• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 7 °C

Şeker hastası grip aşısı olmalı

Şeker hastası grip aşısı olmalı
Diabetliler risk grubunda yer alıyor... İÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Prof. Dr. İlhan Satman,..

İÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Prof. Dr. İlhan Satman Gazete Habertürk'ün Sağlık sayfasında bir okurun sorduğu "59 yaşında ve 10 yıldır şeker hastasıyım. Geçen yıl domuz gribi aşısındaki karmaşa nedeniyle aşı olmadığım halde hastalanmadım. Bu yıl grip aşısının içinde domuz gribi mikrobunun da olduğu söyleniyor, aşı olmaktan çekiniyorum. Ne yapmalıyım?" sorusunu yanıtladı...

"Grip virüsleri her yıl sonbahar-kış aylarında salgınlara neden oluyor ve milyonlarca kişinin hastalanmasına yol açıyor. Grip, sağlıklı kişilerde birkaç günlük yatak istirahatı ile geçen bir hastalık olmasına rağmen, ilaç kullanımının artması, iş verimi ve üretimin azalması nedeniyle ekonomik kayıplara sebep olabiliyor. Grip salgınları, yüksek risk grubunda bulunan çok küçük çocuklar, yaşlılar ve şeker, bronşit, astım, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve bağışıklık sistemini ilgilendiren kronik hastalıkları olanlarda çok daha ağır seyredip zatürreeye yol açabiliyor. Bu kişilerde hastaneye yatış ve ölüm riski artıyor. Bu nedenle sağlık otoriteleri özellikle risk grubundaki kişilerin her yıl grip aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyor.

MUTLAKA YAPTIRIN
Grip aşısı, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda, bir önceki yıl salgına yol açan virüsleri de kapsayacak şekilde hazırlanıyor. Dolayısıyla bu yılın grip aşıları geçen yıl domuz gribi dediğimiz salgına yol açan A-H1N1 virüsünü ve ayrıca AH3N2 ile B virüslerini de kapsıyor. Bu konuda geçen yıl yaşanan gereksiz polemikleri göz ardı edip aşı yaptırmanızı öneriyorum. Çünkü aşı olmak, özellikle risk gruplarındaki kişilerde grip komplikasyonlarına bağlı hastaneye yatışları yüzde 60, bu sorunlar nedeniyle ölüm riskini yüzde 80 oranında azaltıyor. Grip aşısının her yıl ağustos-ocak döneminde yapılması gerekiyor. Şeker hastalarının en azından yaşamları boyunca bir kez zatürree (pnömoni) aşısını da yaptırmaları uygun görülüyor. Kişinin şeker hastası olduğunu belirten sağlık raporu varsa, doktoru tarafından reçete edildiğinde grip ve zatürree aşılarının bedelleri devlet tarafından karşılanıyor."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4943 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim