karekod kapsamı dışındaki ürünlerin sistem üzerinden bildirim yapılmadan verilebileceği İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından duyurulmasına karşın Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada bu ürünlerden her ne kadar kapsam dışında olsalar dahi mükerrer satışları önlemek amacı ile sisteme bildirim yapılarak satışının yapılması gerektiği duyuruldu.
10 Haziran 2010 tarih ve 27907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 4. Maddesinin son paragrafında yer alan "Tıbbi mamalar ve enteral beslenme ürünleri hariç olmak üzere serumlar, radyofarmasötikler, sekiz santigrat dereceden daha soğuk ortamlarda bekletilmesi zorunlu olan soğuk zincir ürünleri ile kişiye özel üretilmiş ilaçlar 1/1/2012 tarihine kadar karekod uygulamasının kapsamı dışındadır." hükmüne rağmen ilgili ürünlerin bir duyuru ile kapsam içerisine alınması yeni bir karmaşa anlamına geliyor ve konu ile ilgili hukuk mücadelesinin başlatılmasını zorunlu kılıyor.
Konu ile ilgili yazışmaları bilgilerinize sunuyoruz.
Türk Eczacıları Birliği'ne yazdığımız yazı için tıklayınız.
Türk Eczacıları Birliği'nin yazısı için tıklayınız.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yazısı için tıklayınız.