ÖNDER YILMAZ
Madde yüzbinlerce üyesi bulunan sendikaların toplu sözleşme yetkisi alması için zorlu olan işkolu barajının yüzde 1'de sabitlenmesini öngörüyor. 2014 Yılı Ocak ayı sendikaların üye kayıtları dikkate alındığında, 115 sendikadan sadece 47'si yüzde 1 barajını geçebilmişti. 47 sendikanın konfederasyonlara göre dağılımı "32'si Türk-İş', 10'u Hak-İş, 4'ü DİSK ve TİS" şeklindeki gerçekleşmişti. Toplu sözleşme yapmak için DİSK'ten Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve TEKSTİL, TİS mesaya oturma yetkisi kazanmıştı. 2014 yılında ise 92 sendikadan 44'ü yüzde 1 bırajını aşabilmişti.
'Akla uygun değildi'
Çalışma Bakanı Çelik, madde üzerinde konuşurken muhalefetle belli bir uzlaşı sağladıklarını kaydetti. Daha önce işkolu barajının yüzde 10 olduğunu anımsatan Çelik, "Türkiye'de bir sendikanın herhangi bir işkolunda yüzde 10 üyeye ulaşamadığı zaman işkolu barajını aşamamış oluyordu. 2016'ya kadar yüzde 1, 2016'dan 2018'e kadar yüzde 2, 2018'den sonra da yüzde 3'te sabitlenen bir işkolu barajı söz konusuydu. Bu akla, mantığa çok uygun bir düzenleme değildi." diye konuştu.
THY kapsam dışı tutuldu
Sendikaların üye şartına ilişkin oranları içeren maddede, Ak Parti'nin kabul edilen önergesiyle değişiklik yapıldı. "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 3 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak" hükmü, "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 1 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara üye olmayan işçi sendikaları için yüzde 3 olarak uygulanacak" şeklinde değiştirildi. Bir başka önergeyle Türk Hava Yolları (THY), iş sağlığı ve güvenliği kapsamı dışında tutuldu.