Sağlık Bakanlığı'nı 25 yıl kiracı bırakacak olan şehir hastanelerinin kurulması için Bursa'da 6 hastane kapatılarak kampüslere taşınacak, yatak sayısı aynı kalacak.
Kamu-özel ortaklığıyla şehir hastaneleri kampüsü kurulmasını içeren yasa tasarısının TBMM'den geçmesi, tartışmaların şiddetini arttırdı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hafta sonu yaptığı Bursa ziyaretinde şehir hastanelerinin kurulacağını, bu süreçte hekimlerden gönüllü çalışmayı isteyebileceklerini açıkladı. Ancak bu açıklamalara tepki gecikmedi. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Tedavi Hizmetleri Rehberi, Bursa'daki gerçeği gözler önüne serdi. Çekirge Çocuk Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi, Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi kapatılarak şehir hastanesi adı altında birleştirilecek. Kapatılan bu hastaneler kamu- özel adı altında birleştirilecek ancak Bursa'nın hasta yatağı sayısı aynı kalacak. Bununla birlikte Zübeyde Hanım Doğumevi de kapatılarak yeni bir binaya taşınacak.
SAĞLIK BAKANLIĞI 25 YIL KİRACI
Sağlık Bakanlığı meclisten çıkan bu kararla sermayenin 25 yıl kiracısı olacak. Bugüne kadar yapılan ihalelerde Sağlık Bakanlığı'nın özel şirketlere ödeyeceği yıllık kira bedelleri; Kayseri 137.73 milyon, Ankara-Etlik 319 milyon, Ankara-Bilkent 289 milyon, Manisa 64.25 milyon, Konya-Karatay 88.79 milyon TL olarak belirlendi. Beş ihaledeki yıllık kira toplamı 898 Milyon 770 Bin TL'ye ulaşıyor. Bu rakam 25 yılda toplam 22 Milyar 469 Milyon 250 Bin TL ile Sağlık Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçesinden 8 Milyar TL daha fazla olacak.
TTB'DEN SERMAYEYE PEŞKEŞ İDDİASI
Devlet Hastaneleri'nin kamu-özel adı altında özelleştirilip şirketlere devredildiğini savunan Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan, sağlığın sermayeye peşkeş çekileceğini söyledi. Altından kalkılamayacak kiraların faturasının yine vatandaşa çıkacağını belirten Pala, hastaneden elde edilecek gelirleri işleten şirket aldığı halde, kira, her türlü damga vergisi, harçları ve KDV'yi vatandaşın ödeyeceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nın Plan Bütçe Komisyonu'nda 37 projede toplam 43 bin 193 yatak yenilemesi yapılacağını ve bunun için 18 milyar 250 milyon TL fizibilite raporu hazırladıklarını anlatan Pala, "Bu hesaba göre bir hasta yatağı 422. 522 TL'ye geliyor! Böylesine akıl almaz yüksek rakamların ayrıntılarına dair bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bugüne kadar yapılan 14 ihalenin sadece ödenecek yıllık bina kullanım bedeli tutarı, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı bütçesi kadar olmasına rağmen bu yöntem getiriliyor" diye konuştu.
Rabia DENİZ/BURSADABUGUN.COM