• BIST 9750.3
  • Altın 3086.289
  • Dolar 35.4529
  • Euro 36.5982
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 12 °C

Şeker cildi yaşlandırıyor saçları döküyor

Şeker cildi yaşlandırıyor saçları döküyor
Cildimizin, saçlarımızın ve dokularımızın temel yapıtaşı olan proteinler, yüksek glukoz konsantrasyonları ile karşılaştığı zaman, glukoz bir enzim aracılığına gerek duymadan proteinlere bağlanarak kontrolsüzce ...

Cildimizin, saçlarımızın ve dokularımızın temel yapıtaşı olan proteinler, yüksek glukoz konsantrasyonları ile karşılaştığı zaman, glukoz bir enzim aracılığına gerek duymadan proteinlere bağlanarak kontrolsüzce glikasyon reaksiyonlarına sebep oluyor.

Glikasyona uğramış protein molekülleri ise serbest radikallerin oluşumuna neden oluyor. Bu serbest radikaller dokularda yaşlanma belirtilerini hızlandırıyor, doku biyolojinin sürmesi için gerekli birçok hayati faaliyet ise aksamaya başlıyor. Serbest radikaller ayrıca kılcal damar yapılarını da bozarak dokularda beslenme bozukluğu ile seyreden birçok hastalığın başlangıcını da oluşturuyor. Glikasyon adı verilen bu reaksiyonda yine dokuları ve hücreleri çalıştıran birçok enzimin de faaliyeti engelleniyor.

Glikasyonu önleyen ürünler
İnsanların yaşlanma sürecinde yüzde 30 genetik yatkınlıklar, yüzde 70 ise yaşam biçimi ve çevresel etkenler rol oynuyor. Günlük tükettiğimiz şeker molekülleri cilt ve saç foliküllerindeki kolajen liflerde biriktikçe, cildin destekleyici dokusu inelastik bir hal alıyor, derin kırışıklıklar oluşabiliyor. Saç derisi de sertleşiyor, saç folikülü sıkışıp kalıyor, zayıflıyor, saç inceliyor ve dökülüyor. Dokulardaki yaşlanma etkilerini yavaşlatmak, engellemek ve belki de durdurmak için çalışan birçok sağlık teknoloğu, cildin yaşlanmasında ve saçların dökülmesinde kan şeker seviyemizin, şeker ve şekere dönüşecek gıdasal alışkanlıklarımızın son derece etkin olduğunu gördüler. Önemli Avrupa kliniklerinde gerçekleştirilen yoğun testler, glikasyonu engelleyen bazı ürünlerin yüksek toleransını ve sıra dışı etkinliğini kanıtladı. Sadece 12 saat içinde cilt nemi gözle görülür şekilde artıyor ve kırışıklıklar azalıyor. İki ay sonrasında, saç dökülmesi üçte bir oranında azalıyor ve saç büyümesi ikiye katlanıyor.

Soru: Saçlarım birbirine dolaşıyor ve hızla dökülüyor. Yaptırmam gereken bir test veya tedavi var mı?
Cevap: Saçların birbirine dolaşmasının nedeni saçlara kayganlık veren keratin kılıfın deforme olması, yani saç kökündeki proteinlerin yeterince üretilememesi, dolayısıyla bu proteinlerin nemi depolayamaması… Bu durumda yapılması gereken en önemli şey saç köklerindeki protein üreteçlerini çalıştırmak. Bunun için hekiminiz tarafından saçlı derinin gözden geçirilmesinin ardından saç köklerinde uykudaki protein üreteçlerini uyandıracak ve daha fazla çalıştıracak radyodiyatermi, elektroporasyon, soft lazer gibi metotların uygulanması fayda sağlayacaktır. Ayrıca saçlı derinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, aminoasit ve benzeri hayati unsurların da saç köklerine kazandırılması son derece önemli. Bunun yanı sıra saç köklerindeki kan dolaşımını artıracak, toksinleri uzaklaştıracak ve sinirsel iletileri uyaracak yumuşak akımlı elektriksel metotlar da fayda sağlayacaktır. Test olarak ise özellikle kanda demir, bakır, çinko ile tiroid hormonlarının seviyesine baktırmak ilk laboratuvar adımı olabilir.

Soru: Yaşlanma karşıtı kozmetikler konusunda en büyük eksiklik nedir?
Cevap: En iyi kozmetik değil, cildin ihtiyaçlarını karşılayan içerikte ve mevsimsel değişlikleri dikkate alan bir tercih her zaman kişilere en yüksek faydayı sağlıyor. Hep aynı ürünün kullanılması son derece yanlış bir alışkanlık. Her ürünün etki içeriği kapsamının değişik olduğu düşünülecek olursa; aynı amaçlı ürünler içerisinde de ürün tükenince değişiklik yapmak her zaman doğru bir yaklaşım oluyor. Ürün tercihlerinde önemli bir diğer husus ise; cildi tanıyan, önereceği ürünleri tanıyan, dolayısıyla da kişi için en yüksek faydayı sağlayacak önerileri size sunacak, ürün kullanım döneminizde sizi takip edecek ve destek olacak satış noktalarından bu ürünleri temin etmeniz önem taşıyor.

Uzm. Dr. Sinan İBİŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim