SGK Başkanı Bağlı, 7143 sayılı Yapılandırma Kanununa başvurup ödemelerini yapamayan ve Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar için son ödeme tarihinin 28 Şubat olduğunu söyledi.
“Gecikme Cezası ve Gecikme Faizini Siliyoruz”
SGK Başkanı Bağlı, 7143 sayılı Yapılandırma Kanununa müracaat edip peşin veya taksitli ödemeyi yapamayan vatandaşların, 28 Şubat’a kadar bu ödemelerini yapmaları halinde gecikme cezası ve gecikme zammının ödemeyeceklerini belirtti.
Yapılandırma süresinin tekrar uzatılıp, uzatılmayacağı sorusuna ilişkin yaptığı açıklamasında Başkan Bağlı, “Mayıs 2018’de çıkartılan 7143 sayılı Kanun, bugüne kadar çıkarılan Yapılandırma Kanunları içerisindeki en avantajlı ve vatandaşın en fazla rağbet ettiği Kanundu. Sahada karşılaşılan talepler doğrultusunda uzatımına yönelik talep olduğu için, milletin temsil makamı buna duyarsız kalmadı ve bir son uzatma hakkı tanıdı. Dolayısıyla bu son uzatma da 28 Şubat 2019’da tarihinde bitiyor” dedi.
“50 Milyar Liralık Bir Yapılandırma Oldu”
SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, 7143 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında toplamda 50 milyara yakın bir Sosyal Güvenlik Kurumu borcunun yapılandırma kapsamına alındığını söyledi.
7143 sayılı Kanununun borç ödemelerini 6, 9, 12 ve 18 taksit şeklinde öngördüğünü dile getiren Bağlı, “2018-2019’a yansıyanları ile birlikte 7,5 milyar TL nakit para tahsil edildi. Şimdi genel rakamlara baktığınızda 300 bine yakın müracaat oldu” dedi.
“Esnaflarımız İçin Çok Ciddi İmkânlar Sunuyor”
Yapılandırma Kanunun özellikle kendi nam ve hesabına çalışan esnaf için çok önemli bir imkân olduğunu vurgulayan Bağlı, esnafın primli gün sayısının tekrardan hesaplandığını, emekli olma imkânları kısıtlanmadığını belirtti.
Borcundan dolayı hizmet süresinden 5-10 yıl saydırmanın kendileri için çok önemli bir gelişme olduğunu, hizmet sürelerinin kendilerine emekli olma imkânı sağlayacağını ifade eden Başkan Bağlı, “Vatandaşlarımızın neredeyse tamamına ihyanın şartları ve ne yapmaları gerektiğiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunduk. Vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile bize müracaat ettiğinde, ne zaman işe başladıkları, ne kadar borçları olduğu, başvuru yaptıklarında bunun ne kadarını ödemeleri gerektiğine ilişkin kendilerine bir plan verilmişti. Bir şekilde bu plan ellerine ulaşmamışsa biz şu anda bütün bu hesapları anlaşmalı bankaların ekranlarına yansıtmış olduk. Kanuna bir şekilde müracaat ettiğini düşünen bütün vatandaşlarımız, anlaşmalı olduğumuz herhangi bir bankaya gidip ne kadar ödeyecekleri çok net bir şekilde önlerine çıkacak” şeklinde konuştu.
“SGK e-Devleti En Fazla Kullanan Kurumlardan Biridir”
SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, yapılandırmayla ilgili bütün işlemlerin internet üzerinden de yapılabildiğini, bankaların alt yapısı bunun için çok uygun olduğunu ifade ederek, vatandaşların ödemeleri e-Devlet, kendi bankaları üzerinden EFT yaptırabileceği gibi, internet üzerinden hesaplar arası aktarımda da bulunulabileceğini dile getirdi.
Bağlı, yarın SGM’nin yapacağı bir şey yok, bankalarla ilgili bir durum var. Ama bugün veya yarın bankalarda bir kuyruk oluşacaksa, başvuru yapmış vatandaşlarımızdan “Ödeme yapamıyoruz” şeklinde bir şikâyet intikal ederse, emin olun Sayın Bakanımız tarafından o talimat bize verilir. Biz de bankalarla diyaloğa geçer bir şekilde bu ödemeleri yapmaları için gerekli bütün imkânları sağlarız” ifadesinde bulundu.
Dünyanın En Geniş Kapsamlı Genel Sağlık Sigortası
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı konuşmasına şu şekilde devam etti:
“GSS bizim en büyük iddiamız ve Türkiye’deki nüfusun tamamını kapsamına alan dünyanın en geniş kapsamlı genel sağlık sigortasıdır. Vatandaş GSS’den yararlanabilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda gelir testine girecek, hanede kişi başına gelirin asgari ücretin üçte birinden düşük olduğunu yani ortalama 850 TL’den düşük olduğunu tevsik edecek. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenlik şemsiye altına girecektir. Onların nam ve hesabına Bakanlık, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeme yapıyor. Ya da ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda gelir testine girmek istemiyorum’ veya ‘Gittim gelirim yüksek göründü’ diyorsanız, 76,75 dediğimiz yani 77 TL ödeyerek dünyanın en kapsamlı Genel Sağlık Sigortası kapsamına girebilirsiniz. Aile reisi, 77 TL’yi ödediği zaman kendisi, eşi, çocukları, benim, sizin Sayın Bakanımızın sahip olduğu Genel Sağlık Sigortası imkânlarının hepsine sahip oluyor.”
Genel Sağlık Sigortası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlik ettiği Türkiye'deki en büyük reformlarından birisi olduğunun altını çizen Bağlı, “SGK'nın sağlık uygulama tebliği listesinde bulunan ilaçlarla Batı Avrupa ülkelerinin kamu sigortalarını mukayese ettiğimizde açık ara öndeyiz. Dünyada bizim kadar kanser ilacını geri ödeme listesine almış, bizim kadar geniş ilaç listesine sahip ülke yok. 8 bin 500 ilaç, tam sayı veremiyorum çünkü komisyonlar sürekli çalışıyor. Dünyada bir ilaç üretildiğinde ve Sağlık Bakanlığı buna ruhsat verdiğinde bu ilaç anında SGK'nın tıbbi değerlendirme komisyonlarında görüşülüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Başkan Bağlı, vatandaşların SGK iletişim platformları, sosyal medya kanalları ve ALO 170 aracılığıyla kendilerine çok rahat bir şekilde ulaşabileceğini söyledi.