• BIST 9608.23
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 11 °C

SGK 1.6 milyar lirayı nereye harcadı?

SGK 1.6 milyar lirayı nereye harcadı?
Noyan Doğan'ın yazısı...

Yazının başlığı ile ilgili detaylara değineceğim ama önce, bilmeyenler için hatırlatma yapayım.

2011 yılında çıkartılan bir yasa ile trafik kazalarında tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), karşılamaya başladı ki, bu tarihe kadar yıllardır sağlık giderleri trafik sigortasından ödeniyordu. 2011 yılından itibaren de sigorta şirketlerinin bu alandaki sorumluluğu ortadan kalktı. 
Tabii, yasa çıkarmakla iş bitmiyor, uygulanabilir olması da gerekiyor. Nitekim, bu düzenleme uygulandı ama hem ciddi kaos yarattı hem de vatandaş mağdur oldu. Şöyle ki, yeni düzenlemeye kadar kazalarda sağlık giderleri trafik sigortasının limitleri dahilinde ödeniyordu ki, 2011 yılında bu limit kişi başına 200 bin liraydı. SGK'ya geçince durum değişti ve SGK, kendi belirlediği fiyatlar üzerinden ödemeye başladı.
Daha açık şöyle anlatayım: Kaza geçiren vatandaş, ister özel ister kamu olsun, en yakındaki özel hastanenin acil servisine gidebiliyor; yoğun bakımdaki tüm tedavi giderleri de SGK tarafından karşılanıyor. Sorun da bundan sonra başlıyor. Vatandaş, tedavisinin devamı için ya devlet hastanesine ya SGK'nın anlaşmalı olduğu kuruma gidecek ya da bulunduğu hastanede tedaviye devam edecek. Devlete giderse sorun yok, beş kuruş ödemeden çıkıyor. Ancak diğer alternatiflerden birini seçerse; hastane, tedavi sonrası önüne bir fatura koyuyor ve bu faturanın da sadece yüzde 20, bilemediniz yüzde 30'unu SGK karşılıyor, gerisini vatandaş cebinden ödemek zorunda kalıyor.

VATANDAŞ NASIL MAĞDUR EDİLDİ?

Hal böyle olunca da SGK'dan tedavi giderini alamayan vatandaş, ya sigorta şirketlerinin kapısını çaldı ama karşılık alamadı ya da hem SGK'yı hem de sigorta şirketini mahkemeye verdi. İşte son 5 yıldır trafik kazalarında bu kaos yaşanıyor. Geçen zaman içinde kimi mahkemeler, SGK'nın tüm giderleri karşılaması yönünde karar aldıysa da uygulanmadı.
Oysa 2011 yılına kadar vatandaş, ister kamu ister özel hastanede tedavi görebiliyor ve trafik sigortasından tüm giderleri karşılanıyor, beş kuruş ödemeden de hastaneden çıkıyordu. 
Daha bitmedi. 2011 yılında çıkartılan yasada bir düzenleme daha yapıldı ve sigorta şirketlerine, topladıkları trafik sigortası primlerinden yüzde 10 payı SGK'ya aktarma zorunluluğu getirildi. Kaba bir hesap yaptım. 2011'den 2014'ün sonuna kadar 4 yılda sigorta şirketleri, SGK'ya, trafik kazalarında yararlananların tedavi giderlerini karşılasın diye 1 milyar 600 milyon lira para aktarmış. Nerede bu para? Belli değil. Tedavi giderleri için harcanıp, harcanmadığı; ne kadar harcandığı hiç belli değil. Belli olan bir şey var; o da, SGK'nın tedavi giderlerini karşılayacağım deyip, karşılamaması ve vatandaşın mağdur olması.

SGK, DAHA AZ ÖDEYECEKMİŞ!

İşin protez konusuna falan hiç girmiyorum. Hadi kısaca, onu da anlatayım. 2011 yılına kadar kaza geçirip de protez takmak zorunda kalanlar sigortadan istediği protezi alıp, kullanırdı ve beş kuruş da ödemezdi. Şimdi ise ya SGK protez için üç kuruş ödüyor, kalanı vatandaş cebinden karşılıyor ya da vatandaş, SGK'nın ödediği üç kuruşluk protezi kullanıyor. 
Peki, tüm bunları neden anlattım? SGK, geçen hafta yeni bir uygulama başlattı ve özel hastanelerdeki yoğun bakım hizmetleri için en alt düzeyde ödemeye yapma kararı aldı. Neymiş efendim, artık fazla ödeme yapmayacakmış. Malum, yoğun bakım hizmetlerine birçok konu gibi trafik kazaları da giriyor. 
Komediye bakın, siz. Tedavi gideri diye sigortacılardan milyarca lira toplayacaksın, sonra kendi kurallarına göre belirlediğin üç kuruş parayı ödeyeceksin, bundan dolayı da vatandaş mağdur olacak; bu yetmiyormuş gibi bir de kalkıp, yoğun bakım için daha da az ödeme kararı alacaksın. Bu nasıl bir garabettir?

BAROLAR BİRLİĞİ'NİN SESİ ÇIKMIYOR

Ben size daha garibini de söyleyeyim. 1 Haziran'da uygulamaya giren ve bu tür düzenlemeleri de içeren yeni trafik sigortasının iptali için, Türkiye Barolar Birliği dava açtı. Gerekçe, yeni düzenlemenin tüketici haklarına aykırı olduğu. Aynı Barolar Birliği'nin, beş yıldır süren SGK'nın bu uygulaması sonucu binlerce vatandaşın mağduriyeti karşısında ise çıtı bile çıkmıyor. 
Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Yapılması gereken şudur: Ya trafik kazalarında tedavi giderleri beş yıl öncesi gibi trafik sigortasından ödenmeye devam edecek ya da SGK, aldığı paranın hakkını verip, kanunda da yazdığı gibi tüm sağlık giderlerini ödeyecek, vatandaşı mağdur etmeyecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2908 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim