Eskişehir Şehir Hastanesi için Akfen İnşaat, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası arasında gerçekleştirilen proje finansmanı imza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şehir hastaneleri anlamında şu anda 18 projenin sözleşmesinin yapılmış durumda olduğunu, birçoğunun da inşaatına başlandığını bildirdi.
Akdağ, Mersin ve Yozgat şehir hastanelerini bu yıl içinde hizmete açacaklarını belirterek, işin içine özel sektörün dinamizmini katınca bu ortaklığın hızlı ilerlemesinin sağlandığını kaydetti. Bu yatırımları 2017-2018 gibi hizmete alacaklarını bildiren Akdağ, "İnşallah 2020'ye kalmayacak." dedi.
Yeni projeleri olduğunu ifade eden Akdağ, "Sözleşme tarihlerindeki bedelleri itibariyle toplamda 18 yatırımın bedeli 19 milyar 929 milyon lira. Bu hastanelerde 8 milyon 262 bin metrekare kapalı alan, 27 bin 911 de yatak kapasitesi olacak." diye konuştu.
"Riski özel sektör üstleniyor"
Recep Akdağ, kamu-özel sektör iş birliği projelerine değinirken, "Biz yükleniciye 25 yıl boyunca ödeme yapıyoruz. Riski özel sektör üstleniyor." dedi. Bu modelin iyi anlaşılması gerektiğini, buna karşı çıkanların olduğunu belirten Akdağ, sürecin iyi yönetilmesinin önemini vurguladı.
Binali Yıldırım'ın yatırımcı bir başbakan olduğunu, bu nedenle kendilerini çok güçlü hissettiklerini belirten Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geçmişte konuşulurdu, 'Falanca devlet hastanesi aynı özel hastane gibi olmuş'. Biz bu projelerde şunu söyleteceğiz; 'Geçen gün özel bir hastaneye gittim, aynı şehir hastanesi gibi, bayıldım'. Kamuoyuna bunu söyletmeye kararlıyız. Çünkü bu hastaneler sadece maddi gücü olana değil, Türkiye'nin en yoksul insanlarına, herkese sağlık hizmeti verecek. Bu tür hastaneler, AK Parti hükümetlerinin, sayın Başbakanımızın, sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonunun nişaneleri olacak."
SGK'nın bu hastanelerde herhangi bir fark alıp almayacağının sorulması üzerine Akdağ, "SGK ya da vatandaş açısından bu hastanelerin diğer kamu hastanelerinden hiçbir farkı olmayacak. Tek farkı, vatandaşların çok daha iyi şartlarda hizmet alması." dedi.