• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Selülitle savaşma taktikleri

Selülitle savaşma taktikleri
Selülit yalnızca kadınların sorunu değil; erkeklerde, hatta çocuklarda bile görülür oldu. İyi haber ise; en kötü durumdaki selülit bile yüzde 80 oranında tedavi edilebiliyor...

Birden oluştuğu için başa çıkılamaz gibi görülüyor, tüm bacağı sarınca savaşmak için gecikildiği düşünülüyor ama artık selülitle savaşmak için pek çok yöntem var. Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Hande Ulusal, selülit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı...

Oluşmuş selülitin yüzde kaçı tedavi ile giderilebiliyor?
Bu, selülitin derecesine göre değişir. Evre 1 ve 2'de yüzde 100'e varabilecek oranlarda gerileme olabilir. Evre 3 ve 4'te ise bu oran yüzde 30-80 arasındadır. Aradaki bu farkta, kişilerin yaşam tarzını değiştirmesinin de büyük rolü vardır.

YATKINLIK ÖNEMLİ
Selülit yalnızca kadınların sorunu mu, erkeklerde hiç görülmüyor mu?
Selülit kadınları vuruyor ama her 100 erkekten en az beşinde de görülebilir. Kadınlarda daha çok görülmesinin nedeni; selülite neden olan östrojen hormonunun kadınlarda çok daha fazla salgılanmasıdır. Erkeklerdeki östrojen hormonu çok daha az olduğu için selülit görülme oranı yüzde 5 ila 10 kadardır. Genetik yatkınlığı olan erkeklerde; dengesiz ve fazla kilo alımı, hareketsizlik, kalorili beslenme gibi sebepler de selülit oluşumuna yol açar.
Erkeklerin selüliti de kadınlarınki gibi mi tedavi edilir?
Evet, tedavi yöntemi aynıdır. Nasıl kadınlarda belli bir ölçüde erkeklik hormonu varsa; erkeklerde de az oranda kadınlık hormonu vardır. Selülit oluşumunda kadınlık hormonunun etkisinden bahsetmiştik. Bu yönden düşünülürse, erkekler selülit tedavisinde daha avantajlılar.
Erkeklerde kilo ile selülitin ilişkisi var mı?
Tek sebep kilo olmasa da, elbette yağ oranı arttıkça selülitin görülme riski de artar. Kilo alımıyla beraber özellikle kalça ve basen bölgesinde yağ doku artışı, o bölgenin kan ve lenfatik dolaşımının bozulmasına yol açar ve selülit oluşur.
Neden artık çocuklarda da selülit görülüyor?
Selülit; yemek yeme şekline göre, özellikle 'adolesan çağı' dediğimiz ergenlikle beraber başlayabilir çünkü yine bu dönemde hormonal değişimler meydana gelir.
Doğum kontrol hapları selüliti tetikleyebilir mi?
Östrojen ve progesteron hormonları, toplardamar duvarlarının kas yapısını bozar ve gevşetir. Bu da ödeme neden olur. Lenf sistemi tarafından uzaklaştırılamayan bu sağlıksız sıvılar, yağ hücrelerine bası yapar ve onların beslenmelerini engeller. Yine hasarlı olan atardamarlar da yeterli oksijeni yağ hücrelerine taşıyamayınca metabolizmaları iyice yavaşlar. Bu nedenle, selülit oluşumu erken başlayan ve genetik zemini olan kişiler, doğum kontrolü amacıyla daha farklı yöntemleri tercih etmelidir.

SELÜLİTİNİZİN DERECESİNİ NASIL ANLARSINIZ?
1.Derece: Derinin görünümü normaldir. Ancak iki parmak arasında sıkıştırıldığı zaman hafif pürüzlü görünüm ortaya çıkar.
2.Derece: Ayakta dururken görülen selülit yatınca kaybolur.
3.Derece: Hem ayakta, hem de yatarken portakal kabuğu görünümü mevcuttur. 4.Derece: Portakal kabuğu görünümü belirginleşmiş, cilt sıkıştırıldığında ağrılı hale gelmiştir.


SELÜLİTE DUR DEMEK İÇİN...
1 Sık kilo alıp vermekten ve yoyo diyetlerden kaçının. Verilen kiloyu korumak; selülit ve çatlak oluşumunu azaltır.
2 En iyi detoks ve arınma için bol sıvı almak şart! Bol su içeren sebze ve meyveler ile kremasız, şekersiz içecekler tüketin. Açık çay, bitki çayları, sade soda, şekersiz limonata içebilirsiniz.
3 Asitli, kafeinli, kremalı ve aromalı içeceklerden uzak durun. Sade filtre kahvenin veya Türk kahvesinin günde bir-iki fincan tüketilmesinde zarar yoktur.
4 Günde en az 10 bardak su içmeye özen gösterin.
5 Kilo almamak ve kilo kontrolü için her öğün lifli besin tüketmek önemlidir. Özellikler sebze ve meyveler bol miktarda su içerir. Her öğünde salata şart!
6 Kızartmalar yerine zeytinyağlı yemekler yiyin. Margarin ve katı yağlardan uzak durun.
7 Potasyum, C vitamini, A vitamini, E vitamini ve selenyum minerali; kas dokusu ve cilt için önemli içeriğe sahiptir. Kayısı, muz, portakal, kavun, karpuz, kuruyemişlerden badem, fındık, ceviz ve yer fıstığı ile birçok yeşil sebzeler, gerektiği kadar tüketilirse faydalıdır.

TUZSUZ TERCİH EDİN
8 Spor yaparak kilo verin. Sporun; daha iyi sıkılaşmak, sarkmamak, aynı zamanda kilonun duraksamaması ve motive olmak gibi faydaları saymakla bitmez!
9 Tuzlu gıdalara dikkat! Ödemi artırmaması için tuzsuz peynir ve zeytin, marine edilmemiş füme olmayan etler ve şarküteri besinlerden kaçınmakta fayda var.
10 Ne kadar ve ne yediğiniz önemli! Almanız gereken ölçüleri kaçırmayın, tatlı ve hamur işlerinden mümkün olduğunca uzak durun. Haftada bir tatlı veya hamurlu gıda ölçüsünden kesinlikle şaşmayın.



ESRA TÜZÜN



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4288 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim