İnsan yaşadıkça öğreniyor... Kalıplar yıkılabiliyor.
Bazan neye, neden o şekilde sebep-sonuç ilişkisi kurulmuş şaşakalıyorsunuz olayları ve kavramları yaşamınız içinde uygulama aşamasında görmeye başladıkça.
Mesela ben 18 sene önce doğum yaparken doktorumun pür ciddi bir ifadeyle "sezaryen olursan artık 2 seneden önce doğum yapamazsın, o da mecburen sezaryen olacak" dediğini hatırlıyorum.
Doktor hatalı mı? Elbette değil... Öylesini bilmek zorundalardı, zaman öyle gerektiriyordu, eğitimler o minvaldeydi, teknoloji ve bedenimize dair araştıırmalar gelişmiş değildi belki... Ama doktorun bunu kafasına göre kasıtlı söylemediği kesindi.
Ama zaman ilerledi, doğum konusuna ve doğumda bebek -anne bağının kurulmasının önemine inanıp kendini bu konuya adayan biri olup çıktığımda gördüm ki... dünya olmuş bir dünya... gelişmiş ülkeler doğumun doğalına dönmeye çabalayıp anne ile bebeğin birbirine bağlanmasını her yönden incelerken bunu insan bilim, hormonbilim, sosyoloji, biyoloji vb vb her alanda ele almakta.. Tarihten günümüze bakılarak yapılan araştırmalar toplumun selahiyetini ve gerçek medeniyetini getirirp anne bebek bağının önemine bağlamakta.
Doğum yaptırılmaz, doğum yapılır demekte.
Hamilelik hastalık değildir , hasta muamelesi yapılamaz demekte....
Doğuma, bebeğe, anneye ve doğaya saygıyı, sürece karşı sabırlı olmayı ve sadece sessizce destek olmayı önermekte.
Sezaryene de kaka bir uygulama demedği gibi, gerekliliği halinde muhteşem bir mucize demekte. Ama ne zaman gerekli o halleri bilelim o zaman bunu yapalım gerekli ise diye de noktalamakta konuyu..
Ülkeme ve gelişmekte olan diğer bazı ülkelere bakıyorum, sanki önceki yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi, doğum demek sancı ağrı demek ve o şekilde bir süreç çok medeniyetsiz çok gereksiz çok anlamsız. Bunu isteyen her kimse ancak mazo eğilime sahip olabilir ve absurd bir istektir bu gereksizdir, Çok bilmişliktir.... Medeniyetsizliğin dik alasıdır.
Sonra bir bakıyorum araştırırken, aldığımız eğitimlere bakıyorum, kitapları okuyorum, araştırma yapan bilimadamlarının çalışmalarına bakıyorum... Aaa hormonlar varmış ve doğumun başlamasının önemi bu durumda daha da ön plana çıkyormuş...
Sezaryenin keyfi uygulama olması yani " kongreye katılmam lazım gelin şu tarihte bebek 38 hafta olacak bu artık anne karnında kalmasının gerekmediği zamandır zaten olmuştur(!) bebek, alalım. Yoksa ben kongredeyken başka doktorlarla doğumu kabul edersiniz" gibi veya "bebeğimin burcunun şu olması (hatta abartalım ki emin olun abartı değil gerçekten yapan var) bebeğimin şu saatte alınması bebeğimin yükselen burcu için şart" şeklinde başka önerilerle bebek A L I N I V E R İ R.
OLMAMIŞ MEYVENİN DALINDAN SOPAYLA VURULARAK DÜŞÜRÜLMESİ GİBİ... Bırak olgunlaşsın kendiliğinden gelecek zaten. Bunu söyleyen nice anneye , nice doktorun veya hastane çalışanının ve hatta hastane satış departmanı yetkilisinin ağız kenarından müstehzi gülüşle "bunu isteyen kişiler de var tabii nedense, ne gerek var, eh tabi bunu isteyen de gerekeni çekiyor" veya" ne kadar absürd bir istek bu" veya " kendi kızım olsa sla bu dediğinizi yapmam, sezaryen ile alırım hemen kurtarırım" diyen o kadar çok ki.
Hele bıraktık ilk doğumu, ikinci doğumda ilk doğumu sezaryenken kalkıp da abuk sabuk bir tutturmayla "ikinci bebeğimi doğal yoluyla doğum yaparak kucaklamak istiyorum" demeyiniz istenmekte. Neden? İşte o meşhur kalıp.. "olmaz ki,ilk doğum sezaryen ise diğerleri minimum 2 sene sonra ve sezaryen olmak zorunda" Neden?
Sezaryen operasyonundan sonraki doğumunda vajinal doğumla bebeğini dünyaya getiren annelerimiz var ve olacak da. Çünkü dünyada da oluyor. 3 doğumu sezaryen olup da sırf normal doğum yapabilmek için ebelik mesleğinde eğitim alıp kendini geliştiren ve doğal doğum yapan anne bile var.
Demek ki gerekmiyor illa sezaryen...
Peki nedir endişe edilen konu?
Önceki kesi yerinde iç katmanlarda sorun olması mı?
İç kanama mı? nedir?
Size bu konuda bir Türk doktorun araştırma yaptığı konuyu alıntı yapacağım bir sonraki yazımda, sezayenin doğum başladıktan sonra yapılması ile doğum başlamadan planlı yapılması arasındaki farkın kesilerin iyileşmesi sürecine etkisini araştırmış.
Hem de idealist bir Türk doktor. Helal olsun.
İdealist ve mucize kadar başarılı başka doktorlarımız da var Dr. Hakan Çoker.... Hayranıyım... Sezaryen sonrası vajinal doğumu destekleyip gerekeni öğreten ve uygulatan.
Onun gibi başka başarılı ve dünyayı izlemeyi kendi egolarının karşısında zaaf görmeyen ve gelişmeleri izleyen doğala saygı duyan doktorlar da mevcut Allah' tan. Kendilerine öğretilenlere "katıksız doğru ötesini düşünme bile" demeyip de okuyan araştıran doktorlar, eğitim alan sağlık çalışanları var.
Onlar da olmasa yanmıştık zaten.
Ve ssvd diye bir akım da var.
Yani SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM .
yahoo gruplarda kurulan bu grup sevgili Nilay hanımın kurduğu ve kendinden çok şey katarak geliştirdiği bir grup.
Ne paylaşımlar ne bilgiler var inanılmaz. Ne kadar çok kalp gözüyle anneliğinin bebeğiyle kuracağı bağ ile daha da değerleneceğini ve bu bağ için neler yapması gerektiğini, araştırması gerektiğini hisseden anneye ışık olmuş, destek vermş bir grup ki o grupta gönüllü danışmanlık yapan doktorlarıyla beraber hayran olmamak mümkün değil.
yahoo gruplarda gene Dr. Hakan Çoker 'in kurduğu bir de dogaldogum2008 grubu var ki, hamileyseniz doğru oraya da üye olunuz. Gerçekleri bir şehir efsanesi olarak değil, gerçek yönleri ve gerekçeleri ile kavramak için... Bu gruplarla tanışın. Emin olun gereksiz ve size birşey katmayan boş maillerin gidip geldiği gruplar gibi yazışmaların olmamasını sağlamaya da kendini adamış ve başarmış kişilerden oluşan bu grupları yaymak, yeni doğum yapacak annelerimiz ve yeni doğacak bebeklerimiz için şart....
Bu konuda yazışmak istiyorum.. Haydi...
Sevgilerimle, sevgilerimle, sevgilerimle
Jale Özen
pilatescadisi
www.hamilelerkulubu.com
www.jaleozen.com
Sezaryen sonrası hep sezaryen midir?
İnsan yaşadıkça öğreniyor... Kalıplar yıkılabiliyor. Bazan neye, neden o şekilde sebep-sonuç ilişkisi kurulmuş
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3187 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladıDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde epidural doğum (prenses doğum) uygulaması başladı.
Karabük Üniversitesinde "Doğum Yönetiminde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi" projesi geliştirildiKarabük Üniversitesinde (KBÜ) geliştirilen "Doğum Yönetiminde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi" projesi, doğum süreçlerinde anne adaylarının ve sağlık çalışanlarının deneyimlerini iyileştirmeyi hedefliyor.
Terme'de Gebe Okulu, anne adaylarına destek sunuyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında Terme Devlet Hastanesinde açılan Gebe Okulu eğitimlerine hız verildi.
Hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunluluğu getirildiKadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu olacak.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim