• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Sarı nokta'yı yavaşlatabilirsiniz

Sarı nokta'yı yavaşlatabilirsiniz
Dünyagöz Hastanesi'nde görev yapan Prof. Dr. İlter Varinli, sarı nokta hastalığının kuru tipinde vitamin, mineral, omega 3 ve antioksidanlarla yapılan koruma amaçlı tedavinin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ortaya koyduğunu söyledi.

Varinli, yaptığı açıklamada, sarı nokta hastalığının genellikle 55 yaş sonrası ortaya çıktığını ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını belirterek, "Görmeyi etkilemesi nedeniyle hastalığın ciddiyeti ilerledikçe yaşlı hastalar evde günlük işlerini tek başına yapamaz hale geliyor. Okuma özellikle zorlaşıyor ve hastalığın ileri evrelerinde imkansız hale gelebiliyor. Ayrıca araba kullanırken ve alışveriş yaparken zorlanıyorlar ve yardıma ihtiyaç duyuyorlar" dedi.

Varinli, sarı nokta hastalığının kuru tipinde hastalara koruyucu amaçlı vitamin verildiğini söyledi. A, C, E vitaminleri çinko, selenyum, lutein, zeaksantin ve omega 3'ün sarı nokta hastalığının kuru tipinde kullanıldığını kaydeden Varinli, "Tüm bunlar önemli antioksidan maddelerdir. Lutein ve zeaksantin normalde sarı noktada bulunan ve normal görmede fonksiyonu olan pigmentlerdir. Yaşlılığa bağlı görme problemlerinde önemli destek maddelerdir" diye konuştu.

Luteinin, domates, havuç, kabak, karalahana, ıspanak, portakal, kivi ve avokadoda bol miktarda bulunduğunu dile getiren Varinli, şöyle konuştu:

"A vitamini kayısı, kuşkonmaz, maydanoz ve ıspanakta, C vitamini siyah üzüm, narenciye ve çilekte, E vitamini ise soya fasulyesi yağı, ceviz ve marulda bulunur. İstiridye, buğday tohumu ve buğday kepeği çinko olan gıdalardır. Ceviz, et, sakatatlar, balık ve kabuklu deniz ürünleri de bol miktarda selenyum içerir. Zeaksantin, yumurta sarısı, ıspanak, brokoli, kivi ve mısırda, omega 3 ise yağlı balıklar ve deniz ürünlerinde (özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) bulunur."

Bu vitaminlerin etkili olabilmesi için bol miktarda kullanılması gerektiğini hatırlatan Varinli, şunları söyledi: "Diyet olarak balık, ceviz, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebze ve meyvelerden zengin Akdeniz diyeti önerilmektedir. Ancak normal ideal diyette bile bu kadar yüksek dozu alabilmek mümkün olamamaktadır. Sarı nokta hastalığının kuru tipinin orta ve ileri evrelerinde ideal olan hastaların koruyucu amaçlı tedavi hapları almasıdır. Bu tedaviye göz hastalıkları uzman doktorunun kontrolünde başlanmalıdır. Bunlar ağız yoluyla alınan ilaçlardır."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim