• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Şeker Kurumu Başkanı Tekin, Karatay'ı veto etti

Şeker Kurumu Başkanı Tekin, Karatay'ı veto etti
Uluslararası Şeker Örgütü mayıs ayında İstanbul'da bir araya gelecek. Zirvenin ev sahibi Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, "Reyting malzemeleri değil ciddi meseleler konuşacağız

Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, Uluslararası Şeker Örgütü'nün bu yıl İstanbul'da toplanacağını hatırlatarak, "87 üye ülke mayısta İstanbul'da toplanacak. Kongrenin ana fikri, "Gerçekler ve Efsaneler' olacak. Uzmanlar özellikle sağlıkla ilgili boyutunu ele alacağız" dedi. Zirveye Canan Karatay'ın çağrılıp çağrılmayacağına ilişkin soruya ise Tekin, "Canan Karatay hocayı çağırmayacağım. Amerika'da 1970 ile 2015 yılları arasını kapsayan geniş çaplı bir araştırmada, obezitenin temel nedeni olarak şekeri değil, yağlı ürünlerden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Halkı doğru bilgilendirmek lazım, sadece şekerin değil" diye cevaplandırdı.

'KOTA KALKMALI'

Şeker üretimi hakkında da bilgi veren Tekin, geçen yıl pancar üretiminde artış olmasına karşın, şeker üretiminde yüzde 12 düşüş yaşandığını bildirdi. Daha çok pancar üretilmesine karşın polar miktarının yüzde 17'lerden yüzde 14'lere indiğine işaret eden Tekin, "2014'te 157.5 TL olan pancarın tonu bu sezon 190 TL'ye çıktı" dedi. Seçimler nedeniyle bekleyen şeker yasa tasarının kadük olduğunu ancak yeni dönemde gündeme geleceğini belirten Tekin şunları söyledi: "Kamuoyu önünde yapılan bazı tartışmalar yanlış anlaşılıyor. Birçok taraf var. Biz nişasta bazlı şeker kotasını tasarıda boş bıraktık, Bakanlar Kurulu bir oran belirledi. Meclis'te komisyona gelince orada tartışılır. Benim şahsi fikrim glikoz kotası tamamen kalkmalı. Bu AB'de böyle. Kotanın kalkması pancar üretimine de katkı sağlar. Bunlar birbirini ikame eden ürünler değiller, birçok gıdada birlikte kullanılmaları gerekiyor. Nişasta bazlı şeker denince sadece glikoz anlaşılıyor. Glikoz ayrı ama früktoz şekerinde kota kalkarsa bu üreticiyi bitirir. Ancak onda kota kalkması gibi bir durum söz konusu değil, tasarıda da gündemimizde de yok."

Şeker üretimindeki düşüşün şeker mamülleri ihracatını olumsuz etkiliyor. İthal edilen şekere telafi edici vergiler konduğunu belirten Zekeriya Mete, "3.5 aydır İthalat Genel Müdürü'nü konuyu anlatmaya çalışıyoruz. AB'ye ihracat yapanların büyük sıkıntı içinde olduğunu bildirdik. 3.5 ayda İthalat Genel Müdürü'nü aşamıyoruz" dedi.

NE DEMİŞTİ?

Şeker konusunda yaptığı açıklamalarla bazı çevrelerin tepkisini çeken Karatay, "Yediğimiz her türlü şeker, her dokuyu harap ediyor. Şeker tüketimi çok artmıştır ve azaltılmalıdır. Mantar gibi obezite, felç, kanser ve Alzheimer arttı" demişti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3229 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim