Tarçın, stevya bitkisi ve yulaf betaglukanı bu konudaki en büyük yardımcılarınız
Günlük 2-4 gram tarçın kullanımı, kan şekeri kontrolüne yardımcı olabiliyor. Araştırmalarda tarçında bulunan ve suda çözünen bir bileşenin glukoz metabolizmasına yardımcı, kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olduğu saptandı.
Kimyasal yapısı, ‘metilhidroksi kalkon polimeri (MHCP)’ olarak tanımlanan bu bileşen, insülinin hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkinleştirerek yağ hücrelerini insüline daha hassas hale dönüştürüyor.
60 kişinin üzerinde yapılan bir çalışmada 40 gün boyunca her gün tarçın verilen şeker hastalarının şeker düzeyinin, kontrol grubuna göre yüzde 20 oranında daha düşük olduğu tespit edildi. Tarçın tedavisi kesildikten sonra şekerde yükselme yaşandığı da ortaya çıktı. Bu olumlu etkiyi sürekli sağlamak için tarçının toz halinin, yiyecek ve içeceklere katılması iyi bir seçenek olarak görülüyor.
Tarçın, kilo vermek isteyenlerin şeker ihtiyacını kontrol etmek adına da iyi bir seçim. Tabii ki tarçının kilo vermeye doğrudan bir etkisinin olmadığı, sadece diyete zararsız ve keyif veren bir yardımcı olduğu unutulmamalı. Tarçından çay şeklinde faydalanmak da mümkün.
Yulaf ve betaglukan
Yulaf kepeğinde betaglukan isimli suda çözünebilen bir lif bulunuyor. Yulaf betaglukanının, insan sağlığına üç olumlu etkisi var: Kolesterolü ve şekeri düşürüyor, tokluk hissi veriyor.
Doğru miktarda alınan yüksek kaliteli betaglukan, midede ve bağırsakta safra asidini bağlayan, şeker emilimini geciktiren viskoz bir jel oluşturuyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin 1997 tarihli beyanına göre, “Suda çözünen lifler, doymuş yağ oranı ve kolesterolü düşük bir beslenmeye eklendiğinde, kalp damar hastalıkları riskini azaltabiliyor.” Bu etki, 3 gram ve her öğünde en az 0.75 gram betaglukan bulunduran ürünler için geçerli.
Kalite ve miktar, iki kritik nokta
Uygun kalite ve miktarda alınan yulaf betaglukanı jel yapının oluşumunda çok önemli. Çünkü jel yoksa etki de olmuyor. Yulaf betaglukanıyla tatlı ihtiyacınızı kontrol edebilirsiniz. İçine meyve parçaları, tarçın ve az yağlı süt ekleyebilir veya yulaf çerezi olarak ara öğünlerde tercih edebilirsiniz.
Stevia rebaudiana
Bazı bitkiler doğal olarak şeker tadına sahip olmalarına rağmen kalori içermiyor, işte bunlardan biri de stevya rebaudina. Stevyanın yaprakları, güçlü tatlandırıcı özelliğinden dolayı Güney Amerika ve Paraguay’da yaşayan Guarani yerlileri tarafından yüzyıllardan beri kullanılıyor. ‘Tatlı yaprak’ olarak da bahsedilen bu bitki, şeker yerine kullanıldığında aynı tadı veriyor. Bu sayede günlük beslenmelerinde daha az kalori almak ve şeker miktarını dengelemek isteyenler için iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Stevya bitkisiyle hazırlanmış tatlandırıcılarla yapılan yiyecekler pişirilebiliyor veya fırınlanabiliyor. Bu sebeple yoğun ilgi görüyor. Her tatlandırıcının kendine özgü özellikleri ve tat profili var ama hiçbir tatlandırıcının tadı şekerle aynı değil. Şekerin tadına mümkün olduğu kadar yaklaşabilmek için biraz şeker, biraz tatlandırıcı kullanarak size en uygun tadı bulmaya çalışabilirsiniz. Böylece ‘tatlı bana yasak psikolojisi’yle mutsuz olmazsınız.
Su muhallebisi: 1 çay bardağı su, yarım çay bardağı süt, 1 tatlı kaşığı nişasta, 1 çay kaşığı stevya bitki özü, 1 çay kaşığı esmer şekeri bir tencerede karıştırın ve pişirin. Ufak kaplara dökerek servis edebilirsiniz. Üzerine arzu edilirse dövülmüş fındık ve tarçın ilave eklenebilir.
TARÇINLA NE YAPABiLiRSiNiZ?
* Meyve salatalarına ekleyebilirsiniz,
* Elma, ayva, muz yerken üzerine serpiştirebilirsiniz,
* Bitki çaylarına çubuğu ilave edebilirsiniz.
Tarçınlı elmalı dondurma:
Elmayı rendeleyin, 4 tam cevizi içine ufak parçalar halinde ekleyin. 1 çay kaşığı tarçın, 1 top light dondurmayla tüketin.
TARÇINLI YOĞURT
1 orta boy rendelenmiş armut, ufak parçalara bölünmüş 10 badem, vanilya, 1 çay kaşığı tarçın ve 200 gram light yoğurdu karıştırın. Buzlukta dondurma kıvamına gelene kadar bekletin.
TARÇINLI MUZLU SÜT
200 mililitre light süt, 1 küçük boy muz, 1 çay kaşığı tarçını mikserden geçirin. Dilerseniz biraz stevya bitki özü veya balla tatlandırabilirsiniz.
Dilara Koçak
Şeker kriziyle başa çıkmanın yolları!
Tatlı krizleriyle baş edemiyorsanız, kan şekerini dengeleyen seçimlerle alternatif çözümler üretebilirsiniz.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2546 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Bilgi Üniversitesi, Dünya Diyabet Günü'ne özel sempozyum gerçekleştirdiİstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında "Diyabette Multidisipliner Yaklaşım: Medikal Tedavi, Beslenme ve Egzersiz" başlıklı sempozyum düzenledi.
Biruni Üniversitesi Hastanesinden mor patatesin sağlığa faydaları üzerine değerlendirmeBiruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, mor patatesin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğunu belirtti.
Uzmanından zehirlenmelerin önüne geçmek için kültür mantarı tüketilmesi tavsiyesiBolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında görevli Uzman Dr. Filiz Bolu, doğada yetişen zehirli mantarların tüketilmesi sonucu yaşanan vakaların önüne geçilmesi için kültür mantarı tüketilmesini tavsiye etti.
Yazıköy sirkesi asırlık fıçı ve küplerde mayalanıp mutfaklardaki yerini alıyorKarabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy'de geleneksel yöntemlerle üzümden yapılan sirke, asırlık fıçı ve küplerde mayalandırıldıktan sonra mutfaklardaki yerini alıyor.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim