• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Sezaryenden sonra normal doğum yapılabilir mi?

Sezaryenden sonra normal doğum yapılabilir mi?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ebru Füsun Işık, sezaryen doğumdan sonra normal doğum yapılamayacağı inancının yanlış olduğunu belirtiyor.

Günümüzde, önerilen bir yöntem olmamakla birlikte, ileri yaş gebelikleri dolayısıyla sezaryen sayısının belirgin oranda arttığı görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği sezaryen oranı yüzde 15-20 olmakla birlikte, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de sezaryen ile doğum oranı yaklaşık yüzde 40 civarında gerçekleşiyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ebru Füsun Işık, sezaryen doğumda özellikle bebeğin doğumundan sonra rahim kaslarının yeterince kasılamaması nedeniyle uterin atoni adını verilen durumda şiddetli ve yoğun kanama olabildiğini belirtiyor. Op. Dr. Işık, bebeğin doğumu sırasında rahime yapılan kesinin fazla gerilme nedeniyle genişleyebildiğini kaydediyor.

Sezaryen sonrası rahim içi döşemenin iltihaplanmasının ortalama yüzde 35-40 sıklığında rastlandığını vurgulayan Op. Dr. Işık, şu bilgileri veriyor: "En az sıklıkla planlı ilk sezaryenden sonra, en sık olarak da uzun süre doğum eyleminde kalıp, suyu geldikten sonra doğuma kadar geçen sürenin uzadığı ve doğumun sonunda sezaryen ile gerçekleştiği durumlarda görülüyor. Sezaryen tek doz önleyici antibiyotik uygulanması ile enfeksiyon oranı yüzde 5'e kadar düşürülüyor. Çağımızda modern antibiyotiklerin varlığı sayesinde, doğum sonrasında hayatı tehdit eden pelvik apse, septik şok ve septik pelvik tromboflebit gibi enfeksiyonlara bağlı komplikasyonlara yüzde 2'den daha az rastlanıyor."

Sonda takılmasına bağlı olarak idrar yollarında enfeksiyon görülebildiğine dikkat çeken Işık, şöyle devam ediyor: "Sezaryen sonrası hastaların çoğu sindirim sistemi ile ilgili bir problem yaşamazlar. Ancak anestezi sırasında ve sezaryen sonrası ağrı kontrolü için kullanılan ağrı kesiciler bağırsak fonksiyonlarını etkileyebiliyor. Buna bağlı ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde bulantı ve karında gerginlik olabiliyor. Ancak ender olarak bağırsak fonksiyonlarının düzene girmesi gecikebiliyor. Buna bağlı hastanın kusmaları devam ediyor, gaz çıkartamıyor. Böyle bir durumda tedavisinde de ağızdan sıvı veya katı alımını geçici bir süre durdurmak, bu süre içerisinde damar yolundan serum takviyesi yapmak yeterli oluyor. Gebelik ve loğusalık sürecinde vücutta kanın damar içerisinde pıhtılaşma olasılığı buna bağlı damar tıkanıklığı riski artmaktadır. Tüm doğumların yüzde 0.24'ünde görülen bu risk sezaryen ile doğum sonrasında daha yüksektir. Obezite, hareket kısıtlılığı, ileri anne yaşı ve doğum sayısında artış damar tıkanıklığı riskini artıran diğer etkenler arasında yer olma olasılığını artırmaktadır. Derin ven trombozu tedavi edilmediği taktirde yüzde 15-25 olasılıkla akciğerlere giden damarlara pıhtı atılmasına yol açabilir. Derin ana toplardamar genelde kendini, tek taraflı bacaklarda hassasiyet, kızarıklık ve şişlik ile gösterir. Tanı çoğunlukla doppler ile doğrulanır, bazen daha ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir."

Sezaryen sonrası dikiş yeri enfeksiyonlarının sıklığı hasta grubuna bağlı olarak yüzde 2,5 ila yüzde 16,1 arasında değiştiğini belirten Op. Dr. Işık, "Yara iyileşmesini zorlaştıran başlıca tıbbi etmenler, diyabet, obezite ve beslenme yetersizliğidir. Bunların dışında ameliyat yerinin temizliği, hazırlanması, cerrahi süre, uygulanan teknik gibi birçok etmen yaranın iyileşmesini zorlaştırabiliyor. Dikiş yerinde hassasiyet, ısı artışı, kızarıklık, ödem, akıntı ve hastada ateş gibi belirtiler ile yara yeri enfeksiyonu tanısı koyulur. Hemen akabinde ise antibiyotik tedavisine başlanarak iltihabın yaradan akması sağlanır." şeklinde konuşuyor.

Op. Dr. Işık, sezaryen sonrasının daha konforlu geçirebilmek için yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: "Sezaryen sonrası hastanın ağrısının etkin bir şekilde kontrol altına alınması hem hastanın konforu, hem bebeğin gereken ilgili ve bakımı sağlaması, hem de erken evrede ayağa kaldırılması açısından önemlidir. Genelde ameliyattan sonra ilk 8 ile 12 saat içinde hastanın yataktan kaldırılması akciğerlerin havalanmasına, damar tıkanıklığının önlenmesine, mesane ve barsak fonksiyonlarının düzene girmesine yardımcı olur. Sezaryen sonrası hastalar ilk gün genelde rahatça dolanır, ikinci gün ise duş alabilirler. Yine işlemden sonra ilk 6 saatten sonra ağızdan önce sıvı sonra katı gıda alımına başlanabilir. Hastanın ağızdan gıda alımına başlandıktan sonra damar yolundan serum verilmesi kesilir. Enfeksiyon riskini en aza indirmek için sezaryen sonrasını tercihen ilk 12 saat içinde sonda çekilir. Sezaryen yerindeki pansuman ameliyattan 24 saat sonra açılır ve başka pansuman gerektirmez."

"SEZARYENDEN SONRA NORMAL DOĞUM YAPILABİLİR"

Sezaryen sonrası normal doğum yapılamaz inancının yanlış olduğunu belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Eskiden bir kere sezaryen yapıldı mı daima sezaryen yapılacak diye düşünülürdü. Artık bu görüş değişti. Kadında normal doğum yapmasını engelleyecek bir sorun yoksa önceki sezaryen indikasyonu kalıcı değilse sonraki doğumda vaginal doğum denenmelidir."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3601 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi31 Ocak 2020 Cuma 09:26
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim