• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Seksin çekiciliğini azaltan sebepler

Seksin çekiciliğini azaltan sebepler
Zamanla birbirine alışan çiftlerin hormonlarında düşüş yaşanabiliyor

Aşık olduğumuzda mutluluk hormonları dopamin ve seratonin salımı artıyor. Bunlar, kadın ve erkekte cinsel arzuyu artıran hormon olan testosteronu tetikliyor. Zamanla birbirine alışan çiftlerin hormonlarında düşüş yaşanabiliyor

Cinsel sağlık, genel sağlığınızın önemli parçası. Cinsel sorun yaşayan kişilerde hayat kalitesinin düştüğü biliniyor. Avrupa Cinsel Tıp Akademisi Üyesi ve Hattat Hastanesi Kadın Cinsel Sağlığı Kliniği Direktörü Dr. Ece Hattat ile Aile Sağlığı Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor.

Eşe ilgi kaybı cinsel isteksizliğe neden olur mu?
Kadın cinselliğinde en önemli faktörler yakınlık ve şefkat hisleridir. Yaptığımız çalışmalarda kendi kararıyla veya görücü usulüyle bile olsa kararı sorularak evlenen kadınlarda, cinsel isteksizlik diğer gruplara göre daha az.

Evliliklerde seks nasıl azalıyor?
Evlilikte seksin sıklığı çoğu kez yavaş yavaş azalıyor. Aşinalık hissinin seksi daha az çekici hale getirdiği bir gerçek. Aşık olduğumuzda beynimizde, mutluluk hormonları olarak bilinen dopamin ve seratonin artıyor. Bunlar, kadın ve erkekte cinsel arzuyu artıran hormon olan testosteronu tetikliyor. İlişkinin ilk zamanlarındaki yoğun seksi bu şekilde açıklaya- biliyoruz. Sekssiz bir evlilikte sorun doğrudan cinsellikle ilgili olabilir. Ama çoğu kez iletişim bozukluğu, birbirlerine duyulan öfke gibi pek çok neden uzaklaşmalara yol açıyor. Erkek, karı-koca ilişkisiyle cinselliği birbirinden daha net sınırlarla ayırıyor. Evlilikte sorunlar olsa bile seksin aksamaması gerektiğini düşünüyor. Ama kadınların seks yapabilmesi için uyumun olması lazım. Sabahtan akşama kadar eleştirilen bir kadından akşam hiçbir şey olmamış gibi seks yapmasını bekleyemezsiniz.

Cinsel isteksizlik ilk önce kadında mı başlıyor?
Erkeklerin daha fazla sekse ilgili oldukları tezi son yıllarda değişiyor. Seks erkekliğin en önemli sembolü olduğundan onlar için isteksizlik özgüvenlerini tamamen yok eden bir durum. İçe kapanık, sosyal fobisi olan erkeklerde cinsel çekingenlik ve kaçma belirtileri görülebiliyor. Erkekte kolesterol yüksekliği, şeker gibi hastalıklar nedeniyle sertleşme sorunu olabileceği gibi, testosteron seviyesinin düşmesi nedeniyle de cinsel isteksizlik görülebiliyor. Bu durumda ekibimize başvurduğunda altta yatan organik ve psikolojik nedenler araştırılıyor önce. Eşiyle aralarında psikolojik ya da fizyolojik uyum olup olmadığına bakılıyor. Erkekte sertleşme ya da erken boşalma sorunu olması, kadın orgazm yaşayamadığından, sevişme eylemi, zamanla kadın için anlamsızlaşıyor.

Cinsellik azaldığında evliliği bitirmek mi gerekir?
Hayır. Cinsel ilginin değişiklik gösterebileceği, aynı insanda bile farklı zamanlarda değişik düzeylerde olabileceği unutulmamalı. Her evlilikte belli sürelerde sevişme sıklıkları azalabilir. Önemli olan bu sürenin ne kadar uzun sürdüğü. Evlilikte iki aydan uzun bir süre sekssiz geçiyorsa, mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Heyecanı kaybetmemek için neler yapmalı?
Mutlu çiftler “Benim sorunum”, “Senin sorunun” değil “Bizim sorunumuz” diyebilendir. Seksten konuşabilen, fantezilerini paylaşabilen, birlikte seks filmi seyredebilen çiftlerde cinsellik kolay ölmüyor.

İsteği neler artırır?
Cinsel isteksizlik yaratacak tüm risk faktörlerinin en aza indirilmesi cinsel isteği artırır. Doğru beslenme, aktivite seviyesi, stresten uzak yaşam tarzı, sigara - alkol alışkanlıklarının düzenlenmesi hormonal dengeyi, damar ve sinir yapılarını etkileyerek cinsel fonksiyonları olumlu etkiler. Bunun yanında kullanılan ilaçlar ve altta yatan hastalıkların da gözden geçirilmesi gerekir. Kadında duygu ve düşünceler çok önemlidir. Yanlış bilgiler, cinsel tabular isteği azaltabilir. Bu nedenle doğru ve bilimsel cinsel bilgiye sahip olmak çok önemlidir. Kadınların cinselliğini doğru anlaması, nelerden hoşlandığını, nelerden zevk almadığını tartması önemlidir.

Cinsel zeka evliliği kurtarır
-Partnerlerin birbirlerinin cinselliğini anlayabilmeleri gerekir. Buna ‘cinsel zeka’ denir. Çiftlerin iletişimi cinsel sağlık için vazgeçilmez unsurdur.
-Erkek, kadın cinselliği konusunda bilgilendirilmemişse, cinselliği kadını düşünmeden yaşıyorsa, bir süre sonra cinsellik, kadın için sadece evliliği sürdürmek adına devam eden bir eylem haline geliyor.
-Her iki bireyde de organik sorun olmadığı halde seks olmadan evlilik sürüyorsa, bu durumda ortada kişisel ya da cinsel uyum sorunu olduğu düşünülmeli ve destek alınmalı.
- ’İyi’ cinsel hayatın bir seçim olduğu ve evliliğin aşamaları süresince yakınlığın devamı için çaba gösterilmesi gerektiği unutulmamalı. Cinselliği her iki taraf için de zevk haline dönüştürecek keşifler yapmayı ihmal etmeyin.

SEKS hayata tutunmanın yoludur
- Bu sorunlardan utanmayın, yalnız değilsiniz.
- Önemli sağlık sorunu olduğuna inanın.
- Tedavisi vardır, mutlaka uzman bir hekime başvurun.
- İleri yaşlarda bile kaliteli cinsellik yaşayabilirsiniz. İlerleyen yaşınızla birlikte cinselliğinizde değişimler fark edebilirsiniz ancak bunlar cinselliğinizin bittiği anlamına gelmez.
- Sağlık sorunları, psikolojik ve sosyal etkileşimler, hayat tarzı cinselliği etkiler.
- Cinsellik sadece fiziksel hareketler değil, sevgi, paylaşma ve güvendir.
- Cinsellik, kendinize güven kazanmanın ve hayata tutunmanın bir yoludur.


AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim