• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) Nedir?

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) Nedir?
Daha önce bebek sahibi olan anneler bir sonraki gebeliklerinde SSVD yani sezaryen sonrası normal doğum konusunda kararsız kalabiliyor.

Sezaryen ile doğum genellikle bazı sıkıntılar ya da riskler nedeniyle zorunlu olarak tercih diliyor. Ancak anne adayları normal doğumu yani vajinal doğumu da deneyimlemek istiyor. Dolayısıyla ikinci ya da üçüncü gebeliklerde ‘vajinal doğum yapılabilir mi’ sorusu gündeme geliyor. 

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapılabilir mi?

Elbette sezaryen sonrasında normal doğum yapılabilir. Çok uzun yıllar bir defa sezaryen ile doğum yapan kadınların bir daha asla normal doğum yapamayacağı düşünülüyordu. Ancak günümüzde bu anlayışın tamamen yıkıldığını belirtmek gerekiyor. Anne adaylarının normal doğumu deneyimlemek, bu benzersiz duyguyu yaşamak istemeleri son derece doğaldır. Şayet gebelik takibini yapan doktorun da onayı varsa yani anne adayının sağlık durumu, bebeğin sağlık durumu vajinal doğuma engel değilse normal doğum kararı rahatlıkla alınabilir. Böylelikle anne adayları bir yandan bu eşsiz duyguyu yaşarken diğer yandan normal doğumun sağladığı avantajlardan da istifade etmiş oluyorlar.

SSVD’nin Avantajları Var Mı?

Sezaryen sonrasında normal doğumun çeşitli avantajları bulunuyor ve bu avantajlar aslında normal doğumun kendi içerisinde barındırdığı avantajlardır. SSVD avantajları arasında en önemli olanı sezaryen işleminin barındırdığı komplikasyon risklerinin normal doğum ile ortadan kaldırılmasıdır. Doğum sonrasında iyileşme daha hızlı olur ve anne daha kısa bir süre sonrasında ayağa kalkabilir, bebeği ile ilgilenebilir, günlük hayatına geri dönebilir. Annenin vajinal doğum duygusunu tatmış olması da avantajlar listesine eklenebilir.

Sezaryen ile doğum, cerrahi bir müdahaleyi zorunlu kılıyor. Oysa normal doğumda bu cerrahi operasyonun taşıdığı riskler tamamen devre dışı kalıyor. Vajinal doğumda batın açılmıyor ve enfeksiyon riskinin de çok daha az olduğunun altını çizmek gerekiyor. Anestezi işlemi başlı başına çeşitli riskler içerir ve normal doğumda anestezi riskleri de ortadan kalkıyor.  Post-op yani ameliyat sonrası komplikasyon risklerinin de normal doğumda olmadığını unutmamak gerekir. Anne adayları bu avantajları da mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.

Avantajları ile ilgili daha fazla bilgi için: https://alicelikkadindogum.com/sezaryen-sonrasi-vajinal-dogum/

SSVD Riskleri Nelerdir?

Daha önce sezaryen ile doğum yapan tüm anne adaylarının riskler konusunda kesinlikle bilgi sahibi olması gerekiyor. Bu riskler kişinin genel sağlık durumu ya da daha önce neden sezaryen ile doğum yaptığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak SSVD kararı alındığında göz alınan riskleri de açıklamak gerekiyor.

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Organ yaralanmaları
  • Bebeğin solunum sorunları yaşaması
  • Bebeğin bağışıklık sisteminde bozukluklar olması
  • Rahimde yırtılmalar meydana gelmesi
  • Doğum başladığında çeşitli nedenlerle acil olarak sezaryene ihtiyaç duyulması
  • Bebeğin doğumdan hemen sonra yenidoğan ünitesine ihtiyaç duyması
  • Doğuma bağlı bebek kaybı

Görüldüğü gibi yukarıda sıralanan riskler hafife alınabilecek durumlar değildir. Aynı zamanda ileride yeniden gebelik planlayan anne adayları için daha farklı risklerin de söz konusu olduğunun altını çizelim. Örneğin SSVD sonrasında meydana gelen gebeliklerde dış gebelik riski ile düşük riski normal bir gebeliğe göre çok daha yüksek olur. Plasentanın yanlış yere yerleşmesi gibi ciddi bir risk de ortaya çıkabilir.

SSVD Hangi Durumlarda Denenebilir?

Öncelikle doğumun üzerinden minimum 2 yıl geçmiş olması gerekiyor. 2 yıldan daha önce gebelik meydana geldiğinde anne adaylarının karşısına çok daha ciddi bir risk tablosu çıkıyor. Bununla birlikte gebelik takibini yapan doktorun SSVD konusunda onayı çok önemlidir. Anne adayının sağlık geçmişi de önem taşıyan unsurlar arasında yer alıyor. Tüm bunlar doktorunuz tarafından bir arada değerlendirilir ve tarafınıza gerekli bilgiler iletilir.  

SSVD Yapan Doktorlar İstanbul

İstanbul, nüfusu en kalabalık şehir olduğundan haliyle SSVD yapan doktor sayısı da diğer kentlere nazaran daha fazladır. Ancak doktorun bu alanda deneyimli olmasının son derece önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu konuda araştırma yapan anne adaylarının karşısına Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Çelik gibi deneyimli isimler çıkıyor. Olası risk tablosunun çok daha doğru ve detaylı bir şekilde değerlendirilebilmesi için tecrübeli bir doktora yönelmekte fayda olacaktır. Özellikle normal doğum yapma konusunda ısrarcı olan anne adaylarının doktor seçimini çok daha titiz bir şekilde yapması gerekiyor. Konuyla ilgili detaylı bir şekilde bilgi alabilecekleri bir doktor arayanlar da tercihini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Çelik’ten yana kullanıyor. Böylece aileler doktordan aldıkları bilgiler ışığında durumu riskleri ve avantajları ile birlikte daha doğru bir çizgide değerlendirebiliyor.

Detaylı bilgi için web sitemi ziyaret edebilirsiniz:

https://alicelikkadindogum.com/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 121432 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim