• BIST 9451.37
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Sandıktan diyet efsaneleri çıktı

Sandıktan diyet efsaneleri çıktı
Yazla birlikte yine diyet efsaneleri sandıktan çıktı. Mantık çerçevesine bile sığmayan iddialar nedense hiç değişmiyor: Yağlar eriyecek ...

Yazla birlikte yine diyet efsaneleri sandıktan çıktı. Mantık çerçevesine bile sığmayan iddialar nedense hiç değişmiyor: Yağlar eriyecek selülitler gidecek! Peki tıp otoritelerinin yıllardır bulamadığı ama ‘isimsiz dahilerin’ bildiği formülde neler var? Sözde ‘mucizevi’ formül sık sık değişse de son yıllarda asitli yiyecekler ve içecekler baştacı ediliyor. Genel iddialara baktığınızda asitli yiyecekler yenilip içildiğinde vücudun yağlarının eridiğini söyleniyor. Bunun yanında sirke gibi asit düzeyi yüksek besinleri aç karnına tüketildiğinde midede doygunluğun çok hızlı sağlanacağı yönünde bilime uymayan hatalı ve sağlığı olumsuz yönde etkileyen öneriler yapılıyor. Bir hekimin en zor işi hastayı batıl inançlarından sıyırıp gerçeklikle tanıştırmak. Örneğin; asitli yiyecek-ler örnek verecek olursak greyfurt veya portakal vücudun asit/baz dengesini etkilemez. Çünkü vücudun çalışmasını sürdürebilmesi için vücutta dengeleyici sistemler sayesinde asit ve baz dengesi devamlı sağlanır.

Mükemmel denge sistemi

Kan alkalitesinin az miktar değişikliğinde bile hayati vücut fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir. Akciğerler, böbrekler bu dengeyi sağlar. Sağlıklı kişiler ne yerse yesinler bu denge önemli ölçüde etkilenmez. Vücudun içerisindeki düzen böyle olunca bunu ispatlamak laboratuar ortamı gerektiğinden kilolu veya selülitli kişilere bunu inandırmak hayli zor oluyor. Besinlerin vücut için yararlı etkileri aç veya tok fark etmez beraber yenildiğinde etkin olur, bunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla daha az porsiyon miktarı ile çeşitlilik sağlayarak beslenmek hem kilo verimini hem de selülit azalmasını sağlayabilmektedir.

Özel günlerde tatlı isteği artıyor


KADINLARIN adet dönemlerinde yeme davranışı değişir. Yapılan birçok beslenme araştırmasında dünyanın birçok bölgesinde kadınlarda menstrüasyondan 1 hafta önce tatlı yeme isteği artar, sonraki hafta daha çok proteinli yiyeceklere karşı istek oluşur. Çok az çalışma da ise kadınların ekşi veya tuzlu tatları tercih ettikleri gözlenir. Yaklaşık 3-4 gün süren bu duygusal yemek yeme karmaşası ilk günden itibaren kendini normal yeme düzenine bırakır. Bu iştah ve tatlı ihtiyacının bilimsel açıklaması var. Adet öncesi östrojen düzeyinin yükselmesi fazla karbonhidrat tüketimine neden oluyor. Regl tarihinden 1 hafta boyunca metabolik hızı artıyor. Bu dönemde çoğu kadın vücutta su toplanması ve ağırlık artışına bağlı şişmanlık hissi nedeniyle moral bozukluğu yaşıyor. Bu dönemde diyet yapılmamalı. Yani normal beslenmenize devam edip ikindi öğününde 3 top dondurma yiyerek veya ara öğünde 1 kase ev yapımı sütlaç tüketerek bu durumu hem kilo almadan hem de tatlı isteğinizi ortadan kaldırarak baş edebilme şansına sahip olursunuz.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3336 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim