• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

Sedef, kalp ve damar hastalıklarıyla bağlantılı

Sedef, kalp ve damar hastalıklarıyla bağlantılı
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aykan Canberk, 50 yaşında bir kadınım. 20 yıllık sedef hastalığım, son dönemde arttı ve bütün vücuduma yayıldı. Sizce bu çok ciddi bir tablo mudur?

50 yaşında bir kadınım. 20 yıllık sedef hastalığım, son dönemde arttı ve bütün vücuduma yayıldı. Sizce bu çok ciddi bir tablo mudur? G.B./Ankara
Sedef hastalığı; sebebi belli olmayan, her yaşta görülebilen ve genetik özellik gösteren bir hastalıktır. Özellikle orta yaşlarda ortaya çıkar. Sedef, aslında kalp ve damar hastalıklarının da ciddi bir belirtisidir. Yapılan çalışmalarda; ağır sedef tablosu olan kişilerde, kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 60 arttığı gözlenmiştir.

AZ YAĞLI BESLENİN
Bu nedenle sedef şikayetleri ağırlaşan kişilerde damar sertliği, insilün direnci, diyabet, metabolik sendrom, kan yağlarında yükselme ve hipertansiyon çok daha sık görülmekte ve şiddetle seyretmektedir. 40 yaşın üzerinde, sigara içen, hareketsiz kalan, fazla kilosu olan kişilerin mutlaka bu risk faktörlerine karşı önlem alması gerekir. Kilo vermek, dengeli beslenmek, tansiyonu kontrol altında tutmak ve yağ alımını kısıtlamak alınacak önlemlerin en başında gelir. Sedef hastalığı tedavisi olan, kontrol altına alınabilen ve öldürücü olmayan kronik bir hastalıktır. Ama sedef hastalığı olan kişilerin, mutlaka kalp ve damar sistemini kontrol altında tutması gerekmektedir

Gebeler tatlandırıcı alabilir
Üç aylık hamileyim. Hamilelik döneminde şekerim yüksek seyrediyor. Çay ve kahve gibi içeceklerle birlikte şeker yerine tatlandırıcı alabilir miyim? M.A./Adana

Hamilelikte tatlandırıcı kullanılmasıyla ilgili herhangi bir sakınca yok. Ancak günde 10 taneyi geçmemeniz gerekiyor. Bu tip tatlandırıcılar günde 10 taneden fazla alındığı zaman verdiği kalori miktarı, şekerin verdiği kalori miktarı ile eşdeğer olmaktadır. Bu da yapmış olduğunuz diyet uygulamasını başarısız kılmaktadır. Bu tatlandırıcıların türleri de önemlidir. Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa doktorunuza da danışarak tatlandırıcı kullanabilirsiniz.

Maskeli depresyon olabilir
Bugünlerde yataktan zor kalkıyorum. Tüm kemiklerimin ağrıdığını hissediyorum, ilaçlar da ağrılarımı geçirmiyor. Depresyona girmiş olabilir miyim? M.C/İzmir

Yaşadığınız durum, 'Kronik Yorgunluk Sendromu' olarak adlandırılıyor. Özellikle de mevsim geçişlerinde bu duruma daha sık rastlıyoruz. Havaların bir gün güneşli, bir gün yağmurlu olması sizi depresyona sokabilir.

KİLONUZA DİKKAT EDİN
Stresin daha fazla olduğu kişilerde ve sürekli ayakta durmak zorunda kalan kadınlarda, bu durum daha belirgindir. Kadınların regl dönemleri de tabloyu ağırlaştıran bir diğer sebeptir. Kişi de kansızlık olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Depresyon ya da maskeli depresyon durumu da kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Kendinizi toparlamak için kilo alımından kaçınmanızı; yürüyüş ve yüzme gibi sporlar yapmanızı öneririm. Bu tarz sportif aktiviteler, tedavi edici rol oynar.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5134 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim