• BIST 9630.45
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

SGK; '18 yaş altındakilere yeniden aileleri bakacak'

SGK; '18 yaş altındakilere yeniden aileleri bakacak'
Sosyal güvenlikte tek çatı haline gelen SGK, bütçe açığına katkısını 'hafifletmek' için harekete geçti. 18 yaş altındaki 24 milyonluk nüfus eskisi gibi 'ailelerinin üzerinden' muayene edilecek.

Sosyal güvenlikte tek çatı haline gelen SGK, bütçe açığına katkısını 'hafifletmek' için harekete geçti. 18 yaş altındaki 24 milyonluk nüfus eskisi gibi 'ailelerinin üzerinden' muayene edilecek.

Tarihi rekorlar kıran bütçe açığının oluşmasında 'önemli' paya sahip sosyal güvenlik giderleri, bu alandaki tedbirleri yeniden gündeme getirdi. Kemer sıkmaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, her türlü giderini kısmak için harekete geçti. Tedavide katılım payları artırılırken, ilaç yazdırmak 'paralı' hale geldi. Kurum, giderlerini azaltacak son adımı, 18 yaşına kadar çocuklara sigorta şartı aranmadan bakılması uygulamasında attı. Sistemde kayıtlı 18 yaş altındaki 24 milyonluk nüfus aileleriyle eşleşti. 7 milyon 'genç' açıkta kaldı. Dolayısıyla artık kurum, sadece bu gençlerin 'bakımı'nı üstlenecek ve bu alandaki giderlerinde önemli tasarruf sağlamış olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sigortalı olsun olmasın 18 yaş altındaki çocukların sağlık giderlerini devlet karşılayacak." sözüyle başlayan uygulama fiilen sona erdi. Üzerinde 'bütçe açığı' baskısı hisseden SGK, birkaç aydır sürdürdüğü 'gençleri yeniden aileleriyle eşleştirme' işlemini tamamladı. 17 milyon genç, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalısı ebeveyni üzerinden tedavi hizmeti almaya başladı. Emekli Sandığı ve yeşil kartlıların masrafları da yeniden Maliye Bakanlığı karşılamaya başladı. Geriye kalan 7 milyonluk 18 yaş altı nüfusun sigortasız olmasına rağmen faydalandığı sağlık hizmetlerinin faturasını SGK karşılayacak.

Ancak Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe girmesinin ardından başlayan sağlık primi ödeme uygulaması söz konusu 7 milyon genci yakından ilgilendiriyor. 1 Ekim 2008'den sonra muayene için hastaneye başvurulduğunda sigorta tescili yapılıyor. Vatandaşlara aile gelir formu dolduruluyor. Formdaki rakamlarla gelir testi yapılarak İstatistik Kurumu verileriyle karşılaştırılıyor. Eğer tutar, asgari ücretin 3'te 1'inden az ise primini devlet yatırıyor. Fazla ise gelir durumuna göre vatandaşın sağlık primi yatırması gerekiyor. Ankara'da şu ana kadar 400 kişi hastanelerde tescil edildi ve sağlık primi ödüyor. 10 Ekim 2010 yılından itibaren sağlık primi yatırmak zorunlu hale gelecek.

TEKNİK BİR DEĞİŞİKLİK

Yetkililerden edinilen bilgiye göre değişiklik SGK'nın prim toplamadığı kişilerin sağlık giderlerinin karşılaması ve açığının artmasından kaynaklandı. Üst düzey bir yetkili, bu durumu şöyle açıkladı:

"18 yaş altı çocuklar annesi babası eşleştirilmediği için 'medula'da 18 yaş altından provizyon alıyordu. Babası sigortalıyım derse ancak o zaman devreye ebeveynin sigortası giriyordu. Aksi durumda 18 yaş altı durumundan biz karşılıyorduk. Bu düzenleme sağlık harcamalarını arttırmadı. SSK, Bağ Kur zaten bizim kapsamımızda. Onu zaten ödedik. Emekli Sandığı'nın ödemelerini de Maliye yerine yine biz ödedik. Devletin bir cebinden çıkıp öbür cebine girdi. Şimdi Emekli Sandığı yeniden Maliye'ye devredilerek, aslında SGK'nın olmayan bir gider, gerçek sahibine devrediliyor."

Bilgisayar yazılımının 1 ay önce değiştirildiğini söyleyen aynı yetkili, bu çerçevde 24 milyon çocuğun Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK verileri ile eşleştirildiğini söyledi. Uygulamanın yapılma sebebini ise, "Yeşil kartlılar, eski memurlar bize devredilmediği için primini toplamadığımız kişilerin tedavi, ameliyat ve ilaç paralarını biz ödüyorduk. Buna son verildi ve Maliye ödesin dedik. O yüzden eşleştirme yapıldı." sözleriyle açıkladı. 7 milyon gencin ise hastanelere gittiğinde tescillerinin yapıldığını söyledi.


Stargazete

Bu haber toplam 5523 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim