Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir vatandaşın kutusu açılmış ilacı iade etmek isteyip, eczacının da alamayacağını belirtmesi üzerine saldırı olayı gerçekleşti. Basında yer alan bu saldırı olayı üzerine bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Eczanelerimizden verdiğimiz ilaçları halk sağlığını korumak açısından geri almamız mümkün değil" dedi.
Saydan, İstanbul’da yaşanan bu olayın bütün camiayı ziyadesi ile üzdüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Eczane eczacıları olarak her türlü kontrolünü, denetimini yaptığımız ilaçlarımızı, vatandaşlarımıza verdikten sonra, halk sağlığını ve eczanelerimizdeki ilaç kalitesini korumak açısından geri almamız mümkün değildir. Aslında vatandaşın hakaret, şiddet göstereceğine meslektaşımıza ilacı geri almadığı için teşekkür etmesi gerekir. Kendisine başka bir hastanın alıp, ambalajını açarak içtiği ilaç verilseydi, kabul eder miydi?
Ayrıca eczanelerimizde verilen her ürün sistemden düşülerek (Sağlık Bakanlığı'na bildirilerek) vatandaşlarımıza verilmektedir.Hele ambalajı bozularak, güvensiz hale getirilen ilaçlar asla iade alınamaz. Eğer bu tür davranışlar içine girecek olursak eczanelerimizin verdiği ilaç hizmetinin kalitesi bozulacak, güvenirliliği zedelenecektir.
İLAÇ ECZANELERDEN, ECZACI DANIŞMANLIĞINDA ALINIR
İlaçların hepsi kimyasal maddelerden elde edilir. Bitkisel ilaç denilenler de kimyasal ilaçlardır. İlaçlar hekim ve eczacılarınıza danışarak kullanmanız gereken ürünlerdir. İlaçların saklanması, kullanılması, yediğiniz besinlerle etkileşmesi, kronik hastalığınız için kullandığınız diğer ilaçları nasıl etkilediği hususları sağlığınız, daha doğrusu toplum sağlığı için çok önemlidir."
TOPLUM OLARAK İLAÇLARIN NE OLDUĞUNU ANLAMAMIZ GEREKİYOR
Saydan, başkalarının kullandığı ilaçların herkese iyi gelmeyeceğinin ve ilaçların rastgele kullanılamayacağının altını çizerek, şöyle devam etti:
"İlaçlar sizin hastalığınız için, size özel doktor tarafından yazılarak ve eczacınıza danışılarak alınmalıdır. Sizce basit olarak düşünülen, eşiniz-dostunuzdan alınan ağrı kesici; alerjik reaksiyona veya diğer ilaçlarınızla etkileşime girerek sizi hastanelik edebilir. Lütfen hastalıkları tedavi eden, yaşam kalitemizi arttıran ilaçları kullanırken mutlaka “ilaç uzmanı“ olan eczacılarınıza danışınız."
BUZDOLAPLARI İLAÇ DEPOSU DEĞİLDİR
İlaçların buzdolabına, güneşin altına, soba, kalorifer, ocak yanına bırakılmaması gerektiğine işaret eden Saydan şöyle dedi:
"Buzdolapları asla “ ilaç dolapları “ değildir. Eczacınız önermedikçe ilaçlarınızı asla buzdolabında saklamayın. Bazı şurupların içindeki bazı maddeler dibe çöker ve her dozda eşit miktarda ilaç alınmamış olur. Bu da tedavi sürecini etkiler. Aynı şekilde buzdolabında saklanan bazı ilaçların da etken maddelerinde bozulmalar meydana gelebilir. Eczacılarınızın tembih ettiği, buz aküsü veya buz kalıbıyla birlikte verdiği ve 'buzdolabına konulacak' dediği ilaçlar da asla buzluk bölümüne veya buzluğa yakın yere konulmamalıdır. Çünkü bu şekilde de ilaçların bütün yapısı bozulur, böyle bir hata yapıldığında ise ilaçların kullanılmaması gerekir. İlaçlar ecza dolabı ya da camlı bir dolapta saklanmalıdır. Dolabın konulacağı yer; kuytu, serin, rutubet olmayan, güneş görmeyen bir yer olmalıdır. En önemlisi çocukların uzanıp alamayacağı yüksekliğe konulması ve mümkünse kilitlenmesi gerekmektedir."
SALDIRGANLAR GEREKLİ CEZAYI ALMALI
Saydan saldırganların gerekli cezayı almasını istediklerini belirterek, "TEİS olarak, 7 gün 24 saat ülkemizin her yerinde vatandaşlarımıza hizmet vermek için çabalayan, her zaman yanınızda olan, her sorununuzla ilgilenen, çözüm üreten eczacılarımız ve çalışanlarımıza yönelik şiddeti gerekçesi ne olursa olsun şiddetle kınıyoruz. Tekrarlanmaması ve yapanların gerekli cezayı almaları en büyük dileğimizdir" dedi.