• BIST 9699.56
  • Altın 2738.737
  • Dolar 34.0421
  • Euro 37.6253
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 29 °C

Sanal Anjiyografi İle Kalp Hastalıkları Tespit Ediliyor

Sanal Anjiyografi İle Kalp Hastalıkları Tespit Ediliyor
Özel Ümit Batıkent Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, sanal kalp anjiyografisi diye bilinen Koroner BT Anjiyografi hakkında...

Özel Ümit Batıkent Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, sanal kalp anjiyografisi diye bilinen Koroner BT Anjiyografi hakkında bilgilendirdi.

Bu özel bir görüntüleme yöntemi ile kalbi besleyen atardamarların, koroner arterlerdeki darlıkların tespit edilmesinin amaçlandığını aktaran Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, "Tomografi cihazı ile yapılan bu yöntem hastanede kalmayı gerektirmez, oldukça güvenli bir yöntemdir ve hızlı bir şekilde uygulanmaktadır. Hastanın hastaneye yatışı ile taburcu edilmesi arasında geçen süre 15-20 dakika arasındadır" dedi.

Yöntem kimlere uygulanır?

Çoklu risk faktörü olan hastalara, sanal kalp anjiyografisini önerdiklerini ifade eden Doç. Dr. Ünlü, "Bunlar; şeker hastalığı olanlar, hipertansiyonu, kolesterol yüksekliği olanlar, sigara kullananlar, ailesinde iskemik kalp hastalığı olan ve göğüs ağrısı olan hastalardır" diye konuştu.

"Daha çok orta risk grubunda yer alan hastalara öneriyoruz"

Hastalar görüşme sonrasında risk faktörlerinin sorgulanarak kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranlarının belirlendiğini aktaran Ünlü, "Her hasta belli bir risk grubuna girer. Düşük, orta ve yüksek risk grubuna göre hastalara uygulanan işlem ve tedaviler farklılaşır. Bu tekniği daha çok orta risk grubunda yer alan hastalara öneriyoruz. Bu işlemde hastaya iyotlu kontrast madde verildiği için hastaların işlemden önce böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kan testi yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Tarama 2-3 saniyede yapılıyor"

İşlemin kendisi ve çekim anındaki sürenin 2-4 dakika arasında değiştiğini de aktaran Doç Dr. Murat Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplar damara verilen boyalı madde kalbe ulaştığında çekim başlar ve yaklaşık 2-3 saniyelik süreçte kalbin taraması yapılır, sonrasında radyoloji uzmanlarınca yapay zeka kullanılarak kalbin 3 boyutlu animasyonu oluşturulur. Bu görüntü ile damarlar içinde darlık, kireçlenme olup olmadığı, doğumsal bir anomali olup olmadığı görülür. Kalbin etrafında bir zar vardır, bunun hastalıklarının da tanı ve takibinde sanal kalp anjiyografisi etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Ayrıca doğumsal bazı kalp hastalıklarında bizim dışarıdan yaptığımız kapatma tedavileri, ameliyat öncesinde hastalığın derece ve tipinin belirlenmesinde oldukça güvenilir bir yöntemdir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 122 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim