Sedef hastalığı ile ilgili gelişmelere, son dönemde yeni tedavi ajanlarının eklenmesiyle birlikte, bu hastalığın tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu, son gelişmelerin etkisiyle tedaviye yanıtsız hasta kalmadığını söylüyor. Hangi hastaya ne tür bir tedavi uygulanacağı ve hastanın tedavisi sırasındaki takibinin nasıl olacağı konusu, bunlarla ilgilenen dermatoloji uzmanının önemini daha da artırıyor.
NASIL TEŞHİS EDİLİYOR?
Sedef hastalığının teşhisi, tipik yerleşim yeri ve tipik lezyon şekliyle kolaylıkla yapılabiliyor. Bu durumda çoğunlukla tırnak bulguları yol gösterici oluyor. Sedefle karışabilecek bazı hastalıklarda ise deriden yapılabilecek biyopsi ile kesin tanının doğrulanmasımümkün hale geliyor. Prof. Dr. Serdaroğlu, “Elimizdeki yöntemler sedef hastalığını tamamen tedavi etse bile, hastalığın tekrarlaması konusunda kesin önleyicilikleri bulunmuyor” diye konuşuyor. Bu tür durumlarda uzun süreli veya aralıklı tedaviler kullanılıyor.
IŞIK TEDAVİSİ KULLANILIYOR
Her sedef hastası için başarılı sonuç verecek bir tedavi yönteminin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Serdaroğlu, en sık sürme ilaçlarla yapılan yerel tedavilerin uygulandığını söylüyor. Vücudun yüzde 10’undan daha az oranda tutulumu olan hastalarda; öncelikle yerel olarak sürülen kortizonlu ilaçlar, vitamin D analogları ve antralin gibimaddeler içeren kremler kullanılıyor. Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalar için ise ‘fototerapi’ adı verilen yapay güneş ışığı (ultraviyole ışığı) tedavilerinden yararlanılıyor.
HAP VE İĞNE GEREKEBİLİR
Bütün bu tedavilere yanıt vermeyen ve yaygın şikâyetleri olan hastaların iyileşme süreçlerinde ise sistemik tedaviler de (hap ve iğneler) çok önemli bir yer tutuyor. Vücudun yüzde 10’undan fazlasını tutan lezyonlar söz konusu olduğunda, hastalığın kişisel durumu ve doktorun tercihine göre hap veya iğnelerle yapılan sistemik tedaviler kullanılıyor. Yüz, el ve genital olarak tanımlanan özel yerleşimbölgelerinde ve hastanın yaşamkalitesini ciddi oranda etkileyen durumlarda ise yüzde 10 kuralına bakılmaksızın doğrudan sistemik tedavilere geçilebiliyor. Prof. Dr. Serdaroğlu, bitkisel tedavilerin etkisi hakkında şunları söylüyor: “Kliniğimize dönemdönembitkisel tedavi sonrasımevcut şikâyetlerinde artma olan ve durumu kötüleşen hastalar başvuruyor. Elimizde bitkisel tedavinin kullanımşekli, dozu ve içeriğiyle ilgili bilimsel veri bulunmadığı için hastalarımıza bu uygulamayı tavsiye etmiyoruz. Bu tedavilerin bitkisel olmaları, zararsız oldukları anlamına gelmiyor.”
UZMAN TAKİBİ ŞART!
Sedef hastalığı, tedavisinde deneme-yanılma yapılabilecek önemsiz bir hastalık olmadığı için çözümünmutlaka bilimsel ve kanıtlı tıp içinde aranması gerekiyor. Hastalık çoğunlukla kronik bir seyir izlediği için mutlaka bir deri hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmesi gerekiyor.
İlaçların yan etkilerine DİKKAT!
Sedef hastalığının tedavisinde son birkaç yıldır biyolojik ajanlar kullanılıyor. Bu ilaçların yeni geliştirilmiş olan özel sedef hastalığı ilaçları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Server Serdaroğlu, “Bunların mutlaka deneyimli doktorların denetiminde kullanılması gerekir” diyor. Sedef hastalığının tedavisinde bazı sistemik ilaçların çok düşük oranda da olsa yan etkiler yaratabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Serdaroğlu, “Bu tedavilerin uygulandığı hastalara başlangıç aşamasında taramalar yapılıyor. Olası yan etkiler düzenli aralıklarla doktor tarafından değerlendirildiği için en küçük şüphe durumunda bile ilaçlara hemen ara veriliyor” diye konuşuyor.
Cerrahpaşa’da YENİ BİRİM
CERRAHPAŞA Tıp Fakültesi’nde Dermatoloji Anabilim Dalı bünyesinde yeni kurulan sedef hastalığı biriminde, hastalar deneyimli doktorlar tarafından randevu sistemiyle takip ediliyor. Her hasta için bilgisayar kaydı tutulup dosya açılıyor ve arşivleme yapılıyor. Böylece hastanın sedef hastalığıyla beraber bulunacak hastalıklar açısından taranması ve tetikleyen faktörlerden uzaklaşması sağlanıyor. Başlanan tedaviler takibe alınıyor ve gerekli durumlarda yönlendirme yapılıyor. Sedef hastalığının düzenli ve bilimsel takibi, hastalara büyük yarar sağlıyor.
CEYDA ERENOĞLU
Sedef tedavisinde bitkisel yöntemler önerilmiyor
Günümüzde uygulanan bilimsel tedaviler, sedefi çözümü olmayan yıpratıcı bir hastalık olmaktan çıkarıyor. Sedef hastalığı ile ilgili gelişmelere,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4743 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Yürüme güçlüğü çeken kişi Trabzon'da sağlığına kavuştuBacağında bir süre önce oluşan yara ve ağrı dolayısıyla yürüme güçlüğü çeken Erdoğan Günçiçek, Trabzon'da Of Devlet Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.
Medipol Sağlık Grubundan gebelik maskesi lekelerine karşı tanı ve tedavi yöntemiMedipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi: "Tedavi süreci başarılı geçse bile, yazın ultraviyole ışınlarına dikkat edilmezse melazma aynı bölgelerde tekrar ortaya çıkabilir"
Kışa Girmeden Cildinizi Bu 4 Yöntemle YenileyinMemorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Çağdaş Koç, yaşlanma karşıtı cilt uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.
Soğuk Havalarda En Çok Görülen Cilt HastalıklarıKış mevsiminde yaz aylarında göre daha fazla cilt problemi görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, "Sonbahar ve kışın genellikle,...
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim