• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Şekerli içecekler tansiyonu yükseltiyor

Şekerli içecekler tansiyonu yükseltiyor
ABD'de yapılan bir araştırma, meşrubat ve şekerli içecek tüketimi ile yüksek tansiyon arasındaki şaşırtıcı bağlantıyı ortaya koydu.

Sonuçları tıp dergisi Circulation'da yayınlanan ve Louisiana eyalet üniversitesine bağlı New Orleans Sağlık Bilimleri Merkezi tarafından yapılan araştırmada, günde sadece bir bardak daha az şekerli içecek tüketerek bile insanların tansiyonlarını düşürebilecekleri belirlendi.

Araştırmanın başında yer alan halk sağlığı Doçenti Liwei Chen, şekersiz içecek tüketimi veya kafein alımı ile tansiyon rahatsızlığı arasında bir bağlantı bulamadıklarını belirterek, insanların sıkça şüphelendiği kafeinin değil, aslında şekerin yüksek tansiyona yol açabilen bir besin kaynağı olabileceğini kaydetti.

Araştırmada, 810 yetişkinin beslenme rejimleri ve tansiyonları 18 ay süreyle gözlendi. Araştırmada, tansiyonları risk faktörü oluşturmaya başlayan deneklerde, günlük şekerli içecek tüketimi bir bardak azaltıldığında büyük tansiyonun 1,8 mm Hg, küçük tansiyonun da 1,1 mm Hg düştüğü görüldü.

KİLO DEĞİŞMEDİ, TANSİYON DÜŞTÜ

Dr Liwei Chen, araştırma sonucuyla ilgili olarak, "Beslenmenizde şeker miktarını azaltarak, aldığınız kaloriyi de azaltabilir ve kilo verebilirsiniz. Ama kilosu değişmeyenlerde şekerli meşrubat tüketimini azaltmanın tansiyonu da düşürdüğünü gördük" diye konuştu.

Yüksek tansiyonda 3 mm Hg düşüş, beyin kanamasından ölüm riskini yüzde 8, kalp ve damar hastalıklarını da yüzde 5 azaltıyor.

ABD'de obezitenin en büyük suçlularından birisi olarak kabul edilen meşrubat ve şekerli içeceklerden yetişkinler günde ortalama 0,8 litre tüketiyorlar.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim